Forsikringsråd til vinteren

|Posted by | Alle opslag
Tags: , ,

forsikringsråd til vinterenVinteren er over os, og det betyder sne, frost og kolde nætter. Derfor giver vi dig her en guide til, hvad du skal være opmærksom på i vinterhalvåret. Der er nemlig en række regler, som du skal overholde, når det kommer til din bil og ejendom. Læs, hvordan du bliver vinterklar med Samlino.dk

Når temperaturen svinger fra plus- til minusgrader, er det særligt vigtigt at være opmærksom på trafikken og sine kørevaner. For at forebygge skader på dig og din bil har vi derfor samlet en række gode råd, til vinteren.

Som du sikkert allerede ved, så er frost og sne hård kost for din bil. Du skal derfor være indstillet på at bruge mere tid på klargøring og vedligeholdelse af bilen. Inden du kører afsted i kulden, skal du først og fremmest være opmærksom på:

 • Inden frosten sætter ind, er det vigtigt at skifte til vinterdæk.
 • Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at have det nødvendige udstyr i bilen: Skovl, isskraber, tæpper, startkabler, førstehjælpskasse, advarselstrekant og sikkerhedsveste.
 • Sørg for, at du har fjernet alt skidt og snavs under bilen. Skidt holder nemlig på fugt og kan forårsage rust.
 • Undgå, at dørene fryser fast ved at smøre gummilisterne med silikone.
 • Sørg for, at bilens sprinkleranlæg er fyldt op med frostsikret sprinklervæske.

Når du er på farten, skal du være opmærksom på:

 • Vejene kan være meget glatte – også selvom du ikke kan se det. Sørg derfor for at være ekstra opmærksom.
 • Selvom lufttemperaturen er over 5 grader, er der risiko for is på vejen.
 • Sørg for at være ekstra opmærksom på strækninger med broer, viadukter og snoede veje, da der kan være ekstra glat.
 • Husk at tage afsted i god tid. Vinterens køreture tager ofte længere tid end forventet.
 • Hold afstand til den forankørende bil. De fleste ulykker sker, når chaufførerne ikke holder afstand til hinanden.

Så mange trafikulykker er der i vinterhalvåret

Det kolde vejr og de glatte veje er skyld i mange trafikulykker hvert år. Tager man et kig på Vejdirektoratet.dk, viser tallene fra november 2017 til februar 2018, at der var hele 3.978 trafikulykker.

Sørg for at holde dig orienteret i trafikken, og hvis du skal til julefrokost, så sørg for at lade bilen stå. Først og fremmest fordi det er livsfarligt og ulovligt, men kører du galt i beruset tilstand, risikerer du også, at forsikringen ikke dækker.

Forsikringsråd til vinteren: Husker du at skovle sne?

Selvom det ser så smukt ud, er en af vinterens største forsikringsfælder frost og sne. Derfor er et godt forsikringsråd til vinteren at få den ellers fredfyldte sne væk. Hvert år må forsikringsselskaberne udbetale skadeserstatninger til folk, som er faldet på det snefyldte fortov eller kørt galt på de isglatte veje. Desuden er det et lovkrav, at du som husejer rydder sne på fortovet, i indkørsel, havegang og på trapper foran huset. Derudover skal du forebygge glat føre ved at strø grus eller lignende.

Rydningen skal nemlig sikre, at postbud, skraldemand og dine gæster kan komme sikkert til og fra din bolig. For hvis en person falder, kan de forlange erstatning for fx. tabt arbejdsfortjeneste. Du risikerer også, at skraldemændene undlader at tømme din affaldscontainer, hvis der ikke er fri adgang til den. Frygt ej, vi har her samlet nogle gode ’skovlsne’-råd til dig.

 • Tjek, at du har grus, salt, sneskovl og kost.
 • Sørg for at strø grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller islag.
 • Hvis du bruger salt, så brug det med omtanke – ved saltlage bruger du betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden. Et saltlage bestående af 1 del salt og 4 dele lunkent vand.
 • Det er vigtigt, at du altid fordeler grus eller salt jævnt – det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.
 • Hvis sneen er skovlet op i en vold ude ved kørebanen, så husk at lave en gennemgang på mindst én meters bredde, så postbuddet og alle andre kan færdes sikkert.
 • Tjek din kommunes hjemmeside for regulativer vedrørende vintervedligeholdelse.

Ifølge ordensbekendtgørelsen skal du sørge for at advare forbipasserende og opsætte forsvarlige afspærringer, hvis der er fare for, at sne, istapper, tagsten eller lignende kan skride ned fra husets tag.

Derudover skal du hurtigst muligt sørge for at få fjernet sne og istapper. Hvis ikke du gør dette, kan politiet give dig en bøde for manglende vintervedligeholdelse. Bøden vil typisk være på 150-200 kroner, men kommer en person til skade på din grund, kan det dog blive langt dyrere.

Klæd din bolig på til vinteren

Forsikringsråd til vinteren gælder ikke kun din bil. Vinteren er også hård kost for din kære bolig. Med nogle få tips kan du nemt forebygge skader. Nedenfor tager vi et kig på to ting, som du nemt kan gøre noget ved selv og derved potentielt spare dig for nogle uheldige renoveringsproblemer.

Pas på frostsprængte rør

En lang periode med hård frost kan være en alvorlig trussel mod vand- og varmerørene i dit hus, hvis de ikke er tilstrækkeligt isolerede. De kan fryse til is og i værste fald sprænge, hvilket vil resultere i en vandskade i huset. Fryser boligens rør til is, bør du hurtigst muligt få bugt med frosten. Du kan fx. lægge varme håndklæder om rørene. Vi råder dig dog til at kontakte en VVS’er. De kan nemlig hurtigt tø isen op ved hjælp af elektrisk spænding. Når problemet er udbedret, bør du få isoleret rørene, så det ikke opstår igen.

Fjendtlige frosne tagrender

Frosne tagrender kan føre til fugtskader på huset. Nedbør og smeltevand fra taget ender nemlig med at løbe ud over kanten på tagrenden, og ind mod husets mur- og træværk. Problemet med frosne tagrender kan løses ved at lægge varmetråde i tagrenderne. Varmetråde er elkabler, som du lægger i bunden af tagrenden. Når kablerne er tændt, vil de smelte sne og is, så du undgår, at tagrenden fryser til, eller at der dannes istapper.

Fygesne på loftet kan give fugtproblemer

Det lyder måske en smule fjollet, men i perioder med store mængder sne og blæst bør du jævnligt tjekke loftet for fygesne. Sne kan nemlig finde vej gennem selv de mindste sprækker – og så snart det tør op, kan du risikerer vandskader og fugtproblemer. Opdager du fygesne på loftet eller andre steder i boligen, skal du fjerne det med det samme.

Vi håber, at denne artikel var behjælpelig! Har du nogle gode råd til vinteren? Så del dem gerne i kommentarfeltet nedenfor!