Undgå indbrud i hjemmet: Sådan gør du

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Forsikring, Tips og tricks
Tags: , , , ,

Juletiden er ikke kun hjerternes fest, men også tyvenes, og det er derfor vigtigt, at du sikrer din bolig mod indbrud op til jul og nytår. Der er mange danske familier, som hvert år vælger at besøge deres familier i en anden del af landet for at danse om juletræet og spise god julemad. Mens de er væk, er julemanden dog ikke den eneste, der kommer listende ind i deres hjem.

At tyve har tømt boligen for værdigenstande og personlige ejendele er desværre et scenarie, mange danskere kommer hjem til efter en hyggelig tid med familien hvert år efter jul.

Sidste år oplevede mere end 800 danskere at komme hjem til et indbrud. Helt nøjagtigt blev der anmeldt 872 indbrud i perioden mellem d. 23. og 31. december 2017, og derfor giver vi dig nu de anbefalede foranstaltninger for at holde dit hjem sikkert og indbrudsfrit under jul og nytår. Rådene er ikke anderledes i forhold til dem, som gælder resten af året, men det er især vigtigt at tjekke op til jul, om dit hjem er sikkert og aflåst, når du tager ud og fejrer jul hos din familie.

Start med hoveddøren

Det første, tyvene kigger på, er din hoveddør. Tyvene skal rigtigt nok ind, men det vigtigste for dem er en god flugtvej. Derfor bør man være kritisk og sørge for, at både døre og vinduer har nogle gode låse samt er af nyere oprindelse. Et af de kendte scenarier er indbrud i hjem med vridelåse, for ofte smadrer tyvene bare et vindue og lukker sig selv ud igennem din hoveddør. Hvis de derimod kan se, at de ikke kan komme ud med alle dine værdier, så er der større chance for, at tyven går videre til næste hjem. Det anbefales derfor, at man som minimum installerer en lås, som skal åbnes og lukkes med nøgle både ude- og indefra. Du behøver derfor ikke nødvendigvis at skifte din vridelås ud, men kan i stedet tilføje en lås med nøgle – det forudsætter selvfølgelig, at man fjerner nøglen og gemmer den et sted, som ikke er synlig, når man skal være væk i en længere periode.

Vidste du?

At der bliver begået flest indbrud om fredagen! I løbet af hele 2017 fandt 6.052 af de i alt 29.029 indbrud sted på en fredag – dermed er fredag altså den ugedag, hvor flest indbrud blev begået!

Puds vinduerne

Nutidens tyve har fået mere avancerede teknikker og værktøjer til at åbne dit vindue op; de vil nemlig helst ikke smadre vinduer, da det larmer og kan tiltrække uønsket opmærksomhed. Kan de se, at der er en god og nem flugtvej gennem din hoved-, have- eller kælderdør, så bruger de ofte vinduet som indgangspunkt til deres indbrud, men disse er dog sværere at komme ud af igen. Derfor afhænger chancen for indbrud altså af, hvor sikre dine døre er. Udover at sikre dine døre er det også altid en god idé at sikre dine vinduer med en ekstra lås.

På med lyset og tænd radioen

Når du tager hjemmefra i en længere periode, er et af de bedste og ældste trick i bogen at tænde lys rundt omkring i dit hjem. Mørke hjem er tyvene glade for, så tænd lyset og træk gardiner en smule for. Herved gør man tyven usikker på, om der er nogen hjemme. Derudover kan det hjælpe at tænde radioen, så det lyder som om, der er aktivitet i hjemmet.

Man kan også sørge for at opsætte lys, som tænder foran din bolig, så snart nogen nærmer sig. Det kan i mange tilfælde også bidrage til, at din bolig bliver uattraktiv for tyve.

Pas på Nordsjælland og Fyn

Målt i forhold til antal indbyggere blev der begået flest jule-indbrud på Nordsjælland og Fyn. I disse landsdele blev der nemlig begået over to indbrud i beboelse per 10.000 indbyggere fra 23.-31. december 2017.

Gem dine værdier

Sørg for at gemme dine værdifulde ting væk. Hvis du har dem liggende, så de er nemt synlige fra gaden eller igennem vinduet, vil tyvene være mere tilbøjelige til at vælge dit hjem. Det kan også være en god idé at mærke dine værdisager, så de er sværere for tyvene at sælge. Derudover er det også vigtigt at have billeder og kvitteringer på dine ting, i tilfælde af du skal politianmelde eller søge erstatningskrav fra din forsikring.

Giv dine naboer besked

En god idé er altid at give dine naboer besked om, at du ikke er hjemme under julen, så de kan holde en smule øje med dit hjem, mens du er væk. De kan eksempelvis bede dem om at gå en runde en gang imellem og se til, at der ikke er noget mistænkeligt.

Ser du som nabo et igangværende indbrud, er det vigtigt, at du ikke selv tager affære. Ring i stedet 112, så politiet har mulighed for at pågribe gerningsmanden/gerningsmændene.

Skulle uheldet være ude, og har du eller din nabo haft indbrud i hjemmet, så kan du få fat i politiet, hvis du ringer til det direkte nummer, 114. Dette nummer er til henvendelser, der hverken er akutte eller hastende.

Invester i indbrudsalarmer

Tør du ikke tage nogle chancer, eller har du oplevet flere indbrud i dit hjem, så kan du investere i en alarm. Jo mere du sikrer dit hjem, jo større chance er der for, at der ikke sker indbrud på netop din bolig – og skulle det ske for netop dig, så kan en alarm skræmme tyven væk. En yderligere fordel ved at have en alarm installeret er, at det hos mange forsikringsselskaber er muligt at få rabat på din indboforsikring.

På indboforsikring, såvel som bilforsikring og alle andre forsikringer, gælder det, at der kan være store prisforskelle først og fremmest mellem selskaberne. Ét selskab vil også sjældent være det bedste og billigste for to forskellige forbrugere. Det er derfor en god idé at lave et forsikringstjek op til flere gange årligt, hvor du sammenligner markedet for dine forsikringer. Du kan nemt og hurtigt sammenligne bilforsikringer via vores sammenligningsportal.

Anmeldelse af indbrud til forsikring

Hvis uheldet er ude, og du har haft indbrud, skal du følge disse tre trin for at kunne melde det til forsikringen:

1. Kontakt politiet og anmeld indbruddet

Når politiet har været forbi og undersøgt indbruddet, vil du modtage en kvittering samt en journal eller sagsmappe — disse er vigtige, så du skal sørge for at gemme dem. Mappen indeholder blandt andet informationer om det videre sagsforløb, og hvordan du sikrer dig mod fremtidige indbrud.

2. Meld indbruddet til forsikringen

Politiet anmelder ikke indbruddet til din forsikring, for det skal du selv gøre. Derfor tager du kontakt til dit forsikringsselskab, og her skal du bruge den kvittering, som du har fået fra politiet.
Du kan ofte melde indbruddet over en online formular eller ved at ringe til dit forsikringsselskab.

3. Lav en omfattende liste af stjålne værdier

For at forsikringen kan behandle din sag, og du kan få erstatning for alle de stjålne værdier, skal du lave en liste uden mangler. Altså skal listen indeholde grundige informationer omkring de værdier, du har fået stjålet. Har du fået stjålet eller ødelagt elektronik, skal du eksempelvis oplyse, hvilket mærke det er, modelnummer, hvornår det er købt, og hvad prisen var, da du købte den. Er det dyre ting, såsom bærbare, fjernsyn, smykker og møbler, vil forsikringsselskaberne ofte kræve, at du kan fremvise kvitteringer. Sørg derfor for at have kvitteringer gemt et sikkert sted – de kan nemlig også have værdi for indbrudstyvene.

Vi håber, at denne guide har været behjælpelig, og at du føler dig tryg og klar til julen. Samlino.dk ønsker dig og din familie en glædelig jul og et godt nytår.