Guide: Sådan laver du en opsparing

|Posted by | Alle opslag, Sparetips
Tags: , , ,

lav en opsparingLav en opsparing. Du har sikkert hørt det før, og selvom det kan lyde som et langsommeligt projekt, så er det faktisk en rigtig god idé. I denne artikel vil Samlino.dk gennemgå gode råd og metoder, så du på bedst mulig vis kan få lavet din opsparing. 

Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan lave en opsparing. En opsparing er den del af din indkomst, som ikke anvendes til forbrug. Er du allerede i gang med at spare op, så er det vigtigt at overveje, hvad du gør med din opsparing, imens du sparer op. På den måde sikrer du dig et fornuftigt afkast på din opsparing. Der findes forskellige muligheder, som blandt andet kunne være i form af en opsparingskonto, indlånskonto eller ved at investere i eksempelvis værdipapirer. Samlino.dk tager dig i hånden, og hjælper dig med at opbygge din opsparing.

Gode råd til at opbygge en opsparing

Inden du opretter en opsparingskonto, er det vigtigt at reflektere over, hvad formålet med kontoen er. Sparer du op til en sommerferie eller har du brug for penge til udbetaling til hus? Derudover er det vigtigt, at du er indforstået med, hvordan du vil være i stand til at nå dit mål.

Hvis du har et presset budget eller er lidt for god til at bruge penge, så kan det være en god idé at tilføje et punkt til opsparing i dit budgetskema. På denne måde kan du begrænse dit forbrug, og du vil med tiden opbygge en konto bestående af et større beløb. I forlængelse af ovenstående kan du nemt oprette en automatisk overførsel fra eksempelvis din lønkonto til din opsparingskonto. Du kan også vælge at overføre penge til din opsparingskonto, fra én bestemt indkomst, hvis du nu har mere end én.

Du kan med fordel også oprette en opsparingskonto, der udelukkende er til nødsituationer. Denne konto vil dække alle uforudsete udgifter såsom erstatning af en rude, udskiftning af et sprunget vandrør eller en reperation af din cykel. Du kan altså både have en opsparingskonto til forbrug som eksempelvis ferier, udflugter eller restaurantbesøg. Afslutningsvis skal du gøre op med dig selv, hvor mange midler du vil prioritere på hver konti.

Lav en opsparing på en opsparingskonto

En opsparingskonto er en konto, hvor dine penge bliver låst fast i en længere periode. Dog opnås der en højere rente end ved en almindelig indlånskonto. Typisk vil renten ligeledes være højere, jo længere bindingsperioden er. Hænder det, at du vil hæve pengene, før bindingsperioden er udløbet, kræver banken som regel et gebyr. Yderligere dækker Indskydergarantifonden beløb op til 750.000 kroner, hvis din bank går konkurs. Derved er det altså risikofrit op til dette beløb.

Fordele ved at lave din opsparing på en opsparingskonto:

  • Højere rente
  • Risikofrit, da Indskydergarantifonden dækker beløb op til 750.000 kroner

Ulemper ved at lave din opsparing på en opsparingskonto:

  • Bindingsperiode
  • Gebyr, hvis pengene hæves før bindingsperioden er udløbet
Sammenlign opsparingskonto nu Find den bedste opsparingskonto for dig!

Lav en opsparing på en indlånskonto

I modsætning til opsparingskontoen kan man på en indlånskonto frit hæve de indsatte penge, hvilket gør det meget fleksibelt. Dog får man en lavere rente, da der ingen binding er. Ligheden mellem en opsparingskonto og indlånskonto er, at de begge er dækket af Indskydergarantifonden på beløb op til 750.000 kroner.

Fordele ved at lave din opsparing på en indlånskonto:

  • Fleksibelt, da du altid kan hæve pengene
  • Risikofrit, da Indskydergarantifonden dækker et tab tilsvarende 750.000 kroner.

Ulemper ved at lave din opsparing på en indlånskonto:

  • Lavere rente

Lav en opsparing ved hjælp af investering

Når man snakker om investering, kan det være i mange ting. I forbindelse med opsparing vil det typisk være i værdipapirer som f.eks. obligationer og aktier. Investerer du i værdipapirer, er der mulighed for større afkast end ved at oprette en opsparingskonto eller indlånskonto, men risikoen er også større. Du kan nemlig risikere, at værdipapirerne du investerede i, er faldet i værdi. Risikoen afhænger i høj grad af, hvilke værdipapirer du investerer i.

Fordele ved at lave en opsparing ved investering:

  • Højt afkast
  • Fleksibelt, da du frit kan handle med dine værdipapirer

Ulemper ved at lave en opsparing ved investering:

  • Højere risiko

Næste gang du hører sætningen “lav en opsparing”, ved du nu, hvilke muligheder der er, og hvad det indebærer. Der findes mange forskellige udbydere af opsparingskonti og sammensætninger af dem. Ved at trykke på knappen nedenfor, kan du hurtigt og nemt sammenligne mange forskellige opsparingskonti fra et hav af forskellige udbydere.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *