Lovpligtige forsikringer: Disse SKAL du have

|Posted by | Alle opslag, Forsikring, Husforsikring
Tags: , , , , ,
Lovpligtige forsikringer illustrering

Der er en del forsikringer, som man skal have i forskellige situationer. I denne artikel vil jeg gennemgå alle de lovpligtige forsikringer, som du som privatperson skal have.

Indholdsfortegnelse
Den generelle regel til lovpligtige forsikringer
Ansvarsforsikring og kaskoforsikring til bil
Ansvarsforsikring til dyr
Ansvarsforsikring til speedbåd, vandscooter eller jetski
Brandforsikring
Straf for ikke at have lovpligtige forsikringer
Opsummering

Den generelle regel til lovpligtige forsikringer

Der findes en generel regel til alle de lovpligtige forsikringer, som man skal have. Denne regel er, at man skal have en forsikring, hvis man har et objektivt ansvar.

Man har objektivt ansvar, når man er erstatningsansvarlig på trods af manglende forsætlighed eller uagtsomhed. Det vil sige, at man kan stå tilbage med et erstatningskrav for noget, som man ikke har direkte skyld i.

Et typisk eksempel på en situation hvor man har et objektivt ansvar er, hvis man har en hund. Man skal have en ansvarsforsikring på en hund, da den kan forårsage skader på andres ting eller person. Et eksempel er en hund, som forårsager et trafikuheld. Hundens ejer vil her være erstatningsansvarlig, da det var vedkommendes hund.

Ansvarsforsikring og kaskoforsikring til bil

Når du har en bil skal du have en ansvarsforsikring til den. Det er dog kun ansvarsforsikring der er lovpligtig, så du kan godt lade være med at have en kaskoforsikring. Dette er dog ikke klogt, da du kan stå i en meget ubehagelig sitaution, hvis din bil får dyre skader.

Hvis du skal have finansiering til din bil, vil du for det meste blive krævet at have en kaskoforsikring, da banken dermed ved, at du vil kunne betale i tilfælde af et uheld.

Hos Samlino.dk sammenligner vi bilforsikringer, så du kan bruge mindst mulig penge på din bilforsikring. Du kan vælge både at sammenligne ansvarsforsikring, kaskoforsikring eller begge på én gang. Prøv det her:

Sammenlign bilforsikringSpar i snit 3.000,- på 3 minutter

Ansvarsforsikring til hunde og heste

I Danmark er der to lovpligtige forsikringer til dyr. Disse er ansvarsforsikringen til hunde og heste.

Dette betyder at du skal have en ansvarsforsikring for at du må eje en hund eller hest i Danmark. Grunden til at du skal have disse er, at dyrene kan risikere at forvolde andre skader, og fordi man som ejer er erstatningsansvarlig i et sådanne tilfælde. Dette er både hvis man ér eller ikke er skyldig i skaden.

Når du tilkøber en forsikring til din hund eller hest, skal du være opmærksom på, at forsikringen typisk kun dækker ansvaret, som du har som ejer. Typisk dækker f.eks. hundeforsikringer nemlig ikke mere end dette ansvar, her vil det være et tilkøb at dække mere end dette.

Ansvarsforsikring til speedbåd, vandscooter eller jetski

På samme måde som til en bil skal man have en ansvarsforsikring, hvis man er ejer af en speedbåd, vandscooter eller jetski. Og igen på samme måde som til en bil dækker disse forsikringer typisk ikke over skaderne på selve køretøjet, så disse forsikringer vil koste lidt mere end en almindelig ansvarsforsikring.

Man skal have en lovpligtig ansvarsforsikring til speedbåd, vandscooter og jetski, da man kan forvolde skade på ting og personer, som betyder at man kan stå til regning for en erstatning. Derudover gælder reglen om objektivt ansvar også for speedbåde, vandscootere og jetski.

Brandforsikring

Hvis man er ejer af et hus, er en brandforsikring faktisk ikke lovpligtig trods at mange tror det.

Det er dog påkrævet at have en brandforsikring, hvis man skal optage et lån hos en kreditforening, og derfor skal langt de fleste husejere have en brandforsikring.

Ud over kravet fra kreditforeningen, er det generelt også bare en rigtig god idé at have en brandforsikring. Hvis dit hus brænder uden en brandforsikring, kan du nemlig ende i en meget ærgerlig økonomisk situation, og din formue formindsker sig med dit hus’ værdi. Derfor anbefaler jeg på det kraftigste at anskaffe sig en brandforsikring, på trods af at den ikke er lovpligtig.

Straf for ikke at have lovpligtige forsikringer

Straffen for ikke at have dine lovpligtige forsikringer kan være rimelig høje, så derfor burde du helt klart anskaffe dig dem.

Ud over straffen hæfter du også for de eventuelle skader, som du kommer ud for uden forsikringerne. Du har nemlig et objektivt ansvar, hvilket betyder at du har ansvaret uanset skyld. Dette gælder dog ikke altid, hvis den anden part også har et objektivt ansvar ved f.eks. et trafikuheld.

Hvis du ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring til bil, motorcykel eller knallert skal du betale 250 kroner i dagsbøder indtil du anskaffer dig den lovpligtige ansvarsforsikring eller afleverer pladerne hos SKAT. Det er derfor virkelig dyrt ikke at have den, og jeg anbefaler på det kraftigste at du anskaffer dig en ansvarsforsikring, hvis du ikke har en.

Hvis du mangler en hundeforsikring kan du risikere at skulle betale 3.000 kroner i bøde. Denne er altså også dum at stå uden. Specielt i tilfælde af en erstatningssag kan en manglende forsikring faktisk ødelægge ens økonomiske fremtid. Det er ikke en situation man ønsker at være i.

Opsummering

Hvis du ikke har læst hele artiklen, eller hvis du bare vil have det hele én gang til, så har jeg lavet en nem oversigt nedenunder. Du kan i oversigten se, hvilke lovpligtige forsikringer der er til dig som privatperson i Danmark.

Lovpligtige forsikringer:

  • Ansvarsforsikring til bil – sammenlign bilforsikring
  • Ansvarsforsikring til hund og hest
  • Ansvarsforsikring til speedbåd, vandscooter og jetski

Forsikringer du skal have, hvis du benytter finansiering til købet:

Jeg håber du fik al den viden du skulle bruge fra artiklen, og hvis du ikke gjorde det, er du velkommen til at stille spørgsmål i kommentarfeltet.

Kilder: Forbrug.dk

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 2.8 / 5. Antal bedømmelser 4

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *