Hvordan investerer man bedst sine penge?

|Posted by | Opsparingskonto, Sparetips, Tips og tricks
Tags: ,
Penge der gror vha. investering og bliver til flere penge med grøn blomst

Hvis du har fået godt med penge ind på kontoen, så kan det være klogt at investere dem. Men hvordan investerer du dine penge på den bedste måde? Det vil jeg hjælpe dig med i denne artikel.

At investere sine penge har altid været en god idé, hvis man ønsker at forrente dem bedst muligt. I dag er renten på bankkonti rundt i landt så lav, at det ikke kan betale sig at have sine penge stående på en konto, da de her ikke tjener penge til dig.

I denne artikel vil du få en forståelse for alle de muligheder, du har, når det kommer til investering.

Klik dig frem til det du søger:

Hvorfor bør man investere sine penge?
Hvad bør man investere i?
Enkeltaktier
Investeringsforeninger
Men er det ikke risikabelt at investere?

Hvorfor bør man investere sine penge?

Jeg har altid ment, at det ikke giver mening ikke at investere sine penge.

Dette kommer efter at have investeret personligt i mange år med stor succes. Derudover har jeg skrevet over 100 artikler om investering, som har givet mig en dyb forståelse for, hvordan man bedst kan forrente sine penge vha. investering.

Men det er ikke kun mig der synes investering er klogt. Matematikken taler bare for at investere. Lad mig gøre det meget simpelt med to eksempler.

Eksempel 1 – Penge på en bankkonto

Hvis du har dine penge på en bankkonto, så skal du måske betale renter i dag, men i dette eksempel går vi ud fra, at du hverken skal betale eller modtage renter.

En ting, du kan være sikker på påvirker værdien af dine penge, er inflation. I gennemsnit er inflationen på omkring 2 % om året, hvilket vil sige at dine penge bliver 2 % mindre værd hvert enkelt år.

Hvis du har 100.000 kroner på kontoen, så vil udviklingen i værdien se således ud:

 • År 0: 100.000 kroner
 • År 5: 90.392 kroner
 • År 10: 81.707 kroner
 • År 20: 66.760 kroner
 • År 30: 54.548 kroner

Det er altså en rigtig dårlig “investering” bare at have sine penge stående på sin bankkonto.

Eksempel 2 – Penge investeret i aktiemarkedet

En tommelfingerregel siger, at aktiemarkedet stiger i værdi med omkring 7 % om året justeret for inflation og udbytter. Dette betyder, at du i stedet for at miste 2 % om året i inflation, tjener 7 %.

Hvis du investerer 100.000 kroner i aktiemarkedet, hvilket du nemt kan gøre, så vil udviklingen i værdien se således ud:

 • År 0: 100.000 kroner
 • År 5: 140.255 kroner
 • År 10: 196.715 kroner
 • År 20: 386.968 kroner
 • År 30: 761.225 kroner

Ud fra disse tal, er forskellen mellem penge på en bankkonto og penge, der er investeret, på hele 706.677 kroner efter 30 år. Det kan altså godt betale sig at investere, og alt andet giver næsten ikke mening.

Vil du have flere penge at investere for? Se vores bedste sparetips her.

Hvad bør man investere i?

Hvad du bør investere i kommer helt an på, hvad du har lyst til. Der er typisk to tilgange man kan have til investering. Den ene er at investere i enkeltaktier for at prøve at slå markedet. Den anden er, at man investerer i investeringsforeninger for at prøve at følge aktiemarkedet bedst muligt.

Når du vil investere, skal du altså gøre op med dig selv, om du selv vil vælge de aktier, du er investeret i, eller om du vil få andre til det. Jeg vil nu gennemgå begge strategier samt deres fordele og ulemper.

Investering i enkeltaktier

Når du investerer i enkeltaktier for at slå markedet, er du en aktiv investor. Dette betyder i bund og grund, at du aktivt vælger dine investeringer for at slå aktiemarkedets udvikling.

At investere i enkeltaktier er til dig, som tror, at du kan vælge nogle virksomheder at investere i, som vil have en god vækst på sigt i forhold til resten af markedet. Hvis du mener, du kan dette, så er denne strategi lige noget for dig.

Det kan dog være rigtig svært at slå markedet, og langt de færreste har succes med det på sigt. End ikke de fleste professionelle investorer slår markedet på sigt, og det er endda deres job.

Fordele:

 • Du har mulighed for at slå aktiemarkedet
 • Du kan selv vælge, hvad du investerer i
 • Du betaler ikke gebyr til investeringsforeninger

Ulemper:

 • Det er meget svært at slå markedet
 • Du skal være aktivt involveret i din investering – det kræver tid

Investering i investeringsforeninger

Investering i investeringsforeninger er den nemmeste og mest succesfulde form for investering. Hvis du er ny i investering, så er denne valgmulighed nok den rigtige til dig, da du ikke skal tage stilling til hvilke aktier du ejer – du ved bare, at du følger markedet generelt.

En investeringsforening er i bund og grund bare en forening, som vælger hvilke aktier pengene de har skal investeres i. Alle der har penge i investeringsforeningen deler alle udgifter i foreningen lige, herunder gebyr til administration af foreningen.

På denne måde kan man billigt få andre til at administrere sine penge og derfor slippe for denne bekymring selv.

Fordele:

 • Det er nemt
 • Der kan investeres automatisk hver måned
 • Følger markedets udvikling

Ulemper:

 • Der skal betales administrationsgebyr
 • Du kan ikke selv vælge, hvilke virksomheder du investerer i

Men er det ikke risikabelt at investere?

Der er altid en risiko, når man investerer sine penge, på trods af at markedet generelt bevæger sig opad.

Denne risiko kommer af, at man kan blive tvunget til at sælge, når tiderne er lidt hårde. Hvis man f.eks. begyndte at investere umiddelbart inden finanskrisen og solgte under finanskrisen, så ville man have haft en meget dårlig oplevelse med investering.

Derfor er det vigtigt at have is i maven og sørge for, at man ikke bliver tvunget til at sælge sine aktier i lang tid. På denne måde kan man undgå den risiko, som kriser præsenterer for investorer.

Hvis du absolut ikke vil investere, så kan du i det mindste vælge den bankkonto med den bedste rente. Vi sammenligner højrentekonti her hos Samlino.dk, og du kan se en let oversigt over dem her:

Få den bedste rente Det tager kun få sekunder

Konklusion

Hvis du vil investere dine penge på den bedste måde, så er det vigtigste bare, at du rent faktisk investerer dem.

Hvis du ikke vil vælge dine investeringer selv, men stadig vil have fordelene ved investering, så kan du vælge investeringsforeninger.

Hvis du selv vil vælge, hvad du investerer i, så kan du vælge at investere i enkeltaktier.

Uanset hvad ønsker vi hos Samlino.dk dig held og lykke på dit investeringseventyr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *