Sådan får du styr på dit indeklima

|Posted by | Forsikring, Husforsikring

Vi er gået ind i de kolde måneder, og temperaturen falder drastisk. Det får os til at skrue op for varmen og lukke vinduet. Vi vil helst holde de kolde grader udenfor, og derfor glemmer vi eller lader være med at lufte ud i vores boliger. Dette medfører høj luftfugtighed, hvilket er sundhedsskadeligt og i sidste ende kan resultere i svamp og råd. Der er ingen, som ønsker hverken skader på sin bolig eller en sundhedsskadelig bolig. Derfor har vi lavet en guide, så du på bedst mulig måde kan forebygge svamp og råd.   

Hvad er svamp og råd?

En svampeskade er, når svampe nedbryder nedbryder træværket hurtigt. En rådskade er derimod, når svampe og/eller bakterier nedbryder træværket langsomt. Det tager mindst 3 måneder at udvikle en rådskade, men der kan gå op til flere år. En rådskade opstår ofte, fordi boligejeren opdager fugtskader for sent.

Svamp og råd opstår, når træ og andre organiske byggematerialer bliver udsat for fugt. Dette kan blandt andet skyldes regnvand, som trænger ind gennem utætheder i din bolig. En anden mulighed er fugt, som enten trænger op nede fra jorden, eller fra fugt indefra, hvis udluftningen ikke er tilstrækkelig.

Både svamp og råd har store konsekvenser for dig og din bolig. Det kan nemlig nedbryde træværk og konstruktioner, gips vægge, tapet og andre organiske byggematerialer. Udover konsekvenser for din bolig, bliver der et dårligt og sundhedsskadeligt indeklima.

Det kan være svært at opdage en svampe- eller rådskade, men typiske tegn vil være lugt af mug, misfarvning og skjolder samt flosset træ, der smuldrer.

Det kan du selv gøre for et sundt indeklima

Heldigvis kan du tage dine forbehold og selv forebygge fugt i dit hjem. Herunder har vi fundet 5 essentielle råd, du bør følge:

Luft ud: Det kan være svært at huske, men det er vigtigt, at du sørger for at få luftet grundigt ud som minimum 3 gange med gennemtræk. I vinterhalvåret anbefales det, at du lufter ud 5-10 minutter ad gangen. Dette fjerner den dårlige luft og de fleste skadelige partikler.

Gør rent ofte: Du bør gøre rent mindst én gang om ugen. Ved jævnligt rengøring sørger du for at minimere støv og bakterier. Dermed mindsker du ligeledes allergi og luftvejssygdomme. 

Brug emhætten: Når du laver mad og/eller bager, skal du altid sørge for at tænde emhætten eller åbne vinduet, så damp ikke bliver hængende i rummet. Lad den gerne stå tændt i mindst 10 minutter efter, at du er færdig.

Fjern kondens og dug: Når du har sovet, vil der ofte dannes kondens og dug på den indvendige side af vinduerne. Dette skyldes, at luftfugtigheden i rummet er for høj. Sørg derfor for at fjerne det hver morgen.

Husk badeværelset: Når du har været i bad, bør du bruge en skraber eller et håndklæde til at tørre dit badeværelsesgulv af. Herved slipper du for et dårligt indeklima på dit badeværelse, som kan sprede sig til resten af boligen.

Dækker din husforsikring?

Selvom du følger ovenstående råd, kan de fleste boliger blive udsat for svamp og råd. Skaderne kan nemt blive dyre, og derfor er det en god idé at undersøge, om din forsikring dækker. I en husforsikring findes tilvalgsdækning, så du er forsikret i tilfælde af svampe- og rådskader. Det skal bemærkes, at en husforsikring ikke dækker skimmelsvamp, da det ikke er en trænedbrydende svamp. 

På Samlino.dk kan du nemt og uforpligtende sammenligne din nye husforsikring

Sammenlign husforsikringer her Få et uforpligtende tilbud i dag

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3.3 / 5. Antal bedømmelser 3

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Hvad tænker du?

Your email address will not be published.