Spar penge: 13 sparetips der kan redde dit budget

|Posted by | Sparetips
Tags: , , , , , , , ,
En masse 500- og 1000-kronesedler, der ligger på et bord med et Danmarksflag

Med vores sparetips kan du hvert år spare tusindvis af kroner. Du kan bruge mange af disse sparetips med store besparelser uden at skulle ændre dine vaner. Gå i gang allerede i dag med denne artikel!

Klik dig frem til et sparetip:

  1. Stop med at klatte dine penge væk
  2. Spar på de faste udgifter
  3. Spar penge i skat
  4. Ryd ud i dine abonnementer
  5. Spar dine penge op automatisk
  6. Spar op i stedet for at låne
  7. Saml dine dyre lån
  8. Spise ude mindre
  9. Undgå at blive snydt: Tjek din lønseddel
  10. Lav en madplan
  11. Køb efter sidste holdbarhedsdato
  12. Hold bonmøder
  13. Spar penge i julen
  14. Opsummering

1. Stop med at klatte dine penge væk

Det kan lyde banalt, men hvert år bruger danskere flere milliarder kroner på impulskøb, som de i realiteten ikke har brug for. Et studie fra YouGov viser, at op mod 80 % af alle køb der bliver foretaget i supermarkeder er impulskøb.

Det vil sige, at hvis du i gennemsnit handler ind for 1.500 kr. om måneden, så er 1200 kr. af dem gået til impulskøb, som du i mange tilfælde ikke havde brug for. Der er at altså rigtig mange penge at spare.

Det, danskere elsker mest at købe impulsivt, er slik og chokolade. Så tænk dig om en ekstra gang, inden du køber disse ting; er det mon lidt for impulsivt?

Det kan være en god idé at lægge et budget, hvor du får styr på lige præcis, hvad du må bruge på mad. Der er en grund til, at det er et af de mest udbredte sparetips. Det virker nemlig.

Vi anbefaler af denne grund, at du laver et budget til din privatøkonomi, så du får et overblik over, hvor og på hvad du bruger dine penge.

En der laver sit budget, der står "læg et budget" på skærmen.,
Læg et budget for at spare penge

2. Spar på de faste udgifter

Faste udgifter er typisk en af de største punkter på et budget. Du skal betale dem hver måned, og de er typisk højere, end de burde være. Det vil vi gerne hjælpe dig med at ændre på.

Mange danskere bruger, uden de ved det, alt for meget på deres bilforsikring. De forbrugere, der sammenligner bilforsikring gennem vores sammenligningsservice, sparer i gennemsnit 3.000 kr. om året.

Det svarer til, at du kan købe en ny iPhone hvert 2-3 år fuldstændig gratis, fordi de penge har du sparet på din bilforsikring. Det kan ikke betale sig ikke at gøre det.

Du kan her se en oversigt over de faste udgifter, du kan spare penge på:

Sammenligning af Besparelse pr. år
Bilforsikringer I gennemsnit 3.000 kr.
Mobilabonnementer Op til 1.800 kr.
Bredbånd / internet Op til 1.500 kr. (priser varierer afhængig af adresse)
Billån Op til 15.000 kr.
A-kasse / fagforeninger Op til 40%, hvis du inkluderer fagforening
Kreditkort Over 1.000 kr.

Som du kan se ud fra disse sparetips, kan du spare rigtig mange penge på dine faste udgifter. Hvis du blot skifter bilforsikring, mobilabonnement og bredbånd, er der måske mulighed for at spare cirka 6.300 kr. om året. Det er ikke småpenge.

Vi anbefaler varmt at kigge tabellen igennem, og se hvad der er relevant for dig. Husk også på, at du altid kan vende tilbage til denne side for at få styr på sparetips’ne igen.

Vi har hos Samlino.dk lavet en guide til alle abonnementer, du kan sammenligne for at spare penge. Du kan sammenligne alle abonnementer her.

3. Spar penge i skat

Der er mange fradrag, man kan benytte sig af, hvis man vil spare spare penge i skat.

Det mest populære fradrag i 2020 er håndværkerfradraget, som kan blive brugt af danskere, der har fået lavet noget i hjemmet af en professionel.

Der er dog nogle enkelte krav til folk, som vil benytte sig af håndværkerfradraget:

  • Du skal have betalt digitalt – det er ikke nok med en faktura
  • Du skal have dokumentation for det udførte arbejde
  • Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdslønnen, altså ikke på materialerne

Har du styr på disse ting, så venter rubrik 460 i Skats selvangivelse på dig.

Ud over håndværkerfradraget, har vi også samlet en liste af de vigtigste fradrag, som du burde tjekke for at se, om du kan spare i skat.

4. Ryd ud i dine abonnementer – det klassiske sparetip

Vi danskere er blevet vant til at betale næsten al underholdning på abonnement. Netflix, TV2 Play, Bookmate og mange flere er blevet en fast del af vores budget, og det er rigtig dyrt i det lange løb. Derfor er disse abonnementer det perfekte sted at spare penge.

Grunden til, at virksomhederne oplyser deres pris pr. måned, er, at det virker billigere, end det rent faktisk er. Hvad ville du f.eks. sige til at give 1.548 kr. for Netflix hvert år som en engangsbetaling? Når man finder prisen pr. år, er det tit nemmere at sige nej tak.

Hvis du vil rydde ud i dine abonnementer, kan du med fordel logge på din netbank og kigge dine betalinger for den seneste måned igennem. Når du ser en service, du betaler for, som du ikke bruger (nok), kan du med sparekniven afmelde dig på det abonnement.

Afmelder du tre services, som hver koster 99 kr. om måneden, sparer du hele 3.568 kr. om året. Det svarer til en lille ferie hvert tredje år; er det det værd for dig?

Hos Samlino.dk har vi lanceret en sammenligningsservice til streamingtjenester, så du nemt kan se hvilke du skal og ikke skal have. Prøv det her:

Sammenlign 16 streamingtjenester Det tager kun ét minut

5. Spar dine penge op automatisk

Man kan ikke bruge penge, man ikke har – det er ihvertfald idéen bag dette sparetip.

De fleste banker tilbyder muligheden for automatisk at flytte penge mellem ens konti. Dette kan du udnytte til din fordel ved automatisk at overføre penge, som du ellers bare havde klattet væk over på en opsparing.

Hvis der er gebyr på at flytte penge væk fra opsparingen, eller hvis der er binding på, er dette en fordel. Det fungerer som et incitament til at beholde pengene på opsparingen.

Prikken over i’et ville her være, hvis du endda tjente renter på de ny-opsparede penge. Det kan vi hjælpe dig med, da vi tilbyder sammenligning af opsparingskonti samt højrentekonti, så du kan få den bedste rente.

Du kan prøve det her, så du kan komme i gang med at spare penge op i dag:

Sammenlign 94 opsparingskonti Få den bedste rente

6. Spar op i stedet for at låne

At spare op er at udskyde nydelse. Hvis du nogle gange har svært ved det, kan du ende med at optage dyre lån, du ikke har brug for.

Hvis du på et tidspunkt tager dig selv i at være ved at købe noget, du virkelig ikke burde, har vi et trick til dig.

Vent 14 dage. Hvis du efter 14 dage stadig ikke kan leve uden den ting, så køb den – ellers lad være. På denne måde kan du spare hundredetusindvis af kroner i løbet af dit liv.

En ny telefon, rejse, bil og meget andet skal ikke købes impulsivt; det skal overvejes. Derfor virker denne 14-dages regel til at stoppe dig i at tage nogle dumme beslutninger.

Hvis du finder dig selv i en situation, hvor du er nødt til at låne nogle penge, så gør det gennem Samlino.dk’s sammenligningstjeneste for at sikre dig, at du finder det billigste lån på markedet.

Husk også på, at du altid kan sammenligne abonnementer her, for at spare penge

7. Saml dine dyre lån

Hvis du har en masse lån, du går og afdrager til, kan det være en god idé at samle dem i ét større lån og derved spare en masse penge på gebyr, renter og andet.

Denne lånetype kaldes et samlelån, og mange danskere har allerede sparet tusindvis af kroner på at optage et. Det er specielt klogt, fordi der kun er fordele. Du optager nemlig kun lånet, hvis du sparer penge på det.

Det er, hvad nogle ville kalde nemme penge.

På Samlino.dk har vi gjort dette nemt for dig. Vi har lavet en beregner, hvor du kan beregne, om det kan lade sig gøre for lige præcis dig.

Du skal kun udfylde nogle få felter, så er du i gang:

Beregn dit samlelån i dag Udfyld kun én ansøgning for at få dine tilbud

8. Spis mindre ude

En undersøgelse fra TNS Gallup viser, at 98 % af danskere af og til spiser på restaurant. Det er der selvfølgelig intet galt med. Dog er vores sparetip nummer 8, at du skal spise ude mindre hver måned.

At spise på restaurant bliver først et problem, når du gør det så tit, at det går ud over dit budget. Hvis du f.eks. budgetterer 200 kr. om måneden til at spise ude, så hold dig til det.

Et gennemsnitligt besøg på en restaurant med bordservering koster omkring 200 kr. pr. person, så hvis du blot spiser ude 3 gange om måneden, så koster det dig 7.200 kr. om året. Reducerer du dette til én gang om måneden, så sparer du altså 4.800 kr. om året.

Investerer du i stedet disse 4.800 kr. i aktier hvert år i 30 år, ender du i gennemsnit på 453.411 kr. Dette er udregnet efter den gennemsnitlige vækst på aktiemarkedet de seneste 100 år, som er på ca. 7 %.

9. Undgå at blive snydt: Tjek din lønseddel

Det siges, at den største form for tyveri i Danmark, er tyveri vha. fejl på lønsedlen.

Vi har derfor lavet følgende liste over, hvad du skal tjekke, når du får en lønseddel:

  • Tjek om dine tillæg stemmer overens med din overenskomst
  • Tjek tillæg for overarbejde
  • Tjek om din grundløn passer
  • Tjek om din arbejdsgiver indbetaler nok til din pension

Det er meget vigtigt, at du holder løbende styr på, hvor lang tid du arbejder, så du har dokumentation over for din arbejdsgiver. Derudover er det også vigtigt, at du hurtigst muligt viser fejlen til din arbejdsgiver, så de kan rette op på det.

At undgå fejl på din lønseddel kan spare dig mange penge, så det er meget vigtigt at holde styr på.

10. Lav en madplan

Som skrevet tidligere i dette opslag, står impulskøb for op til 80 % af alle indkøb danskere laver. Du kan undgå at blive en af dem som laver mange impulskøb ved at lave en madplan.

Hvis du hver søndag laver en madplan for den næste uge, og så kun handler efter denne, så køber du ikke en masse unødvendigt. Dette sparetip kan du spare mange penge ved at følge.

11. Køb sidste holdbarhedsdato

Dette sparetip er egentlig meget logisk. Dog har vi nogle ekstra tips, til at gøre dette lidt mere håndgribeligt.

Hver gang du går ud og handler bør du starte med at kigge hvor supermarkedet har lagt varerne med lav holdbarhedsdato. Kvickly har f.eks. typisk 1-2 kølediske rundt omkring i butikken, som man kan kigge i .

Du kan her kigge, om nogle af de vare du skal bruge er sat ned i pris. Hvis de er det, så bør du købe dem i stedet for en ny pakke af den pågældende vare.

Du skal huske på holdbarhedsdatoen er sat meget aggressivt. Altså, kan varen typisk holde sig betydeligt længere.

12. Hold bonmøder

“Hvad er et bonmøde?” Tænker du nok lige nu. Det er egentlig meget simpelt.

Hver uge sætter du dig ned med din familie, og gennemgår alle boner i har fået i løbet af ugen. På baggrund af disse beslutter i om der er noget i kan skære tilbage på. Hvis der er det, så gør i det.

På denne måde kan i spare penge på ting som i alligevel ikke havde brug for.

13. Spar penge i julen

Julen er en dyr tid, derfor er det vigtig med nogle gode sparetips til denne tid. Vi har lavet en hel række af dem under kun et afsnit, det er god service!

Her er sparetipsne til julen:

  • Lav indkøbsliste – også for juleting
  • Bag dine egne julekager – det smager endda bedre!
  • Lav aftaler med dine nærmeste om at give mindre julegaver. Alternativt kan du selv lave din julegaver, det er tanken der tæller!
  • Vent til januar, hvis du skal købe vintertøj eller andet som 100 % kommer på januarudsalg.

Nu er du lidt bedre klædt økonomisk på til julen.

Opsummering

Vi håber, du kunne finde nogle brugbare sparetips, til at spare penge i din privatøkonomi.

Hvis du har glemt dem, så har du en overskuelig liste over dem alle her:

  • Stop med at klatte dine penge væk
  • Saml dine dyre lån i et samlelån
  • Spar penge i skat vha. fradrag
  • Spar penge på de faste udgifter, såsom:
  • Ryd ud i dine unødvendige abonnementer
  • Spar dine penge op automatisk vha. en opsparingskonto
  • Spar op i stedet for at låne vha. 14 dages-reglen
  • Spis mindre ude
  • Tjek din lønseddel for at undgå at blive snydt
  • Lav en madplan
  • Køb efter sidste holdbarhedsdato
  • Hold bonmøder
  • Spar penge i julen

Vi anbefaler desuden, at du tilmelder dig vores nyhedsbrev nedenfor, hvis du ønsker at modtage sparetips hver evig eneste uge!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3.7 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk