Iværksætter: Har du styr på erhvervsforsikring?

|Posted by | A-kasse, Alle opslag, Forsikring
Tags: , , ,

erhvervsforsikring til iværksættere

Når man starter en virksomhed er der masser at se til, også ting som man måske ikke lige tænker over i første omgang. Noget som man som ejer af en nystartet virksomhed godt kan komme til at overse, er erhvervsforsikring. Åh nej, det lyder bøvlet tænker du nok. Men fortvivl ej, vi giver dig her et overblik over alt hvad du skal vide om erhvervsforsikring.

Det lovpligtige

Der findes mange typer erhvervsforsikringer, og nogle af dem er faktisk lovpligtige at tegne. Herunder kan du se hvilke forsikringer du som minimum skal tegne til din nystartede virksomhed:

Læs også: Hvad dækker en ulykkesforsikring?

Arbejdsskadeforsikring

Arbejdsforsikringen dækker erhvervsevnetab, mén og behandling ved arbejdsskade samt dødsfald ved arbejdsulykke. Hos nogle selskaber vil du også kunne få dækket krisehjælp og skader på briller og kontaktlinser.

Som arbejdsgiver er du forpligtet til at tegne arbejdsskadeforsikring, som dækker dine ansatte, hvis de kommer til skade i forbindelse med arbejdet. Det er lovpligtigt at du tegner en forsikring til alle du har ansat, hvad end de får løn eller ej, og hvad end de er fuldtids- eller deltidsansatte.

Den eneste situation hvor du ikke er forpligtet til at tegne en arbejdsskadeforsikring er, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende og hvis din ægtefælle arbejder sammen med dig. Hvis du og din ægtefælle er enige om det, behøver I ikke at tegne en arbejdsskadeforsikring. I kan naturligvis sagtens tegne en forsikringen selvom det ikke er lovpligtigt, og ofte vil det også være en rigtig god idé. Hos nogle selskaber, for eksempel hos Tryg, vil du kunne tegne en indehaverforsikring i stedet for arbejdsskadeforsikringen.

Læs også: Så meget koster det at forsikre din familie

Erhvervssygdomsforsikring

Denne forsikring dækker som navnet antyder, erhvervssygdomme. Så hvis en af dine medarbejdere bliver syge og sygdommen anerkendes som en erhverssygdom, så vil der blive udbetalt erstatning. Selvom erhverssygdomsforsikringen umiddelbart kan minde lidt om arbejdsskadeforsikringen, så er det ikke det samme og det er vigtigt at du ikke forveksler dem. Erhverssygdomsforsikringen er ligesom arbejdsskadeforsikringen lovpligtig at tegne til sine ansatte, og i nogle tilfælde kan du tegne dem begge i én.

Læs også: Det betyder dit job for prisen på din ulykkesforsikring

Bygningsbrandforsikring

Denne forsikring er lovpligtig hvis du ejer bygningen hvorfra du driver virksomhed og hvis ud har gæld i den.
Det er de færreste iværksættere, der har råd til at købe en bygning i opstartsfasen. De fleste starter som regel med at arbejde hjemmefra, og gør du det, så husk alligevel at sørge for at du er forsikret ordentligt. Din private indboforsikring vil med al sandsynlighed ikke dække dit arbejdsudstyr – og så er du på den, hvis der skulle ske indbrud eller hvis din kaffekop vælter ned i noget udstyr.

Køretøjforsikring

Som det altid gælder for biler, skal der minimum tegnes en ansvarsforsikring. Det gælder naturligvis også for biler til erhvervsbrug. Sørg altid for at sammenligne markedet inden du tegner forsikring et sted. Det kan spare dig mange penge på årsbasis!

Læs også: Her dækker din bilforsikring IKKE!

Erhvervsansvarsforsikring

Det er langt fra alle for hvem denne forsikring er lovpligtig. Det er kun lovpligtigt for advokater og revisorer at tegne en erhvervsansvarsforsikring, men nogle brancheforeninger kan kræve at man har tegnet forsikringen for at man kan blive medlem.

Men husk på at selvom en ansvarsforsikring ikke nødvendigvis er lovpligtig i din branche, så kan den godt vise sig at være en god investering alligevel. Forsikringen dækker hvis du som indehaver eller en af dine medarbejdere forvolder skade på andres værdier. Som advokat vil forsikringen for eksempel dække, hvis din virksomhed holdes ansvarlig for rådgivning som har resulteret i et tab for en klient.

Husk at tjekke om forsikringen også omfatter produktansvar eller om du skal tilkøbe dette. Produktansvar dækker de skader som forvoldes af en defekt på din virksomheds produkt.

Læs også: Sådan lægger du et budget

Hvis du er ved at starte en virksomhed eller overvejer det, så sørg for at bliv medlem af en a-kasse som optager selvstændige. Der er ingen tvivl om at selvstændige er mere økonomisk usikre end lønnede, så det er ekstra vigtigt at du er sikret ordentligt. Du kan sammenligne a-kasser her.

Du kan læse mere om erhversforsikring på startvaekst.virk.dk.

Et regnskabsprogram sparer dig tid og besvær

Det er vigtigt at have styr på din virksomheds forsikringer. Men det er mindst lige så vigtigt, at du fra start har overblik over økonomien og styr på dit regnskab.

Her kan du spare dig selv for en masse besvær og dobbeltarbejde ved at vælge et brugervenligt regnskabsprogram som Billy Regnskabsprogram til at håndtere din bogføring af fakturaer og regninger. Så får du overblik over økonomien fra dag ét, og din bogføring overholder den gældende lovgivning.

Vil du have flere gode råd om økonomi, og hvordan du sparer penge? Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *