Hvad koster det at få plader på bilen?

|Posted by | Alle opslag, Tips til bilen
Tags:
Priserne på et par sæt nye nummerpladet afhænger af typen. (Foto: Canva)

Er det ikke bare en to bogstaver og en talrække? Hvor dyrt kan det være?

Ikke helt billigt, faktisk. Og især ikke, hvis du gerne vil sætte dit eget præg på nummerpladen. Vi har set lidt nærmere på, hvad prisen for et sæt nye nummerplader koster.

Hvad er en nummerplade?

En nummerplade er fremstillet af metal eller plast og bærer en serie af bogstaver og tal. I Danmark inkluderer en standard nummerplade to bogstaver efterfulgt af tre til fem tal. Alle danske nummerplader er forsynet med de internationale kendingsbogstaver “DK”, som angiver, at køretøjet er registreret i Danmark. 

Registreringsnummeret på nummerpladen er unikt for hvert køretøj og har til formål at identificere køretøjets ejer. Når et køretøj først er tildelt et registreringsnummer, forbliver dette nummer med køretøjet, selv når det overgår til en ny ejer. 

I Danmark ændres designet på nummerpladerne hvert femte år, så et nummerpladedesign fra 2020 indikerer, at bilen er registreret det år eller senere.

Nummerpladen monteres på de fleste køretøjer både foran og bagpå. Der er dog undtagelser, hvor visse køretøjstyper som fx motorcykler og visse påhængskøretøjer kun kræver en enkelt nummerplade bagpå. Indregistrerede traktorer skal derimod kun have en nummerplade foran.

Hvad er prisen på et ny nummerplade?

Hvis du vælger en standard nummerplade, koster det 590 kr. per nummerplade. Denne pris er den samme , uanset om nummerpladen er til personbil (hvid) eller varevogn (gul). 
 
Neden for kan se Motorstyrelsens prisliste over nummerplader.  

TypePrisErhverves ved
Et sæt nummerplader1.180 kr. + 200 kr. gebyrNummerpladeoperatører og i motorekspeditioner
En nummerplade (fx MC, knallert, trailer)590 kr. + 200 kr. gebyrNummerpladeoperatører og i motorekspeditioner
En 3. nummerplade (rød skrift)110 kr. (+ evt. 38 kr. i fragt)Motorregistret i TastSelv og i motorekspeditioner, ved samtidig indregistrering
En erstatningsnummerplade590 kr. (+ evt. 38 kr. i fragt)Motorregistret i TastSelv og i motorekspeditioner
Et sæt ønskenummerplader9.180 kr. + 200 kr.Motorregistret ved registrering
Et sæt historiske nummerplader2.480 kr. + 200 kr.Motorregistret ved registrering
En historisk nummerplade til MC1.240 kr. + 200 kr.Motorregistret ved registrering
Prøvemærker, pr. døgn100 kr.Motorregistret i TastSelv, i motorekspeditioner og hos udvalgte toldekspeditioner
Faste prøveskilte til bil1.180 kr. + 1.150 kr. i årlig afgiftI motorekspeditioner
Faste prøveskilte til MC590 kr. + 190 kr. i årlig afgiftI motorekspeditioner
Kilde: Motorstyrelsen.

Vil du spare penge på bilkontoen? Husk at tjekke din bilforsikring, kaskoforsikring og beregn bilforsikring.

Hvad gør jeg, hvis jeg mister mine nummerplader

Der er flere årsager til, at du kan miste dine nummerplader. Måske er de blevet væk i forbindelse med et skifte, stjålet, beskadiget, eller måske er de bare blevet så slidte, at de er ulæselige. Det er heldigvis meget nemt at anskaffe sig et par nye.

Nye nummerplader kan nemlig erhverves hos SKAT’s ekspeditioner, som du kan finde på deres hjemmeside, men du kan faktisk også få dem hos en autoriseret pladeoperatør.

Husk, leder du efter nye plader i tilfælde af tyveri, skal du anmelde det til politiet og registrere dine nummerplader som bortkomne i Motorregisteret – det kan også gøres online via SKAT’s hjemmeside. Når du har anmeldt tyveriet til politiet og fået en kvittering, skal du kontakte SKAT, som vil afmelde de stjålne nummerplader uden at kræve dem fysisk fremvist. Herefter kan du bestille et nyt sæt nummerplader.


En rød nummerplade er en ekstra nummerplade, du kan sætte på din bil, hvis du kører med bagage, der dækker over din nummerplade, eller hvis din nummerplade er blevet beskadiget eller mistet. En ekstra nummerplade koster ifølge Motorstyrelsen 110 kr. .


Køretøjer med grønne nummerplader er specielt godkendte til visse opgaver. Ofte er disse køretøjer anvendt inden for offentlige tjenester eller til transport af farlige materialer. .


En gul nummerplade i Danmark indikerer, at køretøjet er registreret til erhvervsbrug, hvor der kan opnås afgiftsfordele som reduceret registreringsafgift. En bil registreret med gule plader anvendes typisk i erhverv, hvor bilen også anvendes til private ærinder. .


Hvis en bils nummerplade er blå, benyttes bilen udelukkende som diplomatkøretøj. .

Hvad koster ønskenummerplade? 

Nogle gange kan det hele blive lidt for kedeligt. Hvis du vil peppe bilen op med lidt ekstra, kan du anskaffe dig et par ønskenummerplader, som tillader dig at kombinere en nummerplade ud fra dine egne ønsker af bogstaver og tal.

Et sæt ønskenummerplader koster 9.180 kr., plus et registreringsgebyr på 200 kr. Leveringstiden for ønskenummerplader er omtrent fire uger, og de kan afhentes hos din nærmeste motorekspedition. 

Krav til ønskeplader:

Nummerpladen skal indeholde mindst to og højst syv tegn, som kan være danske bogstaver eller tal. Det er ikke muligt at vælge en kombination af tal og bogstaver, der allerede er i brug, eller en kombination, der kun består af tal fra 5-7. Derudover kan du ikke vælge en kombination, der består af to bogstaver efterfulgt udelukkende af tal. Bogstavet 'i' er heller ikke muligt at benytte, da det kan forveksles med tallet '1'. Ligeledes er 'Q' udeladt, da det kan forveksles med 'O' eller '0' (nul).

Forbudte nummerplader

Visse bogstaver og bogstavkombinationer er altså udelukket, men de kan faktisk også ligefrem være ulovlige at bruge. Der er nemlig specifikke bogstavkombinationer, som er forbudt på grund af deres historiske konnotationer eller upassende betydning.

Fx er kombinationerne "KZ", "HH", og "SS" udeladt, da de kan opfattes som referencer til nazistiske symboler fra Anden Verdenskrig. Mindre kontroversielle, men stadig uønskede kombinationer som "BH", "PY", og "PU" er også forbudt. Nummerpladekombinationer, som kan associeres med det danske kongehus, er ligeledes ikke lovlige.

Slå din nummerplade op

Hvis du overvejer at købe en brugt bil eller blot ønsker at få mere viden om dit nuværende køretøj, kan du benytte vores nummerpladeopslagstjeneste her på siden.

Med opslag via nummerpladen kan du få information om eventuel registreret restgæld på køretøjet. Denne information er vigtigt at kende til, da du ellers kan risikere at overtage tidligere ejeres gæld, som er knyttet til bilen.

Slå din nummerplade op her: Tjek nummerplade og bilbogen

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *