Mobilabonnement

Mobilselskaber og deres dækning

Find nemt og hurtigt det selskab, hvor du får den bedste dækning

Af Tobias Mølgaard Sørensen | Senest opdateret 29. August 2017 | Læsetid: 11 minutter

Mobilselskaber og deres dækning

Mobilselskaber på det danske marked

Når du skal vælge et mobilabonnement, kan det være en rigtig god idé at undersøge, hvilket netværk mobilselskabet bruger. I Danmark er der tre forskellige selskaber som ejer masterne: Telia/Telenor, 3 og TDC. Alle de andre selskaber lejer sig ind hos de 3 udbydere, og har derfor samme dækning.
Læs også: Pristjek: Billigste abonnement med fri tale

Telia/Telenor

Telia og Telenor har et fælles netværk, kaldet TT-netværket. Telia og Telenor havde tidligere separate netværk, men besluttede i 2011 at lægge deres netværk sammen. Sammenlægningen af de to mobilselskabers netværk resulterede i, at TT-netværket nu har en af de stærkeste dækninger i Danmark.

Med Telia og Telenors dækningskort, kan du se den forventede hastighed i dit område. Dækningskortene fra de to teleselskaber viser det samme, da de benytter samme master fra fællesnetværket. Navigér her rundt i Telias dækningskort eller Telenors dækningskort.

TT-netværket udvides kontinuerligt og blandt de tre mobilnetværker i Danmark, tilbyder de fleste øvrige udbydere, mobiltelefoni med Telias og Telenors dækning. Andre mobilselskaber som Call Me (ejet af Telia) og CBB Mobil (ejet af Telenor) benytter også samme netværk.

I tabellen nedenfor ses en oversigt over alle de teleselskaber, der anvender TT-netværket.

 

Mobilselskaber på TT-netværket
OK Mobil, DLG Tele, Evercall, Telia, Call Me, Bolig:net, Lycamobile, Lebera, Greenspeak, Telenor, GreenTel, Waoo og CBB Mobil.

Mere om Telias og Telenors dækning

Teleoperatørerne havde allerede i 2013 sammenlagt deres 4G-netværk i hele Danmark, hvilket – ifølge Telenor – i dag dækker 97% af danskerne. I begyndelsen af 2014 blev sammenlægningen af Telias og Telenors 3G-master færdiggjort.

Telenors 3G netværk dækker hele 99% af befolkningen, skriver de. TT-netværket er resultatet af en historisk sammenlægning, og det er første gang, at to teleselskaber har lagt deres mobilnet sammen.

Med dette mobilnetværk vil du sjældnere opleve dårlig mobildækning på trods af, at der er mange, der benytter den samme mast på samme tidspunkt. Dette skyldes netværkets store båndbredde, siger Telenor. Med 4G-dækningen fra mobilnettet kan du opnå en downloadhastighed på mellem 17 og 71 Mbit.

På et dækningskort kan du danne dig et bedre overblik, og se hvor god dækningen er hos dig.

Hvorfor vælge dækning fra Telia/Telenor?

Telia og Telenors dækning giver dig adgang til 4G, 3G og 2G. Har du dækning fra TT-netværket, kan du, i stort set hele Danmark, foretage opkald, tjekke e-mail, se HD-film, spille online og alt ind i mellem.

TT-netværket er mobilnettet med flest udbydere indenunder, og du har derfor mange mobilabonnementer at sammenligne og vælge mellem. Find det helt rigtige mobilabonnement med god dækning fra et af landets stærkeste mobilnetværker.

Guide: Nyt mobilselskab: 6 vigtige trin

3

3 var det første mobilselskab i Danmark der udrullede et 3G-netværk. Det var banebrydende for det danske telemarked, da 3 skruede op for ambitionerne. Selskabet har formået at følge med tidens teknologier, og med 3’s dækning får du også den nyeste 4G-teknologi.

Internethastighederne kan dog variere afhængigt af din geografiske placering – benyt derfor 3’s dækningskort for at se hvordan du er dækket.

Du kan finde 3’s dækningskort på deres hjemmeside

3’s netværk blive brugt af flere selskaber på det danske marked. 3’s datterselskab OiSTER bruger naturligvis netværket, men også Plenti og Zenji lejer sig ind på 3’s netværk.

 

Teleselskaber på 3’s netværk
Plenti, 3, OiSTER og Zenji.

Mere om teleselskabet 3’s dækning

Da de fleste andre danske teleselskaber havde fokus på 2G-mobiltelefoni, gik 3 i luften med deres 3G-netværk i 2003. 3 var det første mobilselskab til at udrulle et 3G-netværk og sørge for bedre mobildækning, og det er en af grundene til, at de stadig står stærkt på markedet i dag.

Både Telia, Telenor og TDC leverer telefoni og internet over deres egne netværker, som er længere fremme på 4G-fronten end 3. Det viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut i 2016. På trods af dette når 3’s 4G dækning ud til 85% af Danmarks befolkning.

Hvis du bruger internet med 3’s dækning, kan du ved udendørs brug af 4G forvente mellem 8 og 35 Mbit/s i download. Den forventede hastighed er ikke helt præcis, så der er en god idé at tjekke dækningen i dit område. Du kan danne dig et overblik ved at bruge 3’s dækningskort.

Læs også: Pristjek: Spar kassen på streaming i dit mobilabonnement

Hvorfor vælge dækning fra 3?

Med 3’s dækning får du adgang til alle mobilteknologierne op til 4G. Med en dækning fra denne udbyders netværk kan du foretage dig lige netop det, du har brug for i hverdagen og mere. Det vil sige alt fra at gå på Facebook til at se film i HD.

3 var de første til at udrulle et 3G-netværk, og de har således en stærk position på det danske telemarked. Udviklingen fortsætter, og der er tale om en mere avanceret teknologi end 4G i den nærmeste fremtid.

TDC

Mobilselskabet TDC fylder meget på det danske telemarked og er langt fremme inden for mobilteknologien. Med TDC’s dækning kan du opnå et af landets bedste 4G-forbindelser. TDC’s mobilnetværk når ud til næsten hele Danmark.

For at finde ud af, hvordan TDC’s hastighed er i dit område, kan du tjekke TDC’s dækningskort.

Udbydere med TDC’s dækning

TDC’s mobilnetværk leverer på nuværende tidspunkt den bedste dækning med 4G. Under TDC-gruppen finder man velkendte datterselskaber som YouSee og Telmore, der også kører på TDC-netværket. I nedenstående tabel ser du alle de udbydere, der tilbyder mobiltelefoni med TDC’s dækning.

 

Udbydere på TDC’s netværk
´Fullrate, DanskNet, Nettalk, Altibox, Stofa, Unotel, Telmore, YouSee, Happii Mobil og Coop Mobil.

Mere om mobilselskabet TDC’s dækning

I 2016 blev TDC’s mobilnet kåret som Danmarks bedste mobilnet. Det var andet år i træk, at Teknologisk Institut havde målt netværkets 4G-hastigheder til at være Danmarks bedste dækning. Det lynhurtige 4G kan opnå downloadhastigheder på mellem 17 og 71 Mbit/s.

Med TDC’s netværk er hele 99,5% af Danmark dækket. Dem, der får den bedste 4G-dækning, befinder sig typisk i storbyerne. Størstedelen af danskerne har også nem adgang til 3G-netværket fra TDC – undersøg TDC’s dækningskort for at finde ud af, hvilken hastighed du kan forvente, og om der er 4G-dækning i dit område.

Hvor får man Danmarks bedste dækning med TDC?

Brugere af dette mobilnetværk har adgang til 4G, 3G og 2G i næsten hele Danmark. Til datasurfing, streaming og stort set alt andet udover almindelig telefoni kræves enten 3G eller 4G-dækning.

Inden for 4G-teknologien findes også 4G+, der kan yde 2-3 gange hurtige internetforbindelse end almindelig 4G. Med TDC-dækning er du som sagt bedst dækket i storbyområderne.

Teleselskabet YouSee skriver dette om TDC’s dækning: ”4G+ dækker 1500 master spredt over hele landet, herunder København, Århus, Odense, Aalborg, Holstebro, Viborg, Esbjerg, Næstved og Slagelse.”

Husk også at sammenligne vores andre områder, eksempelvis:

Alt dette kan påvirke din dækning

De 4 nedenstående eksempler kan alle være med til at påvirke din dækning. Dårlig mobildækning, og i værste tilfælde, ingen mobildækning kan ligeledes skyldes en af nedenstående situationer.

  • Bygninger: Især beton, metal eller energiglas har en dæmpende effekt på signalet. Fordi signalerne har svært ved at trænge igennem visse materialer, er din dækning altid bedst udendørs.
  • Natur: Skove og bakker kan reducere din hastighed. Du vil dog altid opnå bedre dækning udendørs end indendørs. Din dækning kan også være påvirket af vejret, da signalet har sværere ved at trænge igennem vand.
  • Afstand: Din dækning er påvirket af din afstand fra sendemasten. Du opnår en bedre hastighed, jo tættere du befinder dig på en mast. I storbyen er der oftere flere master, hvorfor man oplever bedre dækning. Længere ud på landet kan der være en større afstand til den nærmeste mast, hvilket forårsager en dårligere dækning
  • Antal brugere: En sendemast kan blive belastet, når der er for mange brugere, der modtager signaler fra den enkelte mast på samme tid. Derfor oplever man også typisk dårligere dækning og hastighed ved begivenheder som festivaler og koncerter.

Dette viser teleselskabernes dækningskortet

Dækningskortet er baseret på teoretiske beregninger, og den dækning, der angives på kortet, kan variere i forhold til en lang række af faktorer. Dækningskortet er vejledende og viser dig den gennemsnitlige datahastighed ved udendørs brug.

Det er desuden muligt at indtaste en vilkårlig adresse, så du nemmere og hurtigere kan danne et overblik over den forventede dækning. Når du har fundet ud af, om der er god dækning hos dig, kan du finde det bedste mobilabonnement fra en af mobilselskaberne.

Både Telia og Telenor3 og TDC er operatører af de tre danske mobilnetværker, som siden juli 2015 har anvendt en fælles beregningsmodel for deres dækningskort. Således kan dækningen og den forventede hastighed på de forskellige netværker være så retvisende og sammenlignelige som muligt.

Du kan derfor navigere lige så let rundt i alle de forskellige dækningskort.

Leder du efter Mobilabonnement?

Med det rigtige mobilabonnement kan du spare mange penge