Bilforsikring

Bilforsikring i udlandet? Alt du bør vide på ét sted

Af Andreas Pedersen | Senest opdateret 25. January 2018 | Læsetid: 4 minutter

bilforsikring i udlandet

Når vintervejret rammer Danmark bliver mange Danskere fristet til at tage bilen en tur væk fra kolde og ofte regnfulde land. Hvis du har i tankerne at tage bilen og køre uden for Danmarks grænser, er det fordelagtigt at vide hvordan din bilforsikring dækker i udlandet.

I denne artikel giver vi dig et overblik og en række nyttige informationer omkring dækningen på bilforsikring, under din udlandsferie.

Først og fremmest skal det gøres klart at der gælder andre regler for din bilforsikring når du bevæger dig uden for Danmarks grænser. Stort set alle de største forsikringsselskaber i Danmark, som udbyder bilforsikring, er med i SOS Internationals rød-kort ordningen.

Hvad er det røde kort og er det vigtigt i forhold til bilforsikring i udlandet?

Rød-kort ordningen indebærer et samarbejde med SOS International som understøtter din kaskoforsikring og tilbyder vejhjælp i en række lande, uden for det land som bilen er registreret i, hvorfor det også kaldes “sos kort”. Det røde kort til bilen er derfor et bevis på at din bil er kaskoforsikret, og derfor har du også bilforsikring i udlandet.

Nedenfor kan du se hvilke lande som det røde kort til bilen (eller sos kort til bilen) gælder i, hvor du blandt andet vil se, at du vil have bilforsikring i Norge og bilforsikring i Sverige i en vis udstrækning:

Her gælder det røde kort
Lande
Albanien
Andorra
Belgien
Bosnien & Hercegovina
Bulgarien
Cypern
Danmark
England
Estland
Finland
Frankrig (inkl. Korsika)
Fransk Guyana
Færøerne
Gibraltar
Grækenland
Grønland
Holland
Hviderusland
Iran
Irland
Island
Israel
Italien
Kosovo
Kroatien
Letland
Liechtenstein
Lithauen
Luxembourg
Makedonien
Malta
Marokko
Moldavien
Monaco
Montenegro
Nordirland
Norge
Polen
Portugal
Rumænien
Rusland (indtil Uralbjergene)
San Marino
Schweiz
Serbien
Skotland
Slovakiet
Slovenien
Spanien
Sverige
Tjekkiet
Tunesien
Tyrkiet
Tyskland
Ukraine
Ungarn
Wales
Østrig
Kilde: https://www.sos.eu

Nedenfor kan du læse hvor omfattende rødt kort til kørsel i udlandet er og hvad den dækker.

  • Vejhjælp på skadestedet
  • Bugsering
  • Hotel og nødvendig lokaltransport
  • Udlejningsbil
  • Hjemrejse
  • Hjemtransport af køretøj
  • Fremskaffelse og forsendelse af reservedele 

Det røde kort som applikation

Som en yderligere service behøver du ikke medbringe noget fysisk materiale for at være dækket af din bilforsikring i udlandet. Du kan nemlig downloade en applikation hvori det røde sos kort fremgår. Ydermere har applikationen direkte opkald til SOS international og en funktion der gør det muligt at spore dig og din bil.

Sammen med anmeldelsen sendes GPS koordinator på din position til udbyderen af vejhjælp.
Læs også: De 7 bedste apps til bilister

Hvad er et grønt kort?

Det grønne kort er et gyldigt bevis på at du har den lovpligtige ansvarsforsikring. Rødt og grønt kort til bilen minder altså i princippet om hinanden, men grønt kort til kørsel i udlandet er sjældent nødvendigt. Det er nemlig langt fra alle lande, hvor du skal medbringe det grønne kort. Det er dermed ikke givet, at det er nødvendigt at bestille grønt kort. Nedenfor kan du læse hvilke lande du skal medbringe det grønne kort:

Her skal du medbringe grønt kort
Lande
Albanien
Bosnien-Herzegovina
F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia)
Hviderusland
Iran
 Israel
Marokko
Moldavien
Montenegro
Rusland
Tyrkiet
Ukraine
Kilde: https://tryg.dk

Hvis du skal til Kosovo skal du være opmærksom på at det grønne kort ikke gælder. Du skal derfor i stedet tegne en ansvarsforsikring ved grænsen, så der ikke er nogen risiko for at du bliver tilbageholdt i forbindelse med manglende bilforsikring i udlandet eller trafikuheld.

Indenfor EU’s grænser er din nummerplade tilstrækkelig dokumentation for at du har en ansvarsforsikring, så når det kommer til grønt og rødt kort, behøves du kun det røde kort. Dog anbefales det at have dine forsikringspapirer liggende i bilen. På denne måde mindsker du risikoen for problematikker, hvis du bliver stoppet af politiet eller bliver involveret i en trafikulykke.

Læs også: Kaskoforsikring: Alt du skal vide om denne type forsikring

Udover dine forsikringspapirer kan det være en god idé at medbringe følgende dokumenter på bilferien:

  • Pas
  • Kørekort
  • Bilens registreringsattest
  • Det blå sygesikringsbevis

Selvom du er godt dækket ind, hvad angår bilforsikring i udlandet hos de fleste forsikringsselskaber, bør du dog altid undersøge om det samme gælder hos din udbyder. Ligeledes dækker forsikringsselskaber forskelligt, og der kan for eksempel være forskel på dækningen, alt efter hvor du har tænkt dig at køre hen.

Hvis du er i tvivl om din udbyder er optimal for dig og din bilferie, så kan du nemt og hurtigt sammenligne markedet med vores sammenligningsportal.

Leder du efter Bilforsikring?

Du kan spare op til 3.000 kr. om året hvis du vælger den rigtige bilforsikingspakke