RKI: Sådan undgår du at havne der

|Posted by | Alle opslag, Lån
Tags: , , , , ,

Sådan undgår du at havne i RKI

Mange vil i løbet af deres voksenliv stå i en situation, hvor det vil være nødvendigt for dem at optage et lån. Uagtet hvordan og hvorfor man optager et lån, er én ting sikkert: Før eller siden skal pengene tilbagebetales. Uanset lånets løbetid, er det afgørende at låntager overholder de aftalte afdrag, for i sidste ende helt at  kunne afvikle lånet. For nogle udmunder et lån i, at låntageren ikke kan betale sin gæld tilbage, og så falder hammeren. Vi er alle klar over, at det ikke altid er lige let at komme ud af gælden. Hvis man først er blevet registreret som dårlig betaler i Experias RKI-register, kan det være svært at vriste sig fri igen. For hvis man har status som dårlig betaler, er det stort set umuligt at optage lån, få godkendt sin ansøgning om et konto- eller kreditkort, eller oprette et mobilabonnement, og derudover vil det typisk også være vanskeligt at købe ting på afbetaling. De fleste banker, finansieringsselskaber og mobilselskaber tjekker nemlig RKI-registreret, inden de accepterer nye kunder. Følg derfor nedenstående guide til, hvordan du undgår at lede din økonomi i uføre og havne i RKI.

Start med at lægge et budget

Det er en god begyndelse på en god økonomi, at kortlægge udgifter og indtægter. Selvom du lægger et budget, er det ikke ensbetydende med at det bliver en leg, at få en stærk og sund økonomi. Men det hjælper dig med at kortlægge hvordan pengene strømmer ind og ud af dine konti, så du ved præcist, hvad du bruger i forhold til hvor meget du tjener. Brug vores budgetskema for at overskueliggøre dit budget. Med dit budgetskema får du sat præcise tal på, hvad du bruger på de forskellige udgiftsposter. Hvis dine udgifter er højere end dine indtægter, bør du kigge på, hvordan du kan mindske dine udgifter eller øge dine indtægter.

Læs også: Sådan lægger du et budget

Se på dit budget med klare øjne, og overvej om du skal skære ned på nogle af småudgifterne, der kan være forholdsvist nemme at reducere, eller om du sætte ind mod de større omkostninger og måske finde en billigere bolig? Du kan også overveje om du i stedet for at skære ned på dit forbrug, skal tage et nyt eller et ekstra job.

Overvej dine investeringer grundigt

Står du overfor at skulle købe lejlighed eller måske et hus? Der er altid visse ting, du skal tjekke op på for at sikre dig, at du gør en god investering. I denne sammenhæng betyder en god investering i bund og grund, at du køber noget, som adskillige år efter kan sælges til en fornuftig pris i forhold til den pris, som du i sin tid har måttet betale. Når du eksempelvis køber bolig, er beliggenhed en altafgørende faktor. Beliggenhed skal ses i forhold til, om boligen er tæt på vand, skov eller by, og om den er placeret godt i forhold til transport, job-, indkøbsmuligheder og lignende.

Sammenlign lånenes ÅOP

I de situationer, hvor du skal foretage større investeringer, kan et lån være den eneste mulighed. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilket lån du tager. Du må eksempelvis ikke blindt lade dig narre af et låns lave renter, da der kan være skjulte gebyrer, som betyder, at lånet på den lange bane er dyrere end et andet lån med højere renter og lavere gebyrer. Sørg derfor altid for at sammenligne lånenes ÅOP, som er et udtryk for lånets samlede årlige omkostninger i procent. Her tages altså både højde for renter, gebyrer og øvrige udgifter i forbindelse med lånet. Du kan eksempelvis prøve at se Bank Norwegian, som har høje lånemuligheder, eller L’EASY der har flere produkter. Ellers kan du også sammenligne hele markedet på vores hjemmeside.

Se også: Det skal du være opmærksom på, når du sammenligner forbrugslån

Betal dine regninger til tiden

Det er aldrig en god idé at ignorere dine regninger! Hvis du gør det og efterfølgende modtager to rykkere uden at reagere på dem, bliver du registreret i RKI som dårlig betaler. Sørg derfor altid for at have styr på hvilke regninger, der skal betales til hvem, og på hvilket tidspunkt. Det kan gøres meget let ved at tilmelde dine regninger til Betalingsservice, som automatisk sørger for, at regningerne bliver betalt til tiden. På den måde undgår du at modtage rykkere og, som en konsekvens af ikke at have reageret på dem, ende i RKI.

Kan du tegne et nyt lån, hvis du er registreret i RKI

Hvis du er registreret som dårlig betaler i RKI, er det stort set umuligt at få et nyt lån, et nyt kreditkort eller f.eks. købe produkter på afbetaling. Den eneste mulighed du har for at låne penge, når du står i RKI, er at låne penge fra familie eller venner. Men hvis du har svært ved at betale dine lån, så bør du også være varsom med at låne fra familie og venner. Hvis du synes, det er vanskeligt at komme gælden til livs, kan du læse vores artikel om hvordan man bedst afvikler sin gæld!