Anmeldelse: “Nomadland” sparker til fordomme om normalitet

|Posted by | TV
"Nomadland" scorede ikke blot én, to - men hele tre Oscar-statuetter til årets Academy Awards i Hollywood, hvor filmens kvindelige hovedrolle og instruktør modtog velfortjent hyldest for deres arbejde på en af årets stærkeste og mest bevægende filmoplevelser. (Chloé Zhao og Frances McDormand ses på billedet ovenfor)
“Nomadland” scorede ikke blot én, to – men hele tre Oscar-statuetter til årets Academy Awards i Hollywood, hvor filmens kvindelige hovedrolle og instruktør modtog velfortjent hyldest for deres arbejde på en af årets stærkeste og mest bevægende filmoplevelser. (Chloé Zhao og Frances McDormand ses på billedet ovenfor)
Få en Disney+-konto Opret en Disney+-konto i dag og få adgang til årets bedste film

Selvom verdens største filmfest blev en corona-venlig og lukket affære i år, så kunne Chloé Zhao gå hjem med et kæmpe smil på læben og en Oscar i hver hånd. Hun blev først kvitteret med statuetten for “Bedste Instruktør” og derefter kunne hun igen gå på scenen med hele filmholdet i ryggen, da “Bedste Film” skulle kåres. Hun løftede sin venstre arm og vinkede hendes hovedrolleindehaver frem til sig. Frances McDormand kunne nu stå side om side med Chloé Zhao og spejle sig i den gyldne guldstatue.

Frances McDormand var dog ikke færdig med at være på podiet, da hun kort tid efter atter spurtede op på scenen og modtog sin helt egen Oscar for sin troværdige præstation i filmen.

Det var nu fjerde gang, at den korthårede og altid storsmilende skuespillerinde kunne modtage en Oscar, hvilket sender hende op forbi Meryl Streep. Frances McDormand har brugt 6 forsøg på at vinde sine 4, hvorimod Meryl Streep har været nomineret hele 21 gange og vundet 3.

Frances McDormand har vundet 3 Oscars for sine skuespilspræstationer i “Fargo” (1996), “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2017) og “Nomadland”. Hun var ligeledes producent på “Nomadland”, og derfor modtog hun også en Oscar, da filmen vandt “Bedste Film”-kategorien.

Find bredbånd til streaming Har du også brug for mere data til streaming, så du kan se “Nomadland”? Her kan du sammenligne priser på bredbånd.

Oscar-festen satte ligeledes et solidt punktum på dette års award-season, hvor “Nomadland” høstede de største priser til både Golden Globe, BAFTA, AFI og Oscar-uddelingen.

Al hyldest kommer til at stå i kontrast til filmens handling, karakterer og tematikker, hvor både ensomhed og et liv på farten bliver foldet ud for publikummet. Chloé Zhao bruger specielle virkemidler, der fremhæver essensen og den nøgne fortælling om en kvindes kamp for at finde ro og sin plads i en barsk tilværelse.

Handling: Finanskrisen satte sine tydelige spor

“Nomadland” henviser, på smukkeste vis gennem handlingen, til nomaderne og de arbejdsløse, der blev spyttet ud, som konsekvens af Finanskrisen. Både mange fabrikker og større virksomheder drejede nøglen om og efterlod en gruppe ufaglærte og økonomisk ustabile sjæle på gaden.

Filmens hovedrolle, Frances McDormand, spiller karaktereren Fern, der springer fra det ene vikarjob til det næste. Samtidig finder vi hurtig ud af, at hun ikke længere har nogen mand, familie eller hus. Det eneste hun står tilbage med er hendes varevogn, som hun forvandler til hendes hjem.

Filmens stærkeste citat: “Min mor siger, at du er hjemløs”, “Nej, jeg er ikke hjemløs – jeg er bare husløs”

Den stadig optimistiske Fern forsøger at fremtrylle et fast job, men landet er i stadig ubalance, og derfor må hun leve nomadetilværelse med en række andre dybe og særprægede karakterer.

Har du lyst til at se flere Oscar-film, men har ikke råd til se leje eller abonnere på flere streamingtjenester, så kan du finde en gratis streamingtjeneste.

Vi møder blandt andre karaktererne Swankie (Charlene Swankie) og Dave (David Strathairn), som vores hovedrolle kan støtte sig op ad, mens hun lærer at leve et, for mange, unormalt liv i et land, hvor der ikke er plads og hjælp at hente.

Filmen antager ikke, og den kommer heller ikke med nogen moralprædiken om, hvor synd det hele er for karaktererne – tværtimod. Instruktør, Chloé Zhao, vælger at stille sig helt i baggrunden og lader fortællingen og karaktererne stå i forgrunden. Vi skal, som seer, ikke stå tilbage med et facit, der får os til at ændre på vores egen tilværelse og sætte mere pris på vores trygge rammer.

Tema: Normaliteten sættes på spidsen

Vi møder ligeledes Ferns søster, der lever en komplet modsat liv, hvor der er styr på økonomien, villaen og volvo’en. De diskuterer, hvad der er normalt, og hele normalitets spørgsmålet forsøger filmen at sætte et spørgsmålstegn bagved – fordi – Hvad er normalt? Er det mere normalt med en kernefamilie og fast arbejde end et liv på farten? Eller eksisterer normaliteten kun som en konstruktion og opfattes forskelligt i bestemte samfundsgrupper?

Mangler du bredbånd, fibernet eller mobilabonnement? Sammenlign og spar penge på netop disse ting hos Samlino.

Sammenlign streamingtjenester Få et hurtigt overblik over DisneyPlus og de mange andre streamingtjenester

Filmen viser desuden, hvordan mennesket er klar til omstilling og tilvænning, hvis samfundet og situationen kræver det. Der findes formentlig ikke én måde at leve sit liv på, men man må acceptere, at livet har sine op- og nedture.

“Nomadland” kommer på Disney+

DisneyPlus har bekræftet, at de får den tredobbelte Oscar-vindende storfilm ind på deres streamingtjeneste fredag 30. april, og du får dermed mulighed for at opleve “Bedste Film” anno 2021, og du kan komme med Frances McDormand på tur gennem USA i den gamle varevogn, hvor du kan opleve livsglæden, der skinner igennem de mørke skæbner.

“Nomadland” er til dig, der gerne vil have skubbet til fordommene om hjemløse og arbejdsløse, da alt ikke altid kan puttes i bestemte kasser og former.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3.6 / 5. Antal bedømmelser 5

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *