Det skal du overveje, inden du låner penge

|Posted by | Lån

Skal du købe en ny bil, ud og rejse eller renovere din bolig? Måske skal du låne penge til et helt andet formål? Uanset dit låneformål, er det vigtigt at du gør dig nogle tanker. Nedenfor har vi lavet en guide til, hvad du skal overveje, inden du låner penge.

Er du kvalificeret?

Før du ansøger om at optage et lån, kan du tjekke, om du er kvalificeret til at låne penge. Der gælder de samme regler og betingelser hos næsten alle banker. Du skal være fyldt 18 år og have bopæl i Danmark. Desuden findes der ikke mange banker, som vil låne dig penge, hvis du er registreret i RKI.

Skab overblik over din økonomi

Inden du beslutter dig for at låne penge, bør du som det første skabe dig et overblik over din privatøkonomi. Her kan du tjekke, om nogle af dine faste udgifter er steget eller faldet. Desuden kan du med fordel gennemgå dine svingende udgifter. Måske kan du skære ned på, tøj, madvarer, café, takeaway. 

En måde at skabe overblik over din økonomi på, er ved at lægge et budget og udregne dit rådighedsbeløb hver måned. Du skal nemlig finde ud af, hvor meget du kan afdrage hver måned for at sikre, at du aldrig optager et lån, som din økonomi ikke kan bære. Derfor skal du altid sørge for at gennemgå din økonomi grundigt, inden du optager et lån.

Har du ikke styr på din økonomiske situation eller har fået lagt et budget, kan det resultere i manglende betaling, hvilket i værste fald kan ende ud i registrering i RKI.

Få styr på begreberne

Det vil være en god idé at sætte dig helt ind i begreberne, før du låner penge. På den måde risikerer du ikke at blive overrasket, efter lånet er gennemført. Vi har samlet de vigtigste herunder, og forklarer betydning.

ÅOP

ÅOP er et udtryk for Årlige omkostninger i procent. Den viser alle dine årlige omkostninger af dit lån i procent. Dette inkluderer blandt andet optagelsesgebyr og renter.

Rente

Når du låner penge af banken, er en rente definitionen på de penge, det koster dig at låne. Jo højere renten er, jo flere penge, skal du betale. Dog kan banken både tilbyde dig en fast rente eller en variabel rente. Der er stor forskel på, hvilken renteform, du tilbydes. Med en fast rente er du sikret én rente i hele din løbetid. Er det derimod en varierende rente, vil du ikke på forhånd vide, hvor mange penge du i sidste ende, har betalt for dit lån. 

Løbetid

Løbetid er længden på dit lån. Det betyder, at efter løbetiden skal du have tilbagebetalt hele dit lån.

Afdrag

Et afdrage er en delvis tilbagebetaling af din gæld. Det kan variere hvor ofte, du skal betale tilbage på din gæld – typisk er det hver måned eller hver kvartal. Du kan starte med at afdrage med det samme. Ellers har du mulighed for at optage et afdragningsfrit lån, hvor du først starter med at tilbagebetale lånet efter en given periode. Denne periode er aftalt med banken i forbindelse med optagelsen af lånet. Dog skal du være forberedt på, at du stadig skal betale renter og administrationsbidrag i den afdragsfrie periode. Det skal desuden nævnes, at du ikke sparer penge ved at vælge et afdragningsfrit lån, men udskyder i stedet din tilbagebetaling. Dette er en god mulighed for dig, der ikke har pengene lige nu og her. 

RKI

RKI er et samlet register over personer, som ikke har betalt det, de skal. Det er personer, som ikke har overholdt deres økonomiske forpligtelser. De har med andre ord, ikke betalt det, de skyldte til tiden. Er du uheldigvis havnet i RKI, vil du opleve, at det er de færreste banker, som ønsker at udstede et lån til dig. Derudover kan du risikere at få nej til konto-, og kreditkort og telefonabonnement. Du vil ligeledes ikke kunne købe ting på afbetaling.

Sammenlign markedet

For at finde det bedste lån til dine behov, bør du altid undersøge markedet først. Det kan være en jungle at finde både det billigste og bedste lån på samme tid. 

På Samlino.dk kan du nemt og hurtigt skabe et overblik over adskillige udbydere på markedet. Du modtager uforpligtende tilbud for de forskellige långiver helt gratis og uforpligtende.

Find dit lån her Det tager kun 3 minutter!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *