Skrevet af:
Kim Jeppesen
| 01.05.2025
opdateret af:
Daniel Selde
| 23.04.2025

Guide: Forsikring ved biludlejning/span> - Alt du bør vide, før du lejer en bil

Når du lejer bil, er det vigtigt, at du sørger for at være godt dækket ind forsikringsmæssigt, så du undgår ubehagelige situationer. Der indgår typisk tyveriforsikring, ansvarsforsikring og selvrisikoforsikring i prisen, når du lejer bil. Forsikringen køber du typisk hos det selskab, hvor du lejer bilen.

Læsetid: 4 minutter

article image

Hvad er selvrisiko på bilforsikring?

Vær opmærksom på, at hvis du har en ulykkesforsikring, så dækker den også, hvis du kommer til skade som fører i en lejebil. Har du ikke denne forsikring, kan du overveje at tegne en førerulykkesforsikring.

Inden du lejer en bil, vil det dog være en god ide at gennemlæse betingelserne for din rejseforsikring, uanset om det er en rejseforsikring, der er tegnet via en indboforsikring, et kreditkort eller et forsikringsselskab.

Det skyldes nemlig, at nogle rejseforsikringer er delvist dækkende, når du lejer bil.

Kan jeg reducere på selvrisikoen på min bilforsikring?

Når du lejer en bil hos et selskab, er de lovpligtige skades- og tyveriforsikringer som udgangspunkt altid inkluderet i prisen (få lande kan dog være undtaget). Der kommer normalt en selvrisiko på disse forsikringer.

Denne selvrisiko kan i flere tilfælde reduceres eller helt fjernes, hvis du køber en supplerende forsikring.

Hvis du ikke har en rejseforsikring, kan det anbefales at tage imod udlejningsselskabets tilbud om at købe en udvidet kaskoforsikring, således at selvrisikoen reduceres.

Pas på! Flere danskere risikerer at betale for en overflødig forsikring ved at tilkøbe tillægsforsikringer

Danskere, der benytter sig af biludlejning i udlandet, vælger tit at købe en tillægsforsikring, som dækker udgiften til selvrisikoen ved skader på bil.

Men for mange danskere med en rejseforsikring, er selvrisikoen i forvejen dækket ved de fleste skadetyper. Derfor kan flere ende med at være dobbeltforsikret.

De fleste danske forsikringsselskabers rejseforsikringer dækker altså udgiften til selvrisiko for større skader på bilen – dog ikke ikke ridser og mindre lakskader. Derfor er det en god investering at sætte sig ind i omfanget af din rejseforsikring, inden du begynder at booke din lejebil i udlandet.

Derfor anbefales det, at du læser din forsikringsvilkår, hvor det typisk vil fremgå, at din rejseforsikring dækker så længe lejeaftalen med udlejningsfirmaet er overholdt. Herunder kan blandt andet være, at føreren af bilen har et kørekort, der gør det lovligt at køre i det pågældende land. Undtagelser i dækningen – såsom ridser og lakskader – vil også fremgå her.

Viser det sig, at din rejseforsikring allerede inkluderer en dækning, som du føler, er passende til dit behov, bør du ikke spekulere i at købe supplerende forsikringer, der reducerer din selvrisiko.

Hvis du synes det er svært at finde ud af, hvilke tillægsforsikringer du skal købe, kan du læse vores guide til tillægsforsikringer.

Skade på lejebil i udlandet? Sådan betaler dit forsikringsselskab din selvrisiko

Hvis du er ude for et uheld på din lejebil i udlandet og er i besiddelse af en typisk rejseforsikring fra et dansk forsikringsselskab, skal du i første omgang selv betale selvrisikoen til udlejningsfirmaet.

Når du kommer hjem fra dit udlandsophold, skal du så henvende dig til dit forsikringsselskab med dokumentation og bilag for at få pengene udbetalt.

Hvad dækker forsikringen ved billeje?

I det fleste tilfælde får du en ret omfattende forsikring inkluderet i biludlejningen, derfor er det også mere overskueligt at nævne, hvad forsikringen ikke dækker. Du slipper ikke for ansvar ved skader, der skyldes grov uagtsomhed. Dette betyder blandt andet:

    li style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke, hvis udlejningsbilen stjæles med nøgleli style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke, hvis en skade opstår som følge af grov uagtsomhed fra førerens side (f.eks. tankning med forkert brændstof)li style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke dæk, ruder og undervognli style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke skader, der skyldes uforsvarlig behandling af køretøjet (f.eks. forkert lastning)li style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke, hvis lejebilen køres af en person, der ikke er registreret som førerli style=font-weight:400>Forsikringerne dækker ikke, hvis der ikke hurtigst muligt indgives en skadesanmeldelse til selskabet. Er der andre parter indblandet (herunder vidner), er det vigtigt, at du får noteret alle deres oplysninger.

Skal jeg tegne yderligere forsikringer?

Hver gang du lejer bil, bliver du som kunde spurgt, hvorvidt du ønsker at tegne ekstra forsikring. Hvorvidt dette kan betale sig er helt individuelt, og er helt afhængigt af dine behov.

Dog anbefales det, at du køber en udvidet kaskoforsikring hos biludlejeren i forbindelsen med den lovpligtige ansvarsforsikring til motorkøretøjer, således at selvrisikoen reduceres.

Dette er vel og mærke, hvis du ikke i forvejen har en rejseforsikring.

Prisen på de supplerende forsikringers pris og indhold kan variere fra land til land. Derfor er du nødt til at henvende dig personligt til det selskab, hvor du lejer bil, og høre nærmere om priserne samt mulighederne for at supplere med ekstra forsikringer.

Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder:

Dækker min rejseforsikring ved billeje?

Hvis du er i besiddelsen af en rejseforsikring, bør du undersøge de nærmere forhold i din forsikringspolice, da dækningen kan variere, således du også undgår at overforsikre dig og betale dobbelt. Vær opmærksom på, at der efterhånden også indgår rejseforsikring i mange kreditkort.


De dyrere MasterCard, som eksempelvis MasterCard Platin, har typisk en forsikringsordning inkluderet.

Udover at kunne være dækket gennem sit kreditkort, er du typisk også dækket i forbindelse med tyveri i lejebilen gennem din indboforsikring.

Gode råd til leje af bil

Når du skal leje bil, er det altid en god ide at vælge et større udlejningsfirma med stor troværdighed, som også opererer i Danmark.

Vælger du et mindre og lokalt udlejningsfirma, skal du også regne med at tilskrive en større risiko. Inden du lejer en bil er det ligeledes vigtigt, at du læser lejekontrakten igennem, så du er klar over, om forsikringen dækker godt nok til dine behov.

Er du i tvivl om dine forsikringsforhold, skal du sørge for at få dette afklaret med din udlejer eller eventuelt finde et andet selskab. Husk derudover at kontrollere bilen for fejl og mangler, inden du forlader udlejningsfirmaet.

Tag eventuelt fotos, hvis bilen får skader og sørg altid for, at få bilen gennemgået af din udlejer, når du afleverer den. Eventuelle konflikter er nemmere at tage på stedet, end når du er kommet hjem fra ferie.

Ofte stillede spørgsmål om selvrisiko

Anders Kristiansen

Anders Kristiansen

Anders Kristiansen er vores faste skribent og har flere års erfaring med formidling af finansielt stof til en bred læserskare i Danmark. Han gør på denne side vores brugere klogere på a-kasser og fagforeninger og hjælper dig med at få et samlet overblik

Email: anders.kristiansen@samlino.dk

Denne side er gennemgået og godkendt af Daniel Selde d. 23/04/2025
Anders Kristiansen

Daniel Selde

Daniel Selde er CMO hos Samlino.dk og har over 13 års erfaring inden for marketing i SaaS- og e-commerce-branchen, både nationalt og internationalt. Han har tidligere haft ledende roller hos Contribe, Penneo, Aether, Moodings og COWI. Daniel er dedikeret til at levere en fremragende kundeoplevelse inden for bilforsikring, og hans omfattende erfaring giver ham en unik position til at hjælpe vores brugere med at finde den bedste bilforsikring til deres behov.

Email: daniel-selde@samlino.dk

Relaterede artikler