Kredit: Forskellen på kassekredit og kreditkort

|Posted by | Alle opslag, Kreditkort, Lån, Lønkonto
Tags: , ,
kreditkort kort visa mastercard betalingskort debitkort (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Går du med tanken om at få kassekredit eller kreditkort? Eller måske du gerne vil vide, hvad kredit betyder? Så er du kommet til det rette sted. Her forklarer vi betydning af kredit og forskellen på kreditkort og kassekredit.

Du har sikkert hørt ordet ‘kredit’ før – men hvad betyder det, og hvilken betydning har det for dit valg af kort og lån?

Hvad er kredit?

Kredit er et beløb penge, som enten en bank eller finansiel institution stiller til rådighed for dig. Du betaler ikke penge af din kredit, med mindre du bruger den. Derfor kan det være rart at have en kredit som sikkerhed, hvis du står med uforudsete omkostninger.

I Danmark har vi normalt to former for kredit. Den ene er kassekredit, og den anden er kredit på et kreditkort.

Herunder kan du læse om forskellen på kassekredit og kort med kredit.

Hvad er en kassekredit?

Kassekredit bliver stillet til rådighed af den bank, som du har en bankkonto hos. En kassekredit er derfor en finansieringsform, som giver dig mulighed for at hæve et beløb op til et aftalt maksimum af banken.

Her kan du lave en aftale med banken om, hvor stor kreditbeløbet skal være – hvorefter du kan hæve det aftalte beløbet på kassekreditten efter behov. Lidt som et forbrugslån, som du kan trække på og afbetale efter behov.

Rente på kassekredit

Du skal huske at aftale, hvilken rente du skal betale. Mange banker har både en kassekredit og kreditkort.

Det er vigtigt, at du ikke går ud fra, at du har en kassekredit, hvis ikke du har aftalt det med din bank. Hvis du hæver over på din konto uden at have en kassekredit, kan du ende med at betale renter, som du kunne have undværet at betale.

Når du ansøger om at få en kassekredit, skal du være opmærksom på, at banken tjener penge på, at du låner penge hos dem.

Omkostningerne forbundet med lånet omfatter renter af det hævede beløb og provision, som beregnes af kassekredittens maksimum.

Eksempel på kassekredit

Andreas har talt med sin bank og fået aftalt en kassekredit på 10.000 kr. Sidst på måneden har han brugt hele sin løn, men mangler penge til mad. Han bruger derfor 500 kr. af kassekreditten. Næste måned, hvor hans løn går ind på NEM-kontoen, går de 500 kr. til at dække underskuddet på kassekreditten.

Hvad er et kreditkort?

Et kreditkort fungerer næsten ligesom en kassekredit, men har samtidigt funktionerne fra et almindeligt bankkort.

Med et kreditkort bliver pengene ikke trukket fra dit kort med det samme, som du har foretaget et køb. I stedet har du kredit i nogle dage, inden pengene trækkes. Det vil i den forbindelse være meget forskelligt, hvornår pengene bliver trukket, og hvor stor kreditbeløbet er, da det afhænger af din individuelle aftale med kortudstederen eller banken.

Hvad er fordelen ved kreditkort?

Før du ansøger om et kreditkort, bør du overveje, hvilke fordele du gerne vil have. Nogle kreditkort giver dig en lav rente, mens andre giver dig et stort kreditbeløb eller adgang til flere lounges verden rundt.

De fleste kreditkort giver dig også en rentefri periode. Det betyder, at du kan bruge din kredit, og tilbagebetale den senere, uden at skulle betale noget ekstra.

Hvis du glemmer at afbetale balancen på dit kreditkort, kan du ende med at afbetale mange penge i renter og gebyrer. Du skal derfor være opmærksom på, hvor lang tid den rentefrie periode er for dit kreditkort.

Vil du se, hvilke kreditkort der giver dig de bedste fordele? Lav en nem og gratis sammenligning af kreditkort.

Sammenlign kreditkort Spar over 1.000 kr. på dit kort

Eksempel på kreditkort (og rente)

Andreas har et Red Visa fra Santander. Sidst på måneden har han ikke flere penge, og desværre lukker han sig ude af sin lejlighed. Han betaler derfor 1.500 kr. til låsesmeden via hans kreditkort.

Andreas’ køb bliver opgjort hver måned den 15. i måneden. Eftersom han lånte pengene lige efter en opgørelse (efter den 15.), så går der en hel måned inden næste opgørelse. Andreas har dermed 45 dages kredit på beløbet på 1.500 kr., som han ikke betaler renter på.

Havde Andreas derimod smækket sig ude og havde betalt de 1.500 kr. inden en opgørelse, så ville beløbet komme med i opgørelsen. Dermed ville han have kun 15 dages kredit på købet.

Du kan også tjekke din bilforsikring hos Samlino!

Kan han ikke betale det lånte beløb indenfor den rentefrie periode på 45 dage, så skal han betale renter på beløbet.

Sammenlign fordele på kreditkort Spar over 1.000 kr. på dit kort


Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *