FAQ til billån

Her kan du få svar på de spørgsmål du måtte have til billån. Hvis du er på udkig efter en mere generel FAQ-side, kan du følge linket her.

Hvad skal jeg overveje ved et billån?

Når du har fundet drømmebilen, skal du overveje, hvordan du vil finansiere den. Du kan bruge Samlino.dk til at sammenligne de omkostninger der er ved et lån.

Du bør være opmærksom på, at den rente du kan få, typisk afhænger af, hvor stor en del af bilens pris, du kan betale kontant ved optagelsen af lånet. Desto større en del du kan betale fra starten, jo lavere bliver renten.

Når du sammenligner billån med Samlino, skal du huske at lægge mærke til, hvad den månedlige ydelse og ÅOP er for det enkelte lån. Bankerne forholder sig nemlig vidt forskelligt, når det kommer til priser og gebyrer – det tager den månedlige ydelse og ÅOP højde for.

Hvad står ÅOP for?

ÅOP er en forkortelse af Årlige Omkostninger i Procent, som er de samlede omkostninger for et lån udtrykt i procent pr. år. ÅOP indeholder alle omkostninger, som du skal betale for et lån dvs. renter, etableringsomkostninger, gebyrer og andre engangsomkostninger. Med ÅOP bliver etableringsomkostningerne fordelt ud på hele lånets løbetid, hvor de lægges oven i renten. Derfor vil ÅOP typisk være højere end lånets debitorrente.

Her kan lånene forholde sig vidt forskelligt alt afhængigt af, hvor meget og hvor længe du vil låne pengene. Et eksempel er oprettelsesomkostningerne; her har nogle banker et fast beløb, mens andre har en procentdel af lånebeløbet. Derfor vil ÅOP på de lån med variabelt gebyr være lavest ved små lånebeløb, hvor det typisk vil forholde sig modsat med større lånebeløb.

Ændringerne bliver der taget højde for på resultatsiden, så du hele tiden kan se, hvad ÅOP er på de forskellige resultater.

Hvilken løbetid bør jeg vælge på lånet?

Det er afhængigt af om det er en ny eller ældre bil du vil have finansieret. Det skyldes at biler hurtigt taber værdi. Det er vigtigt at du får sat en løbetid på lånet der passer til værdiforringelsen på bilen. Du skal derfor også overveje dit årlige kørselsbehov, da det også har en indflydelse på værdiforringelsen.

Du bør være opmærksom på, at hvis du giver en stor udbetaling, men vælger en lang løbetid på lånet, kan din friværdi forsvinde gennem årene på grund af værdiforringelsen. Vi anbefaler at du kigger på hvor mange kilometer du kører hvert år. Hvis du eksempelvis kører mellem 10.000-20.000 km. pr. år vil du godt kunne tage et lån på 6-8 år. Kører du mellem 40.000 og 60.000 km. pr. år, skal løbetiden nok snarere være 3-5 år for et lån til en ny eller nyere bil.

Endvidere har bankerne også forskellige regler for løbetid og alder på bilen. En tommelfingerregl er, at man kan låne til en bil i 10 år minus bilens alder. Hvis du vil købe en bil der er tre år gammel, kan du altså maksimalt tilbagebetale lånet over 7 år. Det kan dog variere fra bank til bank.

Skal man betale gebyrer for at optage et billån?

Der er som oftest et etableringsgebyr, som forhandleren eller låneudbyderen vil kræve. Størrelsen på etableringsgebyret kan variere meget fra udbyder til udbyder, og derfor skal du også kigge godt efter inden du underskriver låneaftalen. Der kan også være andre gebyrer, hvis du f.eks. ikke betaler til tiden, eller hvis du vælger at omlægge lånet. Det er alt sammen noget du bør bruge Samlino til at danne dig et overblik over, inden du skriver under på aftalen.

Typisk vil bankerne enten tage en procentdel af lånet eller et fast beløb i stiftelsesprovision. Nogle banker tager også begge dele. Hvis du vil danne dig et hurtigt overblik over gebyrernes størrelse, kan du se på ÅOP, som tager højde for alle gebyrer der følger med.

Hvilke låneudbydere er der?

Billån bliver tilbydes mange forskellige steder bl.a. af de store banker, men også af mere specialiserede finansielle selskaber, der lever af at udbyde denne låneform. Derudover kan du også få finansieret billånet hos forhandleren. Du kan bruge Samlino til at finde det billigste billån, da vi sammenligner alle udbyderne på markedet.

Skal jeg stille sikkerhed for lånet?

Hos mange udbydere behøver du ikke at stille bilen som sikkerhed for lånet. Hvis du gerne vil have den lavest mulige rente, kan dette dog være en rigtig god idé – omvendt vil det typisk være påkrævet at du har kaskoforsikret bilen.

Som sikkerhed for dit billån vil der enten blive oprettet et løsørepantebrev eller et ejendomsforbehold. Juridisk er det to forskellige ting, men i praksis er der ikke stor forskel. Hvis du overholder dine forpligtelser på billånet, vil hverken pantebrev eller ejendomsforbehold skulle bruges til noget.

Kun hvis du misligholder dit billån, dvs. hvis du ikke betaler ydelser på lånet til tiden. Så kan kreditor (banken), uanset om der er tale om pantebrev eller ejendomsforbehold tvinge dig til at sælge bilen. De penge som salget så indbringer, skal bruges til at nedbringe billånet.

Hvis en bilforhandler skal finansiere dit bilkøb, skal du købe bilen på en købekontrakt. Det betyder, at du skal give mindst 20% i udbetaling. I dette tilfælde bruges ejendomsforbeholdet som sikkerhed i bilen. Hvis du derimod får et billån uden om din autoforhandler, er der intet lovkrav til udbetaling. Her er det i princippet et personligt lån, som ydes, hvor du bruger bilen som hel eller delvis sikkerhed. I dette tilfælde bruges løsørepantebrevet.

Hvordan finder jeg billånet med den laveste rente?

Her på Samlino, kan du sammenligne billån fra udbydere i hele Danmark. På den måde kan du finde det billån der passer bedst til din økonomi. Så er du sikker på at tage den bedste beslutning.

Sammenlign og køb i tre simple trin

TRIN 1

Vælg hvilken kategori du vil sammenligne

TRIN 2

Sammenlign tilbudene

TRIN 3

Vælg den bedste løsning for dig