Dit log ud var en success

Vi sender dig en email med instruktioner til at nulstille dit kodeord

Fibernet

Fibernet: Hurtig og gratis sammenligning

Sammenlign mere end 20 fibernetudbydere på under 1 minut - du kan spare op til 1.000 kr. om året

 

Bredbånd

Flere og flere danskere vælger efterhånden at have fibernet i hjemmet viser en rapport fra Energistyrelsen. Vi stiller skarpt på det populære begreb og giver dig svar på, hvordan fiberkabler i jorden kan give en lynhurtig internetforbindelse.
Fibernet er en type internetforbindelse, hvor signalet føres gennem lyslederkabler eller optisk fiber, der er nedgravet i jorden. Fibernet er derudover kendetegnet ved ofte at have lige så hurtige upstreamhastigheder som downstreamhastigheder samt et stort potentiale for høje hastigheder. Muligheden for at få lynhurtigt fibernet er dog geografisk begrænset, og derfor endnu ikke en mulighed for alle danskere.
En af fibernettets største ulemper er dens tilgængelighed. Som tidligere skrevet er fibernettet nemlig langt fra tilgængeligt i hele Danmark. Du kan dog godt gøre teknologien tilgængelig for din adresse, men dette kan være en besværlig proces. For at gøre fibernet tilgængeligt for din adresse, skal der nemlig graves nye kabler ned under din grund, hvorefter disse skal forbindes til dit hus. En række selskaber tilbyder enten gratis tilslutning til fibernet eller tilslutning, der kan koste et par tusinde kroner. Prisen på tilslutningen kan blandt andet afhænge af, om man er flere der går sammen om at få fibernettet til sin bopæl. Hvis det koster penge for en tilslutning vil det være muligt, at trække arbejdslønnen for tilslutning fra i skat gennem BoligJobordningen og derved spare en del penge. Bor man i et meget tyndt befolket område, kan tilslutningen dog blive en rigtig dyr fornøjelse. Du kan i dag tjekke, om der tilbydes fibernet i dit område ved at indtaste din postkode på vores sammenligningsportal, hvortil du kan sammenligne alle udbydernes priser og hastigheder. Hvis du i dag ikke kan modtage fibernet, skal du dog ikke fortvivle. Der er nemlig gode udsigter for flere danskere, idet flere og flere udbydere vælger at investere i udbygningen af fiber-infrastrukturen rundt omkring i landet. Dette sker, da flere selskaber ser fiberbredbånd som en væsentlig del af fremtiden på grund af dens store potentiale for høje hastigheder samt symmetriske internet. Den danske fiberbranche har da også allerede fra start af været præget af et højt investeringsniveau, hvor flere selskaber fusionerer for at netop at få råd til denne investering. Antallet af fibernetabonnementer er steget markant de seneste år, hvor antallet af abonnementer er steget fra 398.000 i 2014 til 452.000 i slutningen af 2015, hvilket svarer til en stigning på 13,5 procent.

Fibernet
Fibernet refererer til en type kabel, der også kaldes for lyslederkabler eller optiske fibre, idet signalet bliver transporteret via lys mellem hovedcentralen og slutforbrugeren. Kablerne er lavet af enten tyndt plastic- eller glasmateriale og fungerer ved at transportere signalet ved hjælp af lys. Dette kan lade sig gøre, idet kablerne fungerer som spejle hele vejen igennem. Dette forklarer også, hvorfor kablerne kan sende signaler afsted med lysets hastighed, hvilket gør fiberteknologien noget hurtigere end andre kendte teknologier. Hvert lyssignal påvirker dertil heller ikke hinanden, hvilket betyder, at det enkelte fiber kan rumme en enorm kapacitet uafhængigt af de andre fibre. Du modtager signalet i din husstand ved at have en såkaldt fiberboks siddende i hjemmet, hvortil du skal have kabler fra fiberboksen til en trådløs router.
I en tidligere prissammenligning af hele bredbåndsmarkedet i Danmark, var det selskaber som Stofa og Altibox, der løb af med titlen som de billigste fiberselskaber i Danmark. Pristjekket sammenlignede bredbåndsselskaber i hele landet og tog udgangspunkt i et minimum på 30 Mbit/s. Hos Stofa kan du i øjeblikket få op til 100/100 Mbit/s for 299 kroner om måneden, hvor de 3 første måneder fås til 100 kroner om måneden. Du kan få et samlet overblik over samtlige af Stofas bredbåndsløsninger lige her. Hos Altibox kan du ligeledes få op til 100/100 Mbit/s for 299 kroner om måneden, hvor du den første måned kun skal betale 99 kroner om måneden. Tag et kig på alle løsningerne fra Altibox her, hvor du får et overblik over hastighederne samt priserne.

Læs hele analysen: Her får du det billigste bredbånd i Danmark .

Værd at bemærke i denne sammenhæng er også det nyere selskab “Hiper”, der tilbyder en potentiel hastighed op til 1000/1000 Mbit/s til 299 kroner om måneden. Hipers koncept er grundlæggende at sælge bredbåndsforbindelser uden tv-pakker eller andet, hvor selskabet hertil udnytter TDC/YouSee’s infrastruktur - og noget tyder på, at selskabet har fat i noget af det rigtige. Selskabet rundede nemlig allerede i august 2016 en tilslutning af kunder på 10.000, efter blot at være startet i 1. kvartal 2016. Du skal dog altid huske, at udbuddet af bredbåndsudbydere kan være begrænset i forhold til din geografiske placering. Du kan altså ikke være sikker på at kunne modtage fiber fra nogen af ovenstående selskaber, ligesom du heller ikke kan være sikker på at modtage maksimumhastighederne. Derfor skal du altid huske at tjekke din adresse inde på vores sammenligningsportal.

Har du nogensinde stået og skulle vælge mellem fibernet og den traditionelle bredbåndsløsning? - hvis ikke, så kommer du formentlig til at blive præsenteret for denne problemstilling i fremtiden. Derfor giver vi dig her en oversigt over de mest fremtrædende forskelle.  
  • Asymmetrisk vs. symmetrisk internet
En af de største forskelle mellem den traditionelle bredbåndsforbindelse (xDSL) og fibernet er, at fibernettet har ens upload- og downloadhastigheden, hvorimod xDSL har en noget højere download- end uploadhastighed.  
  • Tilgængelighed
I Danmark er det ikke altid muligt at få internet via fiber. Det afhænger både af den geografiske placering, men også om det overhovedet bliver udbudt i det område, hvor man bor. Til gengæld er xDSL (internet via telefonstikket) yderst udbredt i Danmark og tilgængelig for langt de fleste husstande.  
  • Hastighed
Hvor de fleste almindelige bredbåndsabonnementer befinder sig omkring 30-50 Mbit/s, ligger de fleste almindelige fibernetsabonnementer omkring 100 Mbit. Dette kan forklares ved, at fibernet transporterer deres signal via lys, hvor xDSL-teknologien (internet via telefonstikket) transporterer signalet via lydbølger.

Læs også: Så let får du hurtigere internet

Sammenlign og køb i tre simple trin

Du kan sammenligne mere end 20 bredbåndsudbydere

Danmarks største sammenligningsportal

100% gratis
Hurtigt & nemt
Uafhængig & uvildig

Samlino.dk er stedet, hvor du kan sammenligne priser på mange finansielle ydelser, såsom bilforsikring, bredbånd, mobilabonnement, forbrugslån, mv.

Testimonial person
Mine mobil- og bredbåndsabonnementer har fået et økonomisk serviceeftersyn, efter jeg fik sammenlignet priser og ydelser på Samlino.dk. Rundt regnet sparer jeg DKK 250,- om måneden, efter jeg skiftede til de nye udbydere.
Jonas, Adm. direktør - This Recording Company, København
customerpromise.alt

Få det bedste bredbånd i Danmark

Samlino.dk garanterer dig, at du ikke kan finde en billigere pris på selskabernes hjemmeside.

Gratis sparetips

Få de bedste sparetips og deals direkte i din inbox ved at skrive dig op til vores nyhedsbrev.