Din bil kan være ulovlig fra 1. oktober 2023

|Posted by | Alle opslag
Tags: , ,
Du risikerer bøde fra den 1. oktober 2023, hvis din dieselbil ikke har partikelfiler. (foto: Canva).

København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg har truffet en markant beslutning i kampen for renere luft i byerne. Har du derfor et dieselkøretøj fra før 2011, kan du risikere at få bøder, hvis ikke du efterlever de nye krav.

Fra den 1. oktober 2023 indføres der skærpede krav til dieselbiler, der færdes i København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg. Det er et initiativ, der tager udgangspunkt i en lovændring vedtaget af Folketinget den 22. marts 2022.

Denne stramning kan påvirke især dig som dieselbilejer, hvis du har en dieselbil fra før 2011, da alle nye dieselbiler siden 1. januar 2011 er påkrævet at have monteret partikelfilter.

Skift bilforsikring – spar 3.000 kroner Det tager kun 3 minutter at tjekke!

De nye krav dikterer, at alle dieselkøretøjer skal være udstyret med et partikelfilter – enten fra fabrikken eller eftermonteret, for at kunne færdes i en af de nævnte miljøzonekommuner.

Reglerne gælder ikke kun for danske biler, men også for udenlandske personbiler. Overtræder du de nye regler, er der sat bøder på 1.500 kr. for person- og varebiler op til 3.500 kg. For tungere dieselkøretæjer er bøden 12.500 kr.

Undgå bøden med et partikelfilter

Hvis du står over for at skulle ændre din dieselbil for at efterleve de nye krav, er der primært to muligheder:

  • Eftermontering af et godkendt partikelfilter på et værksted. Det koster mellem 5.000 og 15.000 kr., men gengæld medfører det en årlig besparelse på 1.000 kr. i partikelfilterudledningsafgift. Bilejere med en årlig indkomst under 300.000 kr. har mulighed for at søge om tilskud til denne eftermontering.
  • Anskaffelse af et andet køretøj, der enten har et fabriksmonteret partikelfilter eller opfylder kravene i Euronorm V (5) eller højere.

Bemærk, for varebiler strammes de eksisterende miljøkrav allerede fra den 1. juli 2023, hvor kun varebiler indregistreret efter 1. september 2016 vil være tilladt i miljøzonerne, medmindre de lever op til de nye standarder.

For at tjekke om dit køretøj overholder de nye regler, eller for at finde yderligere oplysninger, kan du besøge følgende websider:

Ved at følge disse nye regler, bidrager du til indsatsen for renere luft i Danmarks større byer.

Går du med tanker om, at det måske er på tide at lede efter en ny bil, der helt sikkert kan efterleve de kommende krav til vores biler i byerne i de kommende år? Vi giver dig her et overblik over finansieringen. Klik på linket nedenfor. Se også vores sider med bilforsikring, billån og kaskoforsikring.

Sammenlign billån her Billån til dine behov

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om T. Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *