Hvor meget må du tjene ved siden af SU?

|Posted by | Alle opslag, Job, Sparetips
Tags: , ,
Der er beløbsgrænse på, hvor meget du må tjene ved siden af SU
Du kan tjene 18.412 før skat hver måned ved siden af din SU (Foto: Canva).

Begynder du på studie efter sommerferien, vil du sandsynligvis være ret afhængig af din SU-indkomst. Studielivet kan være økonomisk udfordrende i Danmark med høje leveomkostninger og boligpriser. Derfor anbefales det ofte at have job ved siden af studierne – men hvor meget må du egentlig tjene ved siden af din SU?

Men før vi dykker ned i, hvor meget du må tjene ved siden af din SU, lad os først se nærmere på, hvem der overhovedet er berettiget til at modtage SU.

Kan du få SU?

Er du studerende på en videregående uddannelse, og er din uddannelse SU-godkendt, kan du søge om SU uanset din alder.

SU for videregående uddannelser fungerer som et system med 70 klip, hvor hver måned med SU svarer til et klip. Disse 70 klip dækker omkring 6 års studier (fem år og 10 måneder).

Ved starten på din videregående uddannelse vil du blive tildelt klip svarende til den forventede varighed af din uddannelse plus 12 ekstra måneder.

Hvis du for eksempel begynder på en 34-måneders uddannelse, vil du være berettiget til SU i op til 46 måneder. Bemærk, at de ekstra 12 klip kun tildeles, hvis du starter din videregående uddannelse inden for to år efter at have afsluttet din adgangseksamen.

Skulle dit studieforløb vare længere end det antal måneder, du har fået SU til, kan du ansøge om en udvidelse. Denne ansøgning skal indsendes til dit uddannelsessted, som vil vurdere din berettigelse til yderligere SU.

Så meget må du tjene ved siden af din SU

For at være berettiget til SU, må du ikke tjene over et bestemt beløb ved siden af din SU. Dette beløb kaldes dit ‘fribeløb’, og hvis du tjener mere end det, skal du tilbagebetale en del af din SU.

Så hvis du har en indkomst ved siden af din SU, skal du nøje overvåge, at du ikke tjener over dit fribeløb. Hvis dette sker, vil du være forpligtet til at tilbagebetale en del af både din SU og et eventuelt SU-lån.

Det er dit eget ansvar at sikre, at din egenindkomst ikke overstiger dette beløb.

Dit fribeløb beregnes på årlig basis (fra januar til december), hvilket betyder, at du godt må tjene mere end dit månedlige fribeløb i en enkelt måned, så længe din samlede indkomst for året ikke overstiger dit årlige fribeløb.

Du kan derfor tjene godt i de første 10 måneder af året og så tage fri i november og december. På den måde kan du stadig holde dig under den maksimale årsindkomst, der tillader dig at modtage fuld SU.

Det månedlige fribeløb kan variere afhængigt af din uddannelsestype. I 2023 er satserne for fribeløb:

  • For studerende på en ungdomsuddannelse er det maksimale beløb, du må tjene om måneden før skat, 13.573 kr.
  • For studerende på en videregående uddannelse er det maksimale beløb, du må tjene om måneden før skat, 18.412 kr.

Dette system er designet til at sikre, at studerende, der modtager SU, fortsat opfylder de finansielle betingelser for at være berettiget til støtten.

Beregn dit fribeløb

Det er dog ikke alle, der følge de samme uddannelsesspor – mens nogle har pauser eller lønnet praktik, har andre måske valgt SU fra for en periode. Hvis du er i tvivl, har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har lavet en simpel beregner, som kan hjælpe dig med at regne ud, hvor meget du må tjene ved siden af din SU 2023. Den kan du finde lige her.

Slutlån

Et slutlån er en finansiel mulighed, der kan benyttes i de sidste 12 måneder af din videregående uddannelse, eller i visse tilfælde 24 måneder. Dette lån er kun tilgængeligt for dem, der har opbrugt alle deres SU-klip.

Hvis du er i denne situation, kan du ansøge om slutlån via minSU, som er tilgængelig på www.su.dk.

SU-lån

Et SU-lån kan bruges til at supplere din økonomi ud over indtægten fra SU og arbejde, mens du studerer. Lånets lave rente betragtes ofte som en attraktiv mulighed. Men husk, renten for SU-lån er steget ligesom andre lån i takt med generelle renteforhøjelser det seneste år.

Undersøg altid dine låns rentesatser. Rentesatserne ændres ofte.

Under studie4 %
Efter endt studie3,10 %
Ved misligholdt gæld9,90 %
Rentesats i august 2023 for SU-lån:

Overvej kraftigt, om lån er nødvendigt for dig

Det er vigtigt nøje at overveje, om et lån er nødvendigt for dig. Hvis du vælger at optage et lån, kan det resultere i årelange afdrag, og det kan pådvirke på din evne til at låne i fremtiden – fx til en bolig.

Selv et beskedent månedligt SU-lån kan potentielt akkumulere til en betydelig gæld over tid, så det er vigtig at tænke over, om det virkelig er nødvendigt at optage et lån.

Det samme gør dig gældende for forbrugslån. Men strammer budgettet stadig, eller har du andre årsager til at ville låne, så står Samlino altid klar til at assistere med et lånetilbud. Vi tilbyder en enkel, hurtig og sikker måde at låne på.

Brug vores låneberegner, og giv dig selv mere økonomisk rum til et godt studieliv.

Få styr på gælden med det billigste samlelån Sammenlign og find det bedste lån

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *