Bredbaand

Bredbåndsforbindelse - se hvad du bør vide

En guide til alt du skal vide, når du vælger bredbåndsforbindelse.

Af Samlino.dk | Senest opdateret 29. August 2017 | Læsetid: 6 minutter

BredbåndsforbindelseDanmark er et af de lande i verden, hvor der er flest indbyggere med internetadgang. Ni ud af ti danskere bruger internettet hver uge, og den store efterspørgsel har skabt et hav af forskellige udbydere. På grund af den hårde konkurrence, har du som forbruger mulighed for at få et rigtig godt tilbud, men det kan være svært at gennemskue hvad man skal gå efter. Derfor vil vi guide dig, så du ved hvad du skal gå efter, når du skal vælge bredbåndsforbindelse.

Sådan vælger du den bedste bredbåndsforbindelse

Hvis du vil sammenligne de forskellige internetløsninger, som er tilgængelige på bredbåndsmarkedet, kan du benytte dig af vores sammenligningsværktøj, for at finde det bedste bredbåndstilbud på markedet lige nu.

For at komme på internettet i dit hjem, skal du tegne et abonnement hos en udbyder, hvor du indgår en aftale om hvor hurtigt internettet skal være, prisen og størrelsen på din datamængde. For at få et netværk, der stemmer overens med dit behov, er det vigtigt at vide hvordan dataforbruget bliver målt.

Især hvis du har et abonnement med dataloft. Alt hvad du bruger internettet til, lige fra sociale medier, til online shopping eller spil, bruger data. Nogle aktiviteter bruger mere data end andre, hvorfor det kan være svært at regne ud, hvor meget data du reelt har behov for.

Hvor høj hastighed har du brug for

Der er flere forskellige ting der har indflydelse på din internethastighed. Samlet bliver de målt i Mbps (megabits per second) og Kbps (kilobits per second). Jo højere disse tal  er, desto hurtigere vil dit internet være.

Selvom hurtigt internet er vigtigt, er det ikke sikkert at den hurtigste forbindelse er nødvendig i dit tilfælde. I forhold til hvilke aktiviteter du bruger internettet til, bør du finde en internethastighed der passer til lige netop det, som du bruger internettet til.

Hvis du for eksempel ved, at du både bruger internettet hyppigt og derudover kører datatunge programmer, som tv- og film-streaming og online gaming, så er det en god idé at finde en forbindelse, med en høj hastighed.

Derudover er det godt at overveje, hvor mange daglige brugere der er af forbindelsen. Jo flere der er på samme netværk, jo mere af båndbredden bruger man.

Hvis du oplever at dit internet er langsomt, kan det derfor skyldes at I er for mange på i forhold til båndbredden – og så er det måske blevet tid til at opgradere forbindelsen.

De fleste danskere bruger internettet til rigtig mange ting, og derfor er det vigtigt at dit valg hænger sammen med dit behov. Det er i hvert fald ærgerligt at sidde en lørdag aften i sofaen med en hakkende Netflix-film på skærmen, fordi din forbindelse er for langsom.

Læs også: Sådan skal du forstå dit dataforbrug

Hvis du skal streame i HD-kvalitet, anbefales det at du har en bredbåndsforbindelse, der kan levere en hastighed på mindst 5 megabit pr. sekund.

Det er vanskeligt at gennemskue, hvad du reelt får hos forskellige udbydere, når nogle udbydere opgør hastigheden i megabit og andre i megabyte. For at give brugerne et overskueligt redskab til at vælge den rigtige bredbåndsforbindelse, gennemgår Netflix hastighederne på verdensmarkederne, for på den måde at sikre en holdbar streamingkvalitet af de produkter, de tilbyder.

Det har det gjort ved at give brugerne et overskueligt redskab til at vælge den rigtige bredbåndsforbindelse: Netflix’ IPS (Internet Service Provider) Speed Index, som viser hvilken udbyder der leverer den bedste gennemsnitlige hastighed i megabit per sekund (Mbps).

Den hurtigste forbindelse opnår man med en fibernetforbindelse. Det er dog ikke alle steder i Danmark, man kan få fibernet. Så hvis du ønsker lynhurtigt fibernet, skal du først tjekke med udbyderne om de kan levere det  på din adresse.

Tjek uploadhastigheden

Uploadhastigheden er typisk langt mindre vigtig end downloadhastigheden – den siger nemlig noget om, hvor hurtigt du kan lægge noget op på nettet, eksempelvis et billede eller en video på Facebook eller Instagram.

Sædvanligvis vil uploadhastigheden være væsentligt langsommere end downloadhastigheden, bortset fra når der er tale om det såkaldte fibernet, som typisk har samme download- og uploadhastighed.

En uploadhastighed på 2 Mbit/s er meget almindelig, og du har næppe brug for mere, medmindre du ofte uploader store filer til Dropbox eller lignende.

Når du ruller ned her: Alt du bør vide om bredbånd

TV-pakke og bredbånd behøver ikke være en samlet pakke

Der er sket meget på både bredbånds- og TV-markedet indenfor de sidste få år. Med streamingtjenesternes indtog på markedet, har selskaberne måttet finde alternative måder at distribuere kanalerne på end gennem de traditionelle tv-pakkeløsninger, for at kunne holde deres kunder tilfredse.

Hvis du ønsker lynhurtigt internet, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal købe en tv-pakke oveni hatten. Så er du en af de mange danskere, der har både TV og bredbånd hos samme udbyder, kan der være udsigter til hurtigere og billigere internet, hvis du skiller det ad.

Sammenlign dig til den rigtige løsning

Når du skal vælge hvilken internetudbyder du ønsker at tegne et abonnement hos, kan det være en fordel at læse om udbyderen på internettet eller tale med folk du kender, så du får et indblik i hvordan andre folks oplevelse af selskabet har været. Især hvis du bor i områderne uden for de større byer i Danmark, hvor der ofte kan være nogle problemer med at levere hurtigt internet.

Der er stor forskel på, hvilken hastighed de forskellige udbydere kan tilbyde dig. Især nu hvor de lavprisselskaber, som tidligere kun har kunnet tilbyde internet via kobbernettet har fået adgang til det hurtigere kabel-net.

Så hvis du, som de fleste andre danskere, streamer meget, kan det være en rigtig god idé at undersøge markedet for bredbåndsløsninger. For at få et overblik over hele bredbåndsmarkedet på én gang, kan du sammenligne priserne på markedet, så du kan finde netop den bredbåndsløsning, der passer allerbedst til dit behov.

Det kan du nemt gøre på Samlino.dk, hvor vi sammenligner hele markedet, og blandt andet har tilbud fra 3 og DanskNet.

Leder du efter Bredbånd?

Med den rigtige bredbåndsløsning kan du spare mange penge