Bilforsikring

Anciennitet på bilforsikring: Guide til alt du bør vide

Forstå hvordan anciennitet påvirker prisen på din bilforsikring

Af Tobias Mølgaard Sørensen | Senest opdateret 25. April 2024 | Læsetid: 6 minutter

Anciennitet-bilforsikring

Ancienniteten har en stor indflydelse på prisen på din bilforsikring

Jagten på den perfekte bilforsikring kan være en kompliceret proces. Der findes et hav af forsikringsselskaber med hver deres fordele, vilkår og betingelser, og det kan derfor være en forvirrende jungle at finde rundt i. Disse udbydere har tilmed forskellige priser på den samme bil, hvilket skyldes, at prisen på en bilforsikring også bestemmes af en række andre faktorer.

Bilens pris har naturligvis en indflydelse på prisen, da en dyrere bil koster mere at reparere, hvis den skulle blive involveret i en skade eller ulykke. Faktorer såsom din alder, tidligere skader, bilens alder og din bilforsikring anciennitet har dog også stor betydning for den endelige pris.

 

Klik og se den billigste bilforsikring!Spar i gennemsnit 3.000 kroner

Læs også: Her dækker din bilforsikringen IKKE

Hvordan optjener man anciennitet?

At optjene anciennitet er en relativ simpel, men langvarig proces. Bilforsikring anciennitet bestemmes nemlig som udgangspunkt ud fra, hvor meget erfaring, du har bag rattet.

Dette opgøres hos nogle selskaber i, hvor gammel du er, og hos andre i hvor mange år du har haft en bilforsikring og hos langt de fleste er det en kombination.

Hvad er anciennitet?

Anciennitet er et begreb, som oftest angiver en persons erfaring. Bilforsikring anciennitet er derfor et begreb, der bruges om den erfaring, som en person har som bilist – Det vil sige antallet af år, som en bilist har kørt som registreret bruger af egen bil.

Selvom de forskellige udbydere af bilforsikringer har forskellige måder at optjene anciennitet, er der alligevel nogle ting, der som regel går igen blandt selskaberne. Én af disse ting, der går igen, er at man som regel kan få overflyttet ens bilforsikring anciennitet til et nyt forsikringsselskab, hvis man skifter udbyder.

På den måde kan man beholde sin anciennitet, og du skal derfor ikke starte helt forfra, hvis du vælger at finde et nyt selskab til at forsikre din bil.

Elitebilist

Den højest opnåelige status, som man kan opnå hos sin bilforsikring, er statussen som elitebilist. Elitebilist er en ordning som de mange selskaber benytter sig af. Denne ordning består typisk af flere trin, og man arbejder sig så op ad de forskellige trin for til sidst at opnå en status som elitebilist.

Denne status er attraktiv, fordi prisen på ens bilforsikring falder, og man får derfor bedre fordele, vilkår og betingelser på sin bilforsikring. For at opnå en status som elitebilist kræver det, at man har kørt skadefrit i X antal år.

Antallet af år fastsættes af de respektive udbydere, og der findes derfor ikke en fast, alment gældende årrække, hvor man skal have kørt skadefrit for at opnå denne status.
Læs også: Elitebilist – Gør din bilforsikring billigere ved skadefri kørsel

Optjen anciennitet på motorcyklen

Nogle forsikringsselskaber tilbyder også, at man kan få overført anciennitet fra at have kørt motorcykel. Dette er typisk gældende for forsikringsselskaber, som benytter anciennitet i forbindelse med deres motorcykelforsikringer.

Dette er dog meget individuelt fra selskab til selskab, men det kan være værd at tage et kig på, hvis du tidligere har kørt motorcykel uden at have været involveret i skader, da dette kan gøre din bilforsikring markant billigere, da du i så fald kan rykke nogle trin op i forhold til at få status som elitebilist.

Del anciennitet med din partner

De fleste forsikringsselskaber lader dig dele anciennitet med din ægtefælle, eller samlevende parter. Det vil altså sige, at hvis din mand eller kone har optjent nok anciennitet til at få en status som elitebilist, vil du kunne bruge denne anciennitet, når du tegner din forsikring.

Dette gælder uanset hvor mange års anciennitet, du selv har. Derfor kan du altså teoretisk set blive elitebilist, selvom du først lige har fået dit kørekort, hvis din partner har optjent bilforsikring anciennitet nok til at blive elitebilist.

Det er dog vigtigt at du sikrer dig, at dit selskab tilbyder denne service.

Optjen anciennitet i dine forældres bil

Mange forsikringsselskaber tilbyder også, at man som ung kan optjene anciennitet ved at køre rundt i sine forældres bil, når man er ny bilist på de danske veje.

Dette er fordelagtigt, da man i så fald kan optjene anciennitet i en relativt ung alder, hvor man typisk ikke har så mange penge og ofte ikke har råd til egen bil. En anden fordel, ved at skrive sit barn ind i sin forsikringspolice, er at barnet vil være dækket under samme betingelser som forsikringstageren.

Normalvis vil der være ændrede betingelser, hvis en skade foretaget af en ung under 26 år anmeldes til forsikringsselskabet, dette vil dog ikke længere være tilfældet. Ændrede betingelser inkluderer oftest en øget og måske endda fordoblet selvrisiko.

Hvis man som ung skal tegne egen bilforsikring, men ikke har meget anciennitet, kan det være fristende at få forsikringen skrevet i sine forældres navn, da de som regel har en del mere anciennitet end en selv og måske endda har status som elitebilist.

Dette betragtes dog som forsikringssvindel og er dermed ulovligt og derfor også strafbart.

Du kan læse mere om bilforsikring og unge i vores guide: Bilforsikring til unge under 25 år.

Anciennitetens indflydelse på prisen

Ancienniteten betyder meget for prisen på ens bilforsikring. Dette skyldes, at prisen på bilforsikringer blandt andet bliver beregnet ud fra prisen på bilen, bilens alder og de år, man har af erfaring bag rattet på en bil.

Derfor er prisen på en bilforsikring også billigere jo flere års erfaring, du har. Grunden til dette er, at du statistisk set er involveret i færre skader og ulykker, jo flere års erfaring du har.

Derfor skal forsikringsselskabet potentielt betale færre penge for at have dig som kunde sammenlignet med helt nyudklækkede bilister, da forsikringen for en elitebilist statistisk set vil gøre sig gældende i færre situationer.

De første år som bilist, hvor man ingen anciennitet har, er derfor også altid de dyreste, og prisen på en bilforsikring som elitebilist er langt billigere, end hvad den er som førstegangskøber af en bilforsikring.

Derfor gælder det om at få kørt nogle år uden skader for at bevise over for forsikringsselskabet, at man er en dygtig bilist og derfor skal have en billigere bilforsikring. Uanset hvor meget anciennitet du har optjent, vil du med stor sandsynlighed kunne spare penge på din bilforsikring.

På Samlino.dk kan du lave et hurtigt pristjek af din bilforsikring og komme i gang med at spare penge allerede i dag. Blandt andet ved at sammenligne din bilforsikringkaskoforsikring eller Tesla forsikring. Uanset hvad, kan du også beregn din bilforsikring.

Tryk her og spar på bilforsikringen!Spar i gennemsnit 3.000 kroner

Værd at vide om anciennitet og bilforsikring

Anciennitet, når vi taler om bilforsikring, refererer til den erfaring, en person har opnået gennem årene som bilist – enten som bilejer eller som fører. Ancienniteten spiller en central rolle i fastsættelsen af priser på bilforsikringer, idet mere erfarne bilister ofte nyder godt af lavere præmier. Her er nogle gode råd til dig, som er i tvivl om anciennitetens indflydelse på bilforsikringspræmierne.

Anciennitet fra partnere: Hvis du bor sammen med en partner, der har haft bilforsikring længe, kan du muligvis overtage ancienniteten, hvis du skal tegne ny forsikring. Det er især smart, hvis din egen anciennitet er lavere.

Optjen anciennitet som ung fører: Unge førere kan begynde at opbygge anciennitet selv før de tegner deres egen forsikring. Ved at køre skadefrit i en bil forsikret under en forælders navn, kan unge førere akkumulere anciennitet, som senere kan hjælpe dem med at opnå lavere præmier.

Overtagelse af anciennitet fra ekskærester: Det kan også være muligt at overtage anciennitet fra en ekskæreste, hvis I tidligere har delt adresse. Dette kræver dog samtykke fra ekskæresten og en bekræftelse af ancienniteten fra det tidligere forsikringsselskab.

Bilforsikringspriser baseret på køretøjets alder og type: Prisen for at forsikre en bil afhænger også af bilens alder og type. Nyere biler er generelt dyrere at forsikre end ældre, men de nyere brugte biler tilbyder ofte en god balance mellem lavere risiko og overkommelige forsikringspriser.

Optjen anciennitet som bruger af bil

Du kan opbygge anciennitet som bilejer ved at have en bilforsikring. Jo mere erfaring du har, desto større fordel kan du få i form af lavere præmier på din bilforsikring.

Hvis du allerede har opbygget en vis anciennitet og skifter til et nyt forsikringsselskab, kan du ofte overføre din anciennitet. Det betyder, at hvis du har opnået en status som elitebilist med forrige forsikringsselskab, overføres denne status, så du fortsætter med at nyde godt af lavere priser. Fx, hvis du har fire skadefri år hos et selskab, starter du også med fire års anciennitet ved det nye selskab.

Unge bilister står ofte over for højere forsikringspræmier på grund af begrænset kørselserfaring. Der er dog som regel muligheder for at optjene anciennitet fra en ung alder. Hvis du fx kører i dine forældres bil og de har tilvalgt en ‘Ung Fører’-dækning, kan du optjene anciennitet for hvert skadefrit år.

Kan man optjene anciennitet som bruger af bil?

Ja, det er absolut muligt at optjene anciennitet som bruger af en bil, selvom du ikke selv er ejeren af bilen. Anciennitet i bilforsikringssammenhæng refererer til den erfaring og pålidelighed, du demonstrerer som bilist, og dette kan påvirke omkostningerne ved din forsikring positivt.

Hvis du regelmæssigt kører i en bil, der tilhører en anden – for eksempel dine forældres bil – og er angivet som en fast fører under deres bilforsikring, kan du begynde at opbygge din egen anciennitet. Det gøres oftest gennem en specifik dækning kaldet “Ung Fører” eller lignende, som forsikringsselskaber tilbyder. Med denne dækning kan du som ung fører optjene anciennitet for hvert år, du kører uden at forårsage skader, selvom du ikke er den primære forsikringstager.

Hvordan opnår man anciennitet?

For at opnå anciennitet skal du have en registreret forsikringshistorik med kontinuerlig bilforsikring – og helst uden skadesanmeldelser. Anciennitet opbygges typisk fra det tidspunkt, du starter din første bilforsikring. Du kan også opnå anciennitet ved at blive registreret som fører på en andens bilforsikring, fxl som ung fører under dine forældres police. Nogle forsikringsselskaber tillader overførsel af anciennitet fra en person, du har delt adresse med, som fx en kæreste eller ægtefælle, forudsat at du kan dokumentere, at du har kørt skadefrit i deres bil.

FAQ

Hvornår regnes anciennitet fra?

Anciennitet for bilforsikring regnes typisk fra den dato, hvor forsikringen blev tegnet, eller køretøjet blev registreret på forsikringen.

Hvor mange år før man er elitebillist?

Det er meget forskelligt fra forsikringselskab til forsikringsselskab, hvornår du indtræder i deres elitebilistniveau. Nogle selskaber har slet ikke en sådan titel. Ofte ser vi dog, at efter fem år uden skader kan du opnå status som elitebilist.

Hvordan ved jeg, om jeg er elitebillist?

Du vil opleve, at din præmie på bilforsikring er markant lavere. Men det er generelt en god ide selv at gøre dit forsikringsselskab opmærksom på dine forsikringsbetingelser. Det er ikke givet, at forsikringsselskabet selv tager kontakt til dig for at ændre dine vilkår. Derfor anbefaler vi også altid at sammenligne markedet bilforsikringer for at blive tilbudt de billigste dækninger til dig.

Leder du efter Bilforsikring?

Du kan spare op til 3.000 kr. om året hvis du vælger den rigtige bilforsikingspakke