Facebook lånegrupper: Så risikabelt er det

|Posted by | Alle opslag, Lån
Tags: , , , ,

facebook lånegrupper Gil C / Shutterstock.com

En ny bekymrende måde at optage lån på er kommet frem. Privatpersoner finder hinanden igennem Facebook-grupper for at udveksle lån uden om de etablerede banker og låneudbydere. Men det kan have mange konsekvenser, hvis du ikke kan betale pengene tilbage. 

Det er blevet moderne at skele væk fra de etablerede virksomheder og deres ydelser. Flere har således fået øjnene op for de alternative muligheder, som deleøkonomien har åbnet op for. Danskerne har det helt fint med at finde hinanden og sammen finde en løsning uden om markedet.

Det kan sagtens fungere på en ordentlig måde. På GoMore kan en bilejer eksempelvis udleje sin bil for en periode til en anden privatperson. På den måde udnytter vi som samfund vores ressourcer bedre, så bilen ikke bare står og samler støv i garagen.

Men den seneste tid har der været stor fokus på en alternativ låneform, som ikke tidligere har været særligt velkendt. Du kan nu låne penge via de sociale medier, mere specifikt via lukkede Facebook-grupper. Faktisk er det så udbredt, at der findes mere end 14 lukkede Facebook-grupper, som alle har det formål at låne penge ud. Ydermere har vi undersøgt grupperne og fundet ud af, at disse 14 grupper på Facebook alle har samme administrator. Ret pudsigt, ikke?

Dette er ikke bare et rødt flag, men vidner om, at der højest sandsynligt ikke bare er tale om venlige privatpersoner, som gerne vil hjælpe folk, der har akut brug for et lån. Men der er mere tale om små erhvervsvirksomheder, som systematisk låner penge ud for at tjene penge.

Skyhøje renter kan koste dig dyrt

Den typiske bruger på disse sider er mennesker i en dårlig situation, som kæmper med at få dagligdagen til at hænge sammen økonomisk, er registrerede i RKI eller som har akut brug for hjælp. Nedenfor ses der et typisk citat, der er taget direkte fra en låne-side.

“Jeg står akut og mangler 4000kr. Da jeg ellers bliver smidt ud. Jeg har ikke fået boligstøtte endnu. Jeg er lige flyttet ind og udlejer er ikke til at snakke med.”

Andre brugere kan nu med fordel tilbyde et lån til en presset person med en rente, som de selv fastsætter sammen. Men det er her, det typisk går galt, for låneudbyderne sætter typisk renten mellem 50-100% for førstegangslånere. I særtilfælde kan renten være helt op på 200-300%. Disse skyhøje renter ligger altså langt over renten på de dyreste kviklån.

Hvis du står i en presset situation og derfor tager et lån via disse Facebook-grupper, sætter du dig selv i en position, hvor du skal kunne betale det dobbelte eller mere tilbage måneden efter. Derfor anbefaler vi absolut ikke, at du foretager denne form for lån. Ring i stedet til din bank eller sammenlign de billigste forbrugslån via vores sammenligningsportal, hvis du er i en dårlig økonomisk situation.

Vær opmærksom, inden du låner penge ud

Det er ikke kun låntagerne, som kan risikere at blive udnyttet i disse private Facebook-grupper. Vi har snakket med en kvinde, der har lånt penge ud via en af grupperne. Hun fortæller, at hun i alt har lånt 7.300 kroner ud til 3 forskellige privatpersoner med 100% i rente. Problemet er, at hun har meget svært ved at få sine penge tilbage. Typisk svarer de ikke eller kommer med undskyldninger for, hvorfor de ikke kan betale hende tilbage. Derfor har hun valgt ikke at låne penge ud igen.

Hun udtaler også, at selvom hun ikke har fået sine penge tilbage, giver hun ikke op, om hun så selv skal tage ud og hente dem.

Disse grupper er altså ikke kun en dårlig idé for låntagerne men er også utroligt usikkert for dem, som låner penge ud. Mange af de privatpersoner som netop står i en situation, hvor de har akut brug for penge kan have svært ved at kunne betale beløbet med den høje rente tilbage igen. I andre situationer vil nogle personer udnytte den nemme måde at få hurtige penge på – uden at have intentionen om at betale beløbet tilbage.

Dette har blandt andet resulteret i, at flere låne-grupper opretter opslag, hvor de kan udstille de dårlige betalere. En af låne-grupperne har lavet et opslag med følgende tekst:

“Dette opslag er beregnet til at vi alle kan slå dårlige betalere op, så vi alle i gruppen kan jagte dem i fællesskab”

Samtidig står der i denne gruppe, at du accepterer, at både udlåner og resten af Facebook-gruppen må offentligøre dig og din profil samt kontakte dine venner og familie, hvis du ikke betaler. Det betyder altså, at du giver samtykke til, at personer, du ikke kender, kan komme og banke på din dør, hvis du står i en situation, hvor du ikke har betalt det skyldige beløb tilbage. Derfor råder vi dig til at tænke dig om, hvis du har overvejet at tage et lån via disse lånegrupper. Det kan være en stor risiko at tage, hvis du ikke er sikker på, om du kan betale tilbage. Desuden kan du finde meget billigere lån. Du kan sammenligne lån via vores side og spare mange penge ved at vælge en lavere rente.