Hvad er ÅOP?

|Posted by | Alle opslag, Billån, Kreditkort, Lån
Tags: , ,

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Tallet viser hvilke omkostninger et lån inkluderer, og er med til at overskueliggøre de samlede omkostninger, der er ved at optage et lån. Det kan samtidig gøre sammenligningen af flere lån mere overskuelig. Har du flere lån med samme hovedstol og løbetid, kan du sammenligne lånene med ÅOP.

Det er lovpligtigt at oplyse ÅOP’en som låneudbyder, da det er den mest reelle indikator for hvor store lånets omkostninger er. Du kan ikke sammenligne to lån ved bare at kigge på renten eller de forskellige låns oprettelsesgebyrer.

Find det billigste lån til dine behov Sammenlign mere end 20 udbydere.

 

Hvad er ÅOP? Få definitionen her

ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent og angiver et låns samlede omkostninger per år i procent. Når der tales om de samlede omkostninger per år, tages der højde for samtlige elementer, der påvirker lånets pris, dvs. renter, renters rente, stiftelsesgebyr, evt. tinglysningsafgift med mere.

ÅOP angives som en procentsats og gør således lån sammenlignelige, såfremt lånets størrelse, løbetid og tilbagebetaling er den samme.

Benyttes termet i investeringsmæssig kontekst, er der tale om noget lidt andet, og det kan du læse mere om i det nederste afsnit, “Årlige omkostninger i procent og investering”.

Hvorfor bruger man ÅOP?

ÅOP er en nemmere måde at sammenligne lån på. Ifølge Forbrugerombudsmanden, er det lovpligtigt at alle låneudbydere skal oplyse de årlige omkostninger i procent tydeligt. Det betyder, at der ikke må stå med mindre skrift end resten af låne oplysningerne. ÅOP’en skal kunne ses fra første side af. Altså, må det ikke være nødvendigt at klikke “ansøg” eller “vis mere” for at få oplyst hvad omkostningerne i procent er årligt.

ÅOP kan bruges til at sammenligne to eller flere lån. Hvis du kigger på flere lån, som alle har samme hovedstol og samme løbetid, skal du sammenligne ved hjælp af ÅOP. Selv hvis to lån ikke har samme løbetid, er ÅOP en god indikator, på hvor du kan optage det mest fordelagtige lån.

Hvad inkluderer ÅOP?

Det er alle udgifter, der er inkluderet i de årlige omkostninger i procent. Både engangsydelser samt månedlige ydelser. Her i blandt er det opstartgebyret, provision, tinglysningsafgifter og andre gebyrer forbundet med anskaffelsen af lånet. De månedlige eller løbende omkostninger kan være administrationsgebyrerne ved hver betaling, andre betalingsgebyrer såsom ved betaling via PBS, renter, med mere.

Da det kan være svært at overskue alle udgifter, der er inkluderet i et lån, har man indført ÅOP’en. Så er du sikker på, at du ikke bliver snydt.

Læs også: 8 dyre fejl du kan begå, når du tager et forbrugslån

Eksempel på ÅOP

Det er ikke altid nok at sammenligne to lån ved kun at kigge på renten. Et godt eksempel på hvorfor, får du her:

Eksempel på hvordan ÅOP kan hjælpe
Låneudbyder Rente Stiftelsesomkostninger ÅOP Månedlig ydelse Total tilbagebetaling Kreditomkostninger
Santander Consumer Bank 3,90% 3.000 kr. 7,00% 4.467 kr. 107.221 kr. 7.221 kr.
Saxo Bank 3,20% 5.000 kr. 8,28% 4.522 kr. 108.525 kr. 8.525 kr.
* Begge lån har en hovedstol på 100.000 kroner og en løbetid på 48 måneder.

Selvom lånet fra Saxo Bank har en lavere rente, end det lån Santander Consumer Bank tilbyder, er Santanders lån billigere målt over hele låneperioden. Det kan lade sig gøre fordi, Saxo Bank har et betydelig højere stiftelsesgebyr, som forhøjer ÅOPen. 

Sammenlign lån til lav rente på Samlino.dk

Som tidligere nævnt i denne artikel er det mest smarteste ved nøgletallet ÅOP, at det gør lån sammenlignelige. Således kan du hos os sammenligne lån – både på pris og andre vilkår.

Hos Samlino.dk kan du sammenligne mange forskellige typer af lån, herunder billån, boliglån, forbrugslån, privatlån samt kassekredit.

Du kan sammenligne lån med lav rente, og finde det der tilfredsstiller dine behov. Vi gør det enkelt at få penge til din drømmerejse, drømmebil eller en helt tredje drøm. Sammenlign via knappen nedenunder og find det lån, der har de laveste omkostninger om året:

Find et lån med lav rente Vi sammenligner, du sparer

Har du en kommentar til artiklen, evt. noget der skal uddybes eller en pointe, der er gået vores næse forbi, er du mere end velkommen til at lægge en besked i kommentarfeltet herunder – vi glæder os til at læse med!