Menu

Laan

Hvad er kredit?

Af Oliver Frost | Senest opdateret 25. June 2020 | Læsetid: 5 minutter

kreditGår du med tanken om at optage et lån, eller vil du bare gerne vide, hvad kredit er? Så vil vi gerne prøve at vejlede dig, om hvad begrebet er, om det er noget for dig, og om der er andre muligheder som bedre kan svare sig.

Hvad er kredit?

Kredit er et beløb penge, som enten en bank eller finansiel institution stiller til rådighed for dig. Du betaler ikke penge af din kredit, med mindre du bruger den. Derfor kan det være rart at have en kredit som sikkerhed, hvis du står med uforudsete omkostninger.

I Danmark opererer vi normalt med to former for kredit. Den ene er kassekredit, og den anden er kredit på et kreditkort. I de fleste lande bruger man hovedsageligt kreditkort, der har et hav af fordele såsom cashback og air miles.

Disse kort findes også i Danmark, men man skal selv lede efter dem. Forneden vil vi sammenligne og forklare forskellen mellem kassekredit og kort med kredit.

Kassekredit

Kassekredit bliver stillet til rådighed af den bank, som du har en bankkonto hos. Her kan du lave en aftale med banken om, hvor stor kreditbeløbet skal være.

Du skal også huske at aftale, hvilken rente du skal betale. Mange banker har både en kassekredit og kreditkort. Nordea oplevede at deres kunder foretrak at bruge kassekredit og har derfor haft fokus på at udvikle det produkt. Dog har banken i dag stadig kreditkort.

Det er vigtigt, at du ikke går ud fra at du har en kassekredit. Hvis du hæver over på din konto uden at have en kassekredit, kan du ende med at betale renter, som du kunne have undværet at betale.
Lær mere: Derfor bør du undgå overtræk

Kort med kredit

Et kreditkort fungerer næsten ligesom en kassekredit, men har samtidigt funktionerne fra et almindeligt bankkort.

Der er også kreditkort, som kun virker i en kæde af forretninger. Magasin har eksempelvis et Magasin Kort, der ud over at give dig en kassekredit på op til 40.000 kroner, også giver dig rabat 12 weekender om året og 10% rabat i de fleste butikker på dagen, du opretter kortet.

Læs mere: Kortgebyr hos bankerne 

Før du ansøger om et kreditkort, bør du overveje, hvilke fordele du gerne vil have. Nogle kort giver dig en lav rente, mens andre giver dig adgang til flere lounges verden rundt.

De fleste kreditkort giver dig også en rentefri periode. Det betyder at du kan bruge din kredit, og tilbagebetale den senere, uden at skulle betale noget ekstra.

Hvis du glemmer at afbetale balancen på dit kreditkort, kan du ende med at afbetale mange penge i renter og gebyr. Du skal derfor være opmærksom på, hvor lang tids rentefri kredit netop dit kreditkort tilbyder.

Vil du se hvilke kort der giver dig de bedste fordele? Så tjek vores sammenligning af kreditkort.

Lån vs. kredit

Der er stor forskel på, om du skal vælge et lån eller kredit. Det, der bør have størst indflydelse på dit valg, er hvilken ÅOP du kan få til de to produkter. ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og viser hvad lånet eller din kredit vil koste. Nogle udbydere har både kreditkort og lån.

Læs mere:  Hvad er ÅOP?

En anden ting du skal overveje, når du står og vil vide om du skal bruge kredit eller et lån er, om du har brug for pengene til noget specifikt, eller om du bare vil have dem af sikkerhedsmæssige årsager.

Størrelsen på det beløb du vil låne, har også en påvirkning på lånets ÅOP. Hvis du låner små beløb, vil omkostningerne for lånet være meget højere end en kredit, du har fået stillet til rådighed. Til gengæld, hvis du skal låne et større beløb, vil det oftest være et lån der er billigst. Det er derfor smartest, hvis du sammenligner lånemarkedet, for at hvad der bedst kan svare sig.

Leder du efter Lån?

Med det rigtige lån kan du spare mange penge