Hvad er markedsrenten?

|Posted by | Alle opslag, Højrentekonto, Lån
Tags: , , , , , ,
Hvad er markedsrenten (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Markedsrenten er sikkert et begreb, som du har stødt på i forbindelse med udlån og indlån. Men hvad er markedsrenten, og hvad spiller ind, når den er høj eller lav? Se hvad markedsrenten er, og hvilken påvirkning den har på lån og opsparing.

Sammenlign højrentekonti Få den bedste rente blandt opsparingskonti

Hvad er en markedsrente?

Markedsrente er en rente, der fastsættes af det frie marked. Det er derfor efterspørgsel og udbud efter kredit, der afgør, hvad markedsrenten ligger på. Det vil altså sige, at det er efterspørgslen på at låne penge. Det er ikke staten eller Nationalbanken, der bestemmer markedsrenten.

Er der en høj efterspørgsel på kredit, så kan långivere fastsætte en højere rente – uden at miste deres forretning til konkurrenterne med lavere rente. Er der modsat en lav efterspørgsel på kredit, kan långivere blive nødt til at sænke renten.

Man kan ikke direkte sige, hvad markedsrenten er. Da det med andre ord ville svare til at spørge, hvad et hus koster. Dog kan man sige, at markedsrenten typisk er baggrunden for Nationalbankens officielle rentesatser – så vil du holde øje med markedsrentens udvikling, kan du med fordel kigge efter de officielle rentesatser.  

Når du får oplyst en rentefod, er der et procenttal, som viser, hvad renten er på et lån i forhold til lånets hovedstol.

Du kan kategorisere renten i to kategorier; en kort rente og en lang rente. Den korte rente er en rente, der er oplyst ved lån, som har en løbetid på under et år. Den korte rente ses eksempelvis ved nogle hurtiglån og hos låneudbydere, der har en løbetid på helt ned til en måned. Den lange rente oplyses ved lån med en løbetid på over et år.

Hvordan fastsættes markedsrenten?

Markedsrenten bliver ikke fastsat af en organisation eller af staten, men bliver bestemt af det frie marked, som følger den såkaldte udbud-efterspørgselskurve. Du kan holde øje med markedsrentens udvikling ved at se på følgende tendenser:

  • Stigende udbud af kredit —> faldende markedsrente.
  • Faldende udbud af kredit —> stigende markedsrente.
  • Stigende efterspørgsel efter kredit —> stigende markedsrente.
  • Faldende efterspørgsel efter kredit —> faldende markedsrente.

Markedsrenten for indlån og udlån

Du har sikkert stødt på markedsrenten i banken i forbindelse med indlån og udlån. Markedsrenten har nemlig betydning for både indlånsrenten og udlånsrenten.

Hvad er en indlånsrente?

Når du har penge stående på en eller flere af dine konti i banken, har du mulighed for at få renter på dine penge. Det er nemlig indlånsrenten, der afgør, hvor høj en rente du får for at have dine penge stående i banken.

I dagens Danmark er indlånsrenten ikke særlig høj, og faktisk oplever de fleste danskere, at de har bankkonti med 0% i renter. Med andre ord får du stort set ikke noget for de penge, du har stående i banken. I stedet kan du faktisk opleve den negative rente, hvor du skal betale banken for at have penge stående.

Har du en opsparing, du gerne vil have positive renter på, har du oftest brug for at finde en højrentekonto eller en bank med positiv rente. Med en højrentekonto kan du placere dine penge et sted, hvor du typisk vil få en bedre rente. En højrentekonto er en indlånskonto, hvor du binder dine penge i en længere periode. Som belønning tilbyder banken dig en højere rente end normalt. 

Der findes dog flere udbydere af opsparingskonti, som tilbyder forskellige renter og bindinger – derfor bør du sammenligne for at finde en, som passer til dine behov.

Få mest ud af dine penge i banken Sammenlign højrentekonti gratis og find en i dag

Renten ved indlån og udlån bliver oftest fastsat baseret på hovedstolen. Jo højere beløbet er, desto højere en rente vil du opleve. Der kan dog være problemer med at finde en attraktiv højrentekonto, når renten er meget lav.

Hvad er en udlånsrente?

Ligesom ved højrentekonti, har du sikkert også stødt på markedsrenten ved lån. Udlånsrenten ses, når du har lånt penge af banken eller en anden låneudbyder. Har du eksempelvis et forbrugslån eller samlelån, vil den også inkludere en rentesats. Den rentesats bliver blandt andet fastsat efter markedsrenten.

Hvad er forskellen på en variabel rente og en fast rente?
Når det kommer til at optage lån, kan du i langt de fleste tilfælde vælge, om du ønsker et lån med en variabel rente eller en fast rente. Forskellen ses i forbindelse med markedsrenten.

Vælger du et variabelt lån, bliver renten reguleret i overensstemmelse med markedsrentens udvikling. Modsat ændres renten på det faste lån sig ikke, og påvirkes derfor ikke af markedsrenten.

Markedsrenten ved real – og obligationskurser

Når du køber nyt hus, vil du også støde på markedsrenten. Her kan du se markedsrenten på realkreditrenten. Ved boligkøb vil den selvfølgelig være højere, når der er høj efterspørgsel efter at låne penge. Omvendt vil den være lavere, når der er en lav efterspørgsel.

Du kan også se, at der er en markedsrente på real- og obligationskurser, fordi de fleste realkreditinstitutter tilbyder den samme rente – hvor markedet her er meget effektivt.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *