Regler for julegavebytning online og i butik

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Tips og tricks
Tags: , , , , , ,

Julegaver der skal byttes

Har du fået to ens julegaver, en gave der ikke passer dig, eller har du en helt tredje årsag til at bytte din julegave? Vær ikke bekymret; du har i langt de fleste situationer mulighed for at bytte dine julegaver, uanset om de er købt online eller i en fysisk butik. Men hvad er de konkrete regler for julegavebytning egentlig? Læs med og bliv klædt på til denne sæsons julegavebytning.

Vi vil i artiklen komme nærmere ind på reglerne, hvis du har købt varer i en online butik, også kaldet en webshop, men først kigger vi på reglerne ved de fysiske butikker.

Skift dit mobilabonnement Spar penge i det nye år

Giver fysiske butikker bytteret?

Faktisk har de fysiske butikker ikke pligt til at bytte dine gaver, men mange butikker yder dog den ekstra service og gør det alligevel. Vær dog altid opmærksom på, om de yder denne service eller ej.

Hvis butikken giver dig ret til at bytte julegaven, skal du imidlertid skelne mellem, hvorvidt butikken har givet dig returret eller bytteret.

Bytteret betyder, at du har ret til at bytte varen til andre varer i den pågældende butik. Har varen kostet 1.100 kroner, kan du altså bytte den til én eller flere varer til et samlet beløb på 1.100 kroner. I det tilfælde, at du har bytteret, får du typisk et tilgodebevis, der, som navnet antyder, er et bevis for, at du har x antal kroner til gode i forretningen. I ovenstående eksempel vil du få et tilgodebevis på 1.100 kr. Tilgodebeviset skal du bruge på at købe varer hos samme firma, som du fik tilgodebeviset ved.

Returretten betyder derimod, at du kan gå ned i butikken og få pengene tilbage for varen. Hvis der er returret på din gave, og butikken efterfølgende sætter prisen ned på netop den vare, kan du kræve at få differensen, dvs. forskellen mellem nykøbsprisen og den nedsatte pris, tilbage.
Er der modsat bytteret på din julegave, som i mellemtiden er sat ned i pris, kan du forlange at købe andre varer i butikken for differensen.

Vi har lavet en grafik, der på anden vis forklarer, hvad forskellen er mellem bytteret og returret:

Bytteret vs Returret

Husk kvitteringen

Hvis du ønsker at bytte en julegave, er det vigtigt, at du har kvitteringen på gaven. Dog vil et byttemærke på gaven ofte give de samme rettigheder.

Husk desuden, at gaven skal være så god som ny, når du afleverer den i butikken. Den skal med andre ord kunne sælges til fuld pris. Hvis gaven skulle have mistet værdi i den tid, du har haft den, risikerer du at skulle betale værdiforringelsen. Gaven eller varen mister selvfølgelig værdi, hvis den bliver beskadiget på den ene eller anden måde. Fx. kan en computer få en større ridse, eller dit barns nye legetøjshest kan have mistet sit højre øre. Sådanne varer kan selvsagt ikke sælges til samme pris.

Kan jeg bytte julegaver købt på nettet?

Du har per EU-lov 14 dages fortrydelsesret på varer købt på nettet – med meget få undtagelser. Det betyder, at du kan fortryde julegaven op til 14 dage efter, at den person, der har købt gaven, har modtaget den med posten. Ønsker du at bytte gaven, skal du inden for de 14 dage give udtryk for dette over for netbutikken, hvorigennem varen er købt. Gør det gerne per mail, da du på den måde har din anmodning om at fortryde købet på skrift.

Når du over for netbutikken har givet udtryk for, at du ønsker at fortryde købet, har du yderligere 14 dage til at sende varen retur. Webshoppen kan kræve at se en kvittering for, at varen er sendt inden for de 14 dage, så sørg for at få en kvittering fra dit lokale posthus eller fragtmand.

Det er blevet meget populært at købe julegaver i forbindelse med de store shopping-dage som eksempelvis Black Friday. I den forbindelse rækker en 14-dages returret på en julegave selvfølgelig ikke.

Flere online forretninger tilbyder derfor flere dages returret, så varerne rækker ud over de 14 dage og derfor kan benyttes som julegaver. Det er dog ikke en pligt fra webshoppenes side, og derfor bør du altid selv tjekke op på, om modtageren af julegaven har nok tid til at returnere selvsamme, hvis den ikke passer.

Snak med gavegiveren

Når du har fortrudt et køb på nettet og har sendt gaven retur, bliver pengene for varen typisk ført tilbage til det kort, som varen er betalt med. Snak derfor med gavegiveren, når du skal have dine penge tilbage.

Ligesom når du fortryder et køb i en fysisk butik, skal gaven købt i en webshop leveres tilbage i samme stand som ny. På den måde kan sælgeren sælge varen til en anden køber til fuld pris, og sælgeren undgår derfor at tabe penge på varen. Hvis gaven har taget skade, mens den har været i din besiddelse, kan netbutikken kræve, at du betaler værdiforringelsen.

Disse varer købt på nettet kan IKKE fortrydes

Der findes varer, der er købt på nettet, som ikke kan fortrydes. Det gælder blandt andet følgende eksempler:

  • t_1 Flybilletter, rejser og billetter til kulturarrangementer
  • t_2 Levnedsmidler og andre varer til husholdningen
  • t_3 Varer der fremstilles specielt til dig
  • t_5 CD’er, DVD’er og software ved brud på forseglingen

Får du med andre ord en rejse til Maldiverne i julegave, må man håbe på, at du ikke har andre kryds i kalenderen i rejseperioden!

Spareråd

Hvis du gerne vil spare lidt ekstra penge i hverdage, kan det være en god idé at skære ned på de faste omkostninger såsom bredbånd, forsikringer og mange andre finansielle produkter.

På vores hjemmeside kan du sammenligne disse finansielle produkter, så du kan finde den bedste løsning til netop dig. Vores sammenligningsværktøjer er simple og gratis at benytte, og de kan hjælpe dig med at spare både tid og penge. Blandt andet sammenligner vi over 20 bredbåndsudbydere og hjælper dig således med at finde de billigste internetløsninger til din adresse:

Sammenlign bredbånd Find den bedste løsning til din adresse

Vi håber, du kunne lide artiklen. Hvis du har en kommentar, er du mere end velkommen til at lægge en besked længere nede på siden. Har du mod på at læse mere, får du her 3 anbefalinger fra os på Samlino.dk: