De fem fradrag: Sådan reducerer du din skat

|Posted by | A-kasse, Aktuelt, Sparetips, Tips og tricks
Tags: , , ,
Få styr på dine fradrag; En håndsrækning til dig, der ikke føler dig skatte-ferm.

Har du heller ikke styr på de mange fradrag? Her kommer en håndsrækning til dig, der ikke er klædt på til at modtage årsopgørelsen her til marts 2023.

Du frygter sikkert den højtidelige dag i marts, hvor Skat udsender din årsopgørelse. Står der mon grønne eller røde tal på din årsopgørelse? Hvordan kan du være bedre forberedt, så det ikke kommer som nogen overraskelse eller noget chok til marts 2023? Vi har givet dig et overblik over de 5 fradrag, som vi mener kan have en stor indvirkning på din årsopgørelse – og de kan hjælpe dig med at reducere din skat markant!

Har du ikke styr på din forskudsopgørelse, årsopgørelse eller andre skatte-begreber? Så få et overblik her

Undgå at snyde dig selv ved at betale for meget med disse fradrag:  

Du skal ikke føle dig fuldstændig tabt på en vogn – Mange andre, som har arbejdet og betalt skat i årevis, føler vanskeligheder ved at balancere rundt i forskudsopgørelser og årsopgørelser. Det kan virke som et uoverskueligt bjerg at bestige, og hvorfor overhovedet begynde at sætte sig ind i det?

Vi hjælper dig her med at udfylde de felter i din forskudsopgørelse og årsopgørelse, der kan have betydning for den endelige beregning.

1. Hvad er befordringsfradrag?

En af de store fradrag, som du skal være opmærksom på, hvis du bruger lang tid hver eneste dag på at pendle til og fra arbejde, er befordringsfradraget (kørselsfradraget). Hvis du har længere end 12 km mellem din bopæl og din arbejdsplads, så kan du reducere din skat markant ved at indberette det til skat. Du skal ikke være bekymret for, hvordan du transporterer dig selv – om kører afsted i din gamle Skoda eller om du sprinter på din jernhest.

Der er selvfølgelig endnu flere penge at spare, hvis du cykler, da du ikke skal kaste penge efter benzin og standard afgifter på din bil. Det er væsentlig at vide, at du kan trække ca. 2 kroner pr. kørt kilometer fra i din årsopgørelse.

Så hvis du bor 12 km væk fra din arbejdsplads, så kan du trække ca. 48 kroner fra i skat pr. dag (både til og fra arbejdet). Et år består af ca. 253 arbejdsdage, så et årligt beløb løber op i over 12.000 kroner! Det er et kolossalt beløb, som du potentielt kan snyde dig selv for. Så husk kørselsfradrag!

2. Kan jeg trække a-kassen og fagforeningen fra i skat?

Det er heller ikke alle, der husker at indskrive dette fradrag på sin årsopgørelse. Hvis du er medlem af en a-kasse og fagforening, så kan dit årlige kontingent nemlig trækkes fra i skat. Et årligt loft på din fagforening er 6.000 kroner.

Skat er begyndt at indhente dine oplysninger automatisk, når året er gået, men det er altid en god idé at dobbelttjekke tallene. Det betyder, at hvis du betaler 500 kroner om måneden for din fagforening, så får du et fradrag på 6.000 kroner om året.

Der er ikke noget loft på din a-kasse hos Skat. Hvis du eksempelvis er medlem af Akademikernes A-kasse, der tilbyder det laveste kontingent for højtuddannede i Danmark, så betaler en fuldtidsbeskæftiget 444 kroner om måneden i kontingent. Det løber op i 5.328 kroner, som du kan trække fra i skat om året.

Skat er også begyndt at indhente disse oplysninger automatisk, men igen er det en god idé at dobbelttjekke, at tallene er korrekte.

Så hvis du har styr på dit fradrag til fagforening og a-kasse, så kan du trække yderligere 11.328 kroner fra i skat.

Læs også: Kan du ikke betale din gæld? Få fem metoder til afvikling af gæld

beregne regne skat forsikring a-kasse lommeregner tal udregning (Foto: Pexels)

Læs hvad håndværkerbidrag er nedenfor. (Foto: Pexels)

3. Kan jeg trække gaver til velgørende foreninger fra i skat? 

Du er sikkert den gavmilde type, der sender penge til både UNICEF og Dyrenes beskyttelse, og det giver Skat dig ros for i form af fradrag. Du kan nemlig trække beløbene fra i skat. Hvis du oplyser dit cpr-nummer til den velgørende forening, så bliver fradraget automatisk videregivet til Skat.

I 2023 er maksgrænsen for dette fradrag steget, så du i 2023 kan give op til 17.700 kroner om året til velgørende formål, og derefter trække det hele fra i skat. Hvis du donerer mere end 17.700 kroner, så kan du ikke trække det overskydende beløb fra i skat, men det skal ikke holde dig fra at være gavmild.

4. Kan jeg trække mine renteudgifter fra i skat?

Du kan trække dine renteudgifter fra i skat, og det er der mange, som ikke er klar over. Hvis du betaler renter til et banklån, renter til et realkreditlån, renter for et forbrugslån hos et finasieringsselskab eller renter på et kontokortordning, så kan de omregnes til et skattefradrag.

Du kan altid læse mere om dette fradrag på Skats hjemmeside, hvor du også kan orientere dig om de andre fradrag. Fradrag hvis du er skilt eller arbejdsrelaterede fradrag.

Læs også: Sådan undgår du negativ rente

Hvad skal jeg ellers være opmærksom på i forhold til skat?

Det er altid vigtigt at oplyse til Skat, hvis der sker ændringer i din indkomst i løbet af året. Hvis det er tilfældet, at du går fra at være ledig til at få et job eller går fra job til job, hvor lønnen er anderledes, så skal du hoppe ind på Skats hjemmeside og registre det. Du logger ind på hjemmesiden med dit NemID og noterer de nye tal på din forskudsopgørelse. Derefter bliver dit skattekort automatisk opdateret, og ændringerne vil træde i kraft fra den kommende måned.

Selvom Danmark har en højere skatteprocent end de gennemsnitlige lande, så betyder det ikke, at du skal betale mere end højst nødvendigt. Du kan nemlig komme langt, hvis du kender dine fradrag – og det kan fjerne de røde tal fremover, når årsopgørelsen bliver offentlig til marts 2023.

Der er desuden endnu flere penge at spare i dit budget , og det kan du bl.a. gøre på de faste udgifter såsom forsikringer, bredbånd, bilforsikring og mobilabonnementer. Selvom der er flere penge at spare ved at reducere din skat, så giver det et ekstra rådighedsbeløb om måneden, hvis du indhenter tilbud fra forskellige udbydere og sammenligner priserne med dit eksisterende abonnement.

Indenfor bredbånd kan du kigge på vores samarbejdspartnere, som har et bredt udvalg af løsninger. Du kan med fordel bruge vores sammenligningsportal, så du kan finde det billigste og bedste bredbånd til dig.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *