Billån - Alt hvad du skal vide

Denne guide hjælper dig med alt hvad du skal forholde dig til, når du vælger at tage et billån. Vi anbefaler at du sætter dig godt ind i tingene, inden du træffer din beslutning, da der kan være mange penge at spare.

Hvad koster billånet mig?

Man kan dele omkostningerne op i to dele: renter og gebyrer. Her vil bankerne forholde sig forskelligt: nogle vil markedsføre sig på lave renter, men måske have højere gebyrer, mens andre vil markedsføre sig på lave gebyrer, men måske have højere renter. For at få et hurtigt overblik over de samlede omkostninger, kan du med fordel se på det tal der hedder ÅOP.

ÅOP, eller årlige omkostninger i procent, medregner alle renter og gebyrer på lånet og derfor vil den udbyder der har den laveste ÅOP, være den billigste for dig. Når du sammenligner billån på Samlino, kan du se hvad det billigste lån i din situation er. Lånet med den laveste ÅOP kan nemlig varierer alt efter hvor stort lånet er, men også efter hvor længe man låner pengene.

Der kan være visse skjulte gebyrer og ekstra omkostninger, som du bør være opmærksom på. Det kunne f.eks. være et månedligt administrationsgebyr m.m. Et andet eksempel kan være et gebyr, hvis du indfrier lånet før løbetiden slutter. Derfor skal du selvfølgelig have spurgt ind til disse gebyrer samt læse kontrakten ordentlig igennem. Du skal derfor få lånevilkårene tilsendt, eller se dem på lånegiverens hjemmeside.

Hvilke gebyrer er der på et billån?

Hvis du skal stille sikkerhed for lånet i bilen, vil følgende gebyrer altid være inkluderet:

  • 1,5% stempelafgift af lånebeløb
  • 1.400 kr. i tinglysningsafgift
  • 600 kr. i gebyrmærke til forsikringsselskab

Derudover vil det valgte finansieringsselskab eller pengeinstitut opkræve et oprettelsesgebyr som betaling for at oprette billånet. Oprettelsesgebyret kan enten være en procentdel af lånebeløbet eller et fast gebyr – begge dele bliver medregnet i ÅOP.

Skal jeg have sparret penge op før jeg kan få et billån?

Det er altid en god ide at kunne lægge en udbetaling på købet af ens bil, idet du som oftest vil kunne få en lidt lavere rente, men der er mange lånetyper hvor du ikke behøver at have penge til en udbetaling. Der er flere banker, som tilbyder at finansiere helt nye eller nyere biler uden udbetaling.

Hvis der er tale om en ældre bil, hvor du skal låne penge uden at have en udbetaling, vil rentesatsen være ret høj, derfor kan Samlino.dk hjælpe dig med at skabe et overblik over udbyderne. Hvis du skal have finansieret billånet hos forhandleren af bilen, vil de som typisk forlange en udbetaling på 20% af salgsprisen, men her har du muligheder for at holde forhandlerne op mod hinanden og indhente flere tilbud, hvilket muligvis kan gøre at du kan få renten sat ned.

Hvilken betydning har bilens alder og model?

Det er nemmest og billigst at få finansieret bilen, hvis den er ny eller under 5 år gammel. Disse biler vil som regel også kunne finansieres uden udbetaling. Med ældre og billigere biler kan det være sværere at finde en långiver uden at skulle lægge en udbetaling.

Hvis der er tale om en sports- eller luksusbil kan det ligeledes være svære at få finansieret lånet. Det afhænger naturligvis af din personlige økonomi, samt om du kan lægge en udbetaling. Med hensyn til nyere gulpladebiler eller erhvervsbiler vil disse som regel også let kunne finansieres uden udbetaling.

Hvordan kan jeg være sikker på ikke at betale for meget for mit billån?

Du kan finde det billigste billån ved at sammenligne udbyderne her på siden. Her har vi samlet udbydere fra hele Danmark, så behøver du ikke undersøge hver enkelt bank i forhold til renter, og hvad der dertil hører.

Sammenlign og køb i tre simple trin

TRIN 1

Vælg hvilken kategori du vil sammenligne

TRIN 2

Sammenlign tilbudene

TRIN 3

Vælg den bedste løsning for dig