Kaskoforsikring: Sammenlign og spar 3.000 kr.

Jeg kender ikke nummerpladen

Vi henter priser fra 14 udbydere, blandt andre:

 • IDA Forsikring
 • Gjensidige Forsikring
 • Global Forsikring
 • Alm. Brand
 • Nem Forsikring
 • FDM Forsikring
 • Next Forsikring
 • Popermo Forsikring

Sammenlign og køb i tre simple trin

Hvad er en kaskoforsikring?

En kaskoforsikring er en udvidet dækning, der beskytter din bil mod skader, uanset om du selv er skyld i dem eller ej. Dette inkluderer dækning for skader på din egen bil i tilfælde af ulykker, tyveri, hærværk, brand og naturkatastrofer (som fx storm og oversvømmelse) I modsætning til den lovpligtige ansvarsforsikring, der kun dækker skader, som du forvolder på andre personer, deres ejendom og deres køretøjer, tilbyder kaskoforsikringen altså en omfattende beskyttelse af dit eget køretøj.

Prisen på en kaskoforsikring varierer afhængigt af flere faktorer som fx bilens mærke, model, alder, dine kørselsbehov og risikoprofil. Fx viser vores data, at en kaskoforsikring for en nyere mellemklassebil som fx en Volkswagen Golf kan koste mellem 2.000 - 8.000 kr. årligt - men prisen kan være endnu højere for nyere eller dyrere bilmodeller, eller hvis du er ung bilist. Her vil du opleve at skulle af med alt fra 4.000 til helt op til 15.000 kr. årligt.

Det, der adskiller kaskoforsikring fra den lovpligtige ansvarsforsikring, er især dækningens bredde. Mens ansvarsforsikringen er en obligatorisk og grundlæggende del af en bilforsikring, beskytter mod skader forvoldt på andre, er kaskoforsikringen valgfri og dækker dit eget køretøj.

Når du vælger kaskoforsikring, er det vigtigt at være opmærksom på de specifikke vilkår og betingelser. Ligesom de fleste andre typer af forsikringer, vil du opleve, at der er selvrisiko tilknyttet kaskoforsikringen. Selvrisikoen er den del, du selv skal betale.

Fx kan selvrisikoen på en kaskoforsikring for en Volkswagen Golf være sat til 3.000 DKK. Det betyder, at hvis du er involveret i en ulykke, og reparationen af din bil koster 10.000 DKK, vil forsikringsselskabet dække 7.000 DKK, mens du selv skal betale de første 3.000 DKK.

Dit valg af selvrisiko kan påvirke præmiens størrelse – en højere selvrisiko vil typisk medføre en lavere årlig præmie og omvendt. Det er derfor vigtigt at afveje, hvor stor en selvrisiko man er villig til at bære, i forhold til den besparelse, det giver på forsikringspræmien.

Danmarks største sammenligningsportal

Samlino.dk er stedet, hvor du kan sammenligne priser på mange finansielle ydelser, såsom bilforsikring, bredbånd, mobilabonnement og forbrugslån.

100% gratis
Hurtigt og nemt
Uvildig og neutral

Samlino.dk er stedet, hvor du kan sammenligne priser på mange finansielle ydelser, såsom bilforsikring, bredbånd, mobilabonnement og forbrugslån.

Forskellige typer kaskoforsikring: Fuld kaskoforsikring og delkasko

De fleste danske bilejere vælger at købe både ansvar og kaskoforsikring til deres bil. Når det er sagt, så er det dog ikke sikkert at en fuld kasko, som er beskrevet ovenover, er det eneste rigtige valg for dig og din bil, for der findes nemlig et alternativ til den klassiske kombination af ansvar og kasko.

De fleste forsikringsselskaber tilbyder også en delkasko, som er en begrænset version af forsikringen, hvor selskabet typisk tilbyder en mindre dækning til en lavere pris. Delkaskoforsikringer kan være fordelagtige, hvis du har en gammel bil, som ikke er så meget værd, og som du ikke vil ofre ret mange penge på.

Når du vælger forsikring til din bil, er det vigtigt at forstå forskellene mellem de to primære typer af kaskoforsikringer: fuld kaskoforsikring og delkaskoforsikring. Disse forsikringer tilbyder nemlig forskellige niveauer af dækning og pris. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvilken kaskoforsikring du vælger. Om du vælger fuld kasko eller delkasko bør især vælges ud fra din bils værdi og generelle stand, og hvor mange penge du gerne vil ofre for ekstra tryghed i tilfælde af uheld.

Hvad dækker fuld kaskoforsikring?

En fuld kaskoforsikring er i virkeligheden den mest omfattende form for bilforsikring. Den dækker et bredt spektrum af skader på din egen bil - inklusive de skader, der opstår ved trafikulykker, hærværk, tyveri, brand samt naturskader.

Præmien for en fuld kaskoforsikring afspejler dets brede dækning, og det gør den dyrere end andre forsikringstyper.  En fuld kaskoforsikring kan især være relevant for ejere af nye eller mere værdifulde biler, hvor potentielle reparationer kan blive kostbare.

Bemærk dog, at fuld kaskoforsikring ikke dækker alt. Almindelig slitage, skader forårsaget af grov uagtsomhed, eller skader, der er sket i forbindelse med kørsel under påvirkning af alkohol, er typisk årsager til at forsikringen er ugyldig.

Hvad dækker delkasko?

En delkaskoforsikring, på den anden side, tilbyder en mere begrænset dækning, men til en lavere pris. Den er designet til at dække hændelser som fx tyveri, hærværk, brand og visse naturkatastrofer, men den dækker ikke skader forårsaget af trafikulykker.

Delkasko kan være en fordel for bilejere af ældre biler eller biler med lavere værdi, hvor omkostningen til en fuld kaskoforsikring ikke står mål med bilens værdi.

Valget mellem fuld kasko og delkasko afhænger altså af flere faktorer, herunder bilens alder og værdi, din økonomiske situation, og hvor afhængig du er af din bil i dagligdagen. Ved at vælge den rette kaskoforsikring, sikrer du, at du er dækket på den mest effektive måde, uden at betale for unødvendig dækning.

Vi anbefaler, at du kontakter dit forsikringsselskab for at forstå de fulde detaljer og vilkår i deres kaskodækninger, hvis du er i tvivl.

Prisen på kaskoforsikring: Hvordan beregnes den?

Prisen på en kaskoforsikring beregnes ud fra en række faktorer, der tilsammen afgør risikoen ved at forsikre bilen samt potentiel omkostning ved en skade. Nogle af de mest centrale faktorer inkluderer:

 • Bilens værdi: Jo dyrere bilen er, jo højere vil forsikringspræmien typisk være, da erstatningsomkostningerne ved skader eller tyveri vil være højere.
 • Bilens alder og model: Ældre biler kan være dyrere at reparere på grund af sjældnere reservedele, hvilket kan påvirke prisen. Specifikke modeller med en historik af hyppige eller dyre skader kan også være dyrere at forsikre.
 • Førerens alder og kørselshistorik: Yngre førere og dem med en historik af skader eller forsikringskrav betragtes som højere risiko, hvilket kan øge prisen på forsikringen.
 • Brug af bilen: Hvor meget og hvordan bilen anvendes, kan også påvirke prisen. En bil, der primært bruges til pendling i tæt trafik, og som er meget på vejene (altså har et højst årligt kilometertal), kan være dyrere at forsikre end en bil, der hovedsageligt bruges til kørsel i roligere områder.
 • Geografisk placering: Områder med højere risiko for tyveri, hærværk eller trafikulykker kan medføre højere præmier.
 • Selvrisiko: Størrelsen på den selvrisiko, du vælger, kan også påvirke prisen. En højere selvrisiko vil typisk resultere i en lavere årlig præmie.
Den endelige pris på din kaskoforsikring vurderes altså ud fra en lang række variabler, og den pris du bliver præsenteret, vil sandsynligvis ikke være den samme pris, din nabo får.

Fx vil en mellemprisklasse bil som en Volkswagen Polo vil ifølge vores data koste i omegnen af 4.500 kr. om året at kaskoforsikre, mens den populære elbil Tesla Model 3 vil koste ca. 9.000 årligt. Forskellen kan skyldes, at Tesla Model 3 har en højere anskaffelsespris og potentielt højere reparationsomkostninger. Teslaer kræver specialiseret viden for reparationer, og det kan øge omkostningerne og dermed kaskopræmien.

I alle tilfælde spiller selvrisikoen en vigtig rolle i den endelige præmie. Vælger du en høj selvrisiko, kan det sænke din årlige forsikringspræmie, da du accepterer at dække en større del af en eventuel skade selv. Det er vigtigt at afveje dette valg nøje, da det påvirker, hvad du betaler både månedligt og i tilfælde af skade.

Sådan får du en billig kaskoforsikring

Samlet set er nøglen til en billigere kaskoforsikring at forstå, hvordan dine valg og kørselsadfærd påvirker prisen - og at være aktiv i forhold til at optimere disse faktorer. Du kan fx ved at vælge den rette bil, forbedre din risikoprofil, justere din selvrisiko, tilpasse din bilbrug og sammenligne forsikringstilbud faktisk direkte påvirke prisen på din kaskoforsikring betragteligt.

Valg af bil: Din bil har naturligvis en stor indflydelse på din præmie. Antag, at valget mellem en ny bil står mellem en sporty model som fx en Audi og en mere praktisk og økonomisk bil som en Toyota Corolla. Audi’en er dyrere både i anskaffelse og reparationer, og det afspejles helt klart i højere præmier. Modsat er Toyota Corolla statistisk set kendt for sin pålidelighed, hvilket kan reducere din årlige præmie betydeligt.

Kørselshistorik. En anden vigtig overvejelse er din kørselshistorik. Lad os sige, at du i de seneste år har haft to mindre skader. Ved at undgå yderligere skader over de næste par år, kan du forbedre din risikoprofil og dermed kvalificere dig til lavere præmier.

Selvrisiko. Selvrisikoen er også en nøglefaktor. Hvis du fx vælger en selvrisiko på 5.000 DKK frem for 2.000 kr., vil din årlige præmie falde markant. Du skal dog være økonomisk forberedt på at dække en større del af omkostningerne, hvis der opstår en skade.

Kørselsbehov. Du kan også ved at overveje din faktiske brug af bilen også påvirke den endelige pris på din præmie. Hvis du primært bruger bilen til korte ture og formår at holde årlige kilometertal lave, kan du kvalificere dig til lavkilometer-rabatter, som mange forsikringsselskaber tilbyder.

Sammenlign tilbud. At sammenligne tilbud fra forskellige forsikringsselskaber er afgørende for din endelige pris. Hvis din nuværende forsikring på din Volkswagen Golf koster 6.500 kr. årligt, kan du blot ved at indhente tilbud fra forskellige selskaber opdage, at et andet selskab tilbyder den samme dækning for kun 5.500 kr. Dette skridt alene kan spare dig for 1.000 kr. om året.

Se også vores side: Beregn bilforsikring

Hvad dækker kaskoforsikring, og hvornår kan det betale sig?

Kaskoforsikringen er en udvidet dækning ud over den lovpligtige ansvarsforsikring, hvilket giver en mere omfattende beskyttelse for din bil. Den er designet til at dække skader på din egen bil, uanset om du er skyld i skaden eller ej.

En typisk kaskoforsikring dækker bl.a. situationer som:

 • Skader ved trafikulykker: Uanset om det er en enkeltulykke eller en kollision med en anden bil.
 • Tyveri af bilen eller indbrud i bilen: Dækker både, hvis bilen bliver stjålet, og hvis nogen bryder ind og stjæler fra bilen.
 • Brand: Dækker skader forårsaget af brand, eksplosion, og lynnedslag.
 • Glasskader: Omfatter skader på forrude, bagrude og sideruder.
 • Hærværk: Dækker, hvis din bil bliver udsat for hærværk.
 • Naturkatastrofer: Beskyttelse mod skader forårsaget af storm, oversvømmelse, og andre naturkatastrofer.
 • Dyrepåkørsel: Dækker skader på bilen forårsaget af at påkøre dyr.
 • Redning og bjærgning: Dækker omkostninger til at få bilen fri, hvis den f.eks. er strandet eller fastklemt.
Som en tommelfingerregel kan det betale sig at investere i en kaskoforsikring, hvis din bil har en væsentlig værdi. Og hvad er så en væsentlig værdi? Det er selvsagt en individuel vurdering, men hvis en bils værdi overstiger omkring 20.000 kr., anbefaler man typisk at tegne en kaskoforsikring, da omkostningerne ved potentielle reparationer eller udskiftning hurtigt kan overstige dette beløb.

At vælge at have en kaskoforsikring handler i sidste ende om at afveje risikoen og omkostningerne ved eventuelle skader mod forsikringspræmiens pris. Ved at overveje bilens værdi og dit personlige behov for økonomisk sikkerhed, kan du bedre vurdere, om kaskoforsikring er den rigtige beslutning for dig.

Ejer du fx en nyere Skoda Octavia, som har en markedsværdi på ca. 200.000 kr., vil det med bilens værdi og potentiale for både mindre og større skader til gengæld være en klar fordel at have kaskoforsikring. En kaskoforsikring vil nemlig i dette tilfælde typisk koste mellem 5.000 og 8.000 kr. årligt, afhængigt af forsikringsselskabet og din risikoprofil som bilist.

En kaskoforsikring kan dog også være værdifuld ud fra et sikkerheds- og tryghedsperspektiv, uanset bilens værdi. Hvis du er afhængig af din bil i din daglige transport, og det ville være økonomisk eller praktisk belastende for dig at stå uden bil i en periode, kan kaskoforsikring give en væsentlig tryghed.

Fuld kasko bilforsikring - Fuld dækning

En fuld kaskoforsikring fungerer som en tillægsforsikring til den lovpligtige ansvarsforsikring, som dækker skader, du måtte forvolde på andre personer eller deres ejendomme. En kaskoforsikring udvider denne dækning ved også at beskytte din egen bil mod skader – selv dem, du er skyld i, medmindre skaden skyldes grov uagtsomhed fx i tilfælde af kørsel under påvirkning. Kaskoforsikringen er særligt relevant for ejere af værdifulde biler, da den tilbyder økonomisk sikkerhed mod en bred række af hændelser, herunder bl.a.:

 • Tyveri af bilen
 • Skader på din egen bil, inklusiv dem forårsaget af dig selv
 • Skader som følge af brand
 • Hærværk mod bilen
Delkaskoforsikring, derimod, er et billigere alternativ, der stadig tilbyder væsentlig beskyttelse mod hændelser som tyveri, brand og hærværk, men den dækker ikke skader opstået under kørsel. Delkasko er ofte velegnet til ældre biler eller biler med lavere markedsværdi.

Bilforsikring med eller uden kasko?

Din ansvarsforsikring omfatter ikke skader på dit eget køretøj. Derfor, hvis du ejer en ny eller dyr bil, kan det være klogt at tegne en kaskoforsikring, der dækker eventuelle skader på bilen.

Er din bils værdi lav, bør du overveje, om du skal tegne en bilforsikring uden kasko, da udgifterne til reparationer eller erstatning i visse tilfælde kan overgå bilens faktiske værdi.Når du finansierer en bil gennem et lån eller leasing, vil der dog ofte være et krav om, at du tegner en kaskoforsikring som garanti for at kunne geninddrive pengene, i tilfælde af at bilen bliver beskadiget.

Når det kommer til at vælge mellem kasko- og ansvarsforsikring, oplever vi mange, der er i tvivl om, hvad de to typer forsikringer dækker. Men er det vigtigt at forstå, at der er stor forskel på en kaskoforsikring og en ansvarsforsikring.

Ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen er den grundlæggende forsikring, der er lovpligtig for alle bilister. Den dækker skader, du måtte forvolde på andre personer, deres ejendom og deres køretøjer i tilfælde af en ulykke. Denne type forsikring er designet til at beskytte dig mod de økonomiske konsekvenser af eventuelle krav fra tredjeparter:

 • Opfylder lovkravet og sikrer, at du lovligt kan køre bil.
 • Som regel økonomisk overkommelig
 • Beskytter mod krav fra tredjeparter i tilfælde af skader forvoldt af dig.
 • Ingen dækning for egen bil
 • Ingen dækning ved fx tyveri eller hærværk
Kaskoforsikring Kaskoforsikring tilbyder en mere omfattende dækning, som inkluderer dækning for en bred vifte af skader på din egen bil. Det kan dække alt fra ulykker, tyveri og hærværk til naturkatastrofer.

 • Dækker skader på egen bil
 • Dækker tyveri og hærværk
 • Omfattende beskyttelse
 • Højere præmie
 • Potentielt højere selvrisiko
Valget mellem kasko- og ansvarsforsikring afhænger af flere faktorer som fx bilens alder og værdi, din personlige økonomi, og hvor afhængig du er af din bil i dagligdagen. Som en generel regel anbefales en kaskoforsikring for nyere biler eller biler med værdi, mens en ren ansvarsforsikring kan være tilstrækkelig for ældre biler med lavere værdi.

Skal jeg vælge kaskoforsikring eller ej?

Om du skal vælge en kaskoforsikring eller nøjes med kun at være dækket af den lovpligtige ansvarsforsikring afhænger af flere individuelle faktorer, men særligt bør bilens nuværende værdi og din risikovillighed have indflydelse på dit valg.

Hvis du kører i en nyere bil eller en bil med en høj gensalgsværdi, kan det som udgangspunkt være en god ide at investere i en kaskoforsikring. Det skyldes, at omkostningerne ved at reparere eller erstatte bilen i tilfælde af skade eller tyveri kan være betydelige. Fx, hvis du ejer en bil til en værdi af 200.000 kr., og den bliver totalskadet, kan den økonomiske byrde uden kaskoforsikring være overvældende.

På den anden side, hvis din bil er ældre og har en lav gensalgsværdi, kan det måske ikke betale sig at betale for kaskoforsikring. Fx, hvis din bil kun er 30.000 kr. værd., og præmien for kaskoforsikring og selvrisikoen ved skader næsten opvejer bilens værdi, kan det give mere mening kun at tegne en ansvarsforsikring.

Kaskoforsikring giver en ekstra sikkerhed og ro i sindet, da du er dækket i langt de fleste skadestilfælde. Men denne sikkerhed kommer med en ekstra pris. Vurder derfor, om den ekstra udgift passer ind i dit budget, og om behovet for den ekstra dækning opvejer de ekstra omkostninger.

Det er også værd at overveje, hvordan du bruger din bil. Hvis du ofte kører i tæt trafikerede områder eller parkerer bilen på steder, hvor risikoen for skader eller tyveri er højere, kan en kaskoforsikring give god mening. Fx vil bykørsel øge risikoen for mindre buler og skrammer, som kan blive dyrere uden kaskodækning.

Skal du vælge mellem at tegne en kaskoforsikring eller blot tegne en ansvarsforsikring, bør du vurdere det omhyggeligt på baggrund af din bils værdi, din økonomi, din brug af bilen og din risikovillighed.

Scenarier for valg af kaskoforsikring

Scenarie Vælg Kaskoforsikring (✔) Fravælg kaskoforsikring (✘)
Bilens værdi er høj (>20.000 kr.)
Bilen er finansieret eller leaset
Hyppig kørsel og hyppig kørsel i tætbefolkede områder
Bilen parkeres ofte offentligt
Bilens værdi er lav (<20.000 kr.)
Sjælden eller primært privat kørsel
Budget tillader ikke ekstra omkostninger

 • Bilens værdi: Kaskoforsikring anbefales for biler med en høj genanskaffelsesværdi. Hvis din bil er ny eller har en høj markedsværdi, beskytter kaskoforsikringen din investering.
 • Billån og leasing: For biler, der er finansieret eller leasede, kræver stort set alle leasingaftaler, at du har kaskoforsikring for at beskytte bilens værdi.
 • Kørsels- og parkering: Hvis du kører i områder med høj trafik eller parkerer bilen på offentlige steder, hvor risikoen for skader eller tyveri er højere, anbefales kaskoforsikring.
 • Økonomiske overvejelser: Hvis din økonomi er stram, og din bil har lav værdi, kan det være nok med ansvarsforsikring. Vurder om den ekstra udgift til kaskoforsikring matcher din økonomiske kapacitet og behovet for dækning.

Hvornår kan kaskoforsikring betale sig?

Det er ved situationer, hvor din egen bil kan blive udsat for uforudsete økonomiske tab, at en kaskoforsikring kan give rigtig god mening, og som gør, at du kan komme hurtigt videre, selv når uheldet er ude. Det handler i sidste ende om at veje omkostningen ved forsikringspræmien op mod den økonomiske tryghed, det giver.

Det anbefales at tegne en kaskoforsikring, når:
 • Reparations- eller erstatningsomkostningerne ved skader, tyveri eller totalskade overgår den årlige forsikringspræmie og selvrisikoen betydeligt.
 • Du ønsker at beskytte din økonomi mod uforudsete udgifter og sikre, at du hurtigt kan komme tilbage på vejene igen uden at skulle optage billån eller tømme opsparingen.
En kaskoforsikring bliver ofte anbefalet, når værdien af din bil overstiger et vis beløb, hvor reparation eller erstatning ville udgøre en betydelig økonomisk byrde for dig. Fx, hvis din bil er 150.000 kr. værd eller mere, vil en skade, der kræver omfattende reparationer, hurtigt kunne overstige 10.000-20.000 kr. i omkostninger. Uden kaskoforsikring ville hele regningen lande på dig.

Vi oplever, at forsikringsselskaberne råder mod at tilføje kaskoforsikring til biler, der er ældre end 15 år. Det er altid en god ide at kontakte dit forsikringsselskab, hvis du er tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at tilkøbe kaskoforsikring til din ældre bil.

Er kaskoforsikring nødvendigt?

Nej, ikke nødvendigvis. Ifølge forsikringsselskaberne vælger langt de fleste bilejere dog at dække sig ind med kaskoforsikring. En kaskoforsikring giver ekstra økonomisk tryghed, hvis uheldet skulle være ude, og du får skader på din egen bil - men en kaskoforsikring er ikke en økonomisk god beslutning for alle.

Er din bil af ældre dato og har lav værdi, og hvis du er indforstået med risikoen for ikke at have dækning for tyveri, hærværk eller skader på bilen, kan du spare på forsikringsomkostningerne ved ikke at være dækket ind af en kaskoforsikring. Hvis du overvejer at fravælge kaskoforsikring, skal du være opmærksom på, at kaskoforsikring normalt også inkluderer retshjælpsdækning.

Dette indebærer hjælp til at håndtere erstatningskrav for skader forårsaget af andre og dækning af omkostninger ved retssager. Uden kaskoforsikring ligger dette ansvar hos dig selv. Ombestemmer du dig, kan du altid tilføje kaskoforsikring til din nuværende aftale. Du skal dog være opmærksom på, at forsikringsselskaber ikke er forpligtet til at tilbyde kaskoforsikring. Er din bil af nyere dato og stadig besidder en vis værdi, bør du som udgangspunkt altid tegne en kaskoforsikring.

Er det lovpligtigt at have en kaskoforsikring?

Nej, det er ikke lovpligtigt at have en kaskoforsikring. I Danmark er det kun ansvarsforsikringen, der er lovpligtig for alle ejere af køretøjer. Ansvarsforsikringen dækker skader, du måtte påføre andre personer, deres køretøjer eller ejendele. Kaskoforsikringen er derimod en tillægsforsikring, der dækker skader på din egen bil, uanset hvem der er skyld i skaden.

Er der selvrisiko på kaskoforsikring?

Ja, der er typisk en selvrisiko på kaskoforsikring. Selvrisiko er det beløb, du selv skal betale, før dit forsikringsselskab dækker resten af omkostningerne ved en skade.

Selvrisikoen varierer og kan ofte tilpasses efter dine behov og økonomiske situation. Nogle vælger en højere selvrisiko for at få en lavere forsikringspræmie, mens andre foretrækker en lavere selvrisiko for at minimere deres potentielle udgifter ved skade. Det er derfor vigtigt at afveje, hvad der fungerer bedst for dig.

Eksempel på selvrisiko på kaskoforsikring Lad os sige, at din kaskoforsikring har en selvrisiko på 3.000 DKK. Hvis din bil bliver beskadiget, og reparationsomkostningerne løber op i 10.000 DKK, betaler du de første 3.000 DKK, mens forsikringsselskabet dækker de resterende 7.000 DKK.

Hvis du vælger at øge din selvrisiko fra 3.000 DKK til 6.000 DKK, kan det måske sænke din årlige præmie med et par tusinde kroner. Dette kan være en fordel, hvis du sjældent oplever skader, men det øger samtidig også din økonomiske risiko, hvis uheldet er ude.

Dækker kaskoforsikring en selvforskyldt skade?

Ja, en af de store fordele ved kaskoforsikring er netop, at den dækker skader på din egen bil, selvom skaden er selvforskyldt. Det betyder, at hvis du for eksempel kører ind i et hegn eller en anden bil, og skaden er din skyld, vil din kaskoforsikring faktisk dække reparationen af din bil - efter din selvrisiko er betalt, naturligvis.

Dér, hvor kaskoforsikringen ikke dækker selvforskyldte skader, er hvis du som kører har kørt bilen i grov uagtsomhed, eller hvis skaden skyldes helt almindelig slitage.

Hvad dækker kaskoforsikring ikke?

Kaskoforsikring tilbyder en bred dækning, men ligesom alle forsikringer, har den også sine begrænsninger. Det er vigtigt at forstå, hvad din kaskoforsikring ikke dækker, så du eventuelt kan overveje yderligere, hvilke forsikringer der kan give dig den beskyttelse, du har behov for.

Her er nogle af de mest almindelige undtagelser i kaskoforsikringer:

Undtagelse Beskrivelse
Slitage Naturlig slitage som rust og nedslidning af bremser.
Mekaniske Fejl Fejl internt i bilen som motor- eller transmissionssvigt.
Grov Uagtsomhed Skader forårsaget af handlinger under påvirkning eller groft uansvarligt kørsel.
Ulovligt Udstyr Skader forårsaget af eller relateret til brug af ulovligt udstyr/ændringer.
Personlige Ejendele Tyveri af personlige ejendele inde i bilen.
Ræs Skader opstået under autoriserede eller uautoriserede ræs.
Geografiske Begrænsninger Skader opstået uden for dækningsområdet specificeret i din police.

Hvis det med sikkerhed kan dokumenteres, at den påvirkede chauffør ikke var skyld i skaden, vil nogle forsikringsselskaber godt dække skaden alligevel. Sker der en skade på din bil, mens den bliver kørt af en person uden kørekort, dækker en kaskoforsikring heller ikke. Igen, kan der forekomme tilfælde, hvor chaufføren er uden skyld i skaden.

Kaskoforsikring til elbil

Kaskoforsikring til elbiler spiller en stadig vigtigere rolle i takt med, at flere og flere vælger en elbil. Elbiler adskiller sig nemlig fra fossile biler på flere punkter, hvilket også bør have indflydelse på dine overvejelser om kaskoforsikring.

Først og fremmest er de fleste elbiler stadig nye. Det vil sige, at de stadig besidder er vis værdi. En tommelfingerrel lyder, at man typisk anbefaler at tegne en kaskoforsikring, når omkostningerne ved potentielle reparationer hurtigt kan overstige bilens beløb.

Elbiler kan nemlig have højere reparationsomkostninger sammenlignet med traditionelle biler - især når det gælder batteriet og elektriske komponenter. Batteriet er en central del af en elbil og kan være meget dyrt at erstatte. Kaskoforsikringen kan dække omkostningerne ved udskiftning eller reparation af batteriet efter en skade.

Ejer du Tesla Model Y og under en uheldig manøvre kører over en skarp genstand, der beskadiger bilens batteri, som i reparationen koster 40.000 kr., vil du med en selvrisiko på 5.000 kr. få dækket de resterende 35.000 kr. din kaskoforsikring

Der er desværre også kommet en større tendens til tyverier af komponenter, som primært sidder på elbiler som fx sidespejle. Også her dækker kaskoforsikringen.

For en populær elbilmodel som en Tesla Model Y, kan du forvente at betale mellem 6.000 og 12.000 kr. årligt for kaskoforsikring, afhængigt af dine kørselsbehov og din risikoprofil.

Kilder

Thomas Andersen

Om Thomas Andersen

Thomas Andersen er vores faste bil- & forsikringsskribent og har en kandidatgrad i kommunikation & digitale medier. Han gør danskerne klogere på deres bilforsikring, deler tips og tricks til bilister og gør dig klogere på tendenser i bilbranchen.

E-mail: thomas.andersen@samlino.dk