Menu

Laan

Hvad koster det at låne en million?

Af Oliver Frost | Senest opdateret 24. June 2020 | Læsetid: 7 minutter

Hvad koster det at låne en million?Hos Samlino.dk har vi undersøgt hvad det koster at låne en million. Læs med her og få det store overblik over, hvor stor indflydelse tilbagebetalingsperioden har.

Hvad er et realkreditlån?

Hvis du eksempelvis skal til at købe et hus eller en lejlighed, så vil du som oftest være nødsaget til at tage forskellige lån.

Det ene lån er et realkreditlån, og her har du mulighed for, at låne op til 80% af boligens værdi. Det kræves dog, at at du stiller boligen som sikkerhed for dit lån.

Et realkreditlån tages i et af landet realkreditinstitutter. Hvis du ikke selv har mulighed for, at finansiere de sidste 20% fra din opsparing, så kan du søge om et boliglån hos banken, som kan dække 15% ud af de 20%. De sidste 5% skal du selv kunne finansiere.

Tryk her og sammenlign andre lån Spar op til 25.000 kr.

Hvad koster det at låne millionen hos Realkredit Danmark?

Realkredit Danmark er landets største realkreditinstitut, målt på udlån. Vi har derfor undersøgt hvad det vil koste at låne en million hos Realkredit Danmark, og skematiseret resultaterne herunder. Resultaterne viser, hvad det vil koste at låne en million lån over 10 til 30 år. De primære tal er hentet fra Realkredit Danmark, ved hjælp af instituttets låneberegner.

Eftersom disse tal kan ændre sig meget hurtigt, skal nedenstående tabel opfattes som et eksempel.

Forudsætningerne for tallene som er indhentet er, at lånetypen skal være et fastforrentet obligationslån. Derudover er der ingen afdragsfrihed tilvalgt.

Låneeksempel ved lån på 1 million kroner
Løbetid Låneprovenu Månedlig ydelse ÅOP Tilbagebetalingsbeløb
30 år 1.000.412 kr.  4.490 kr.  3,15% 1.524.327 kr.
25 år   1.000.412 kr. 5.060 kr. 3,23% 1.440.954 kr.
20 år   1.000.242 kr. 5.650 kr. 2,75% 1.291.662 kr.
15 år 1.000.682 kr. 6.830 kr. 2,33% 1.181.787 kr.
10 år 1.000.249 kr.  9.460 kr.  2,03% 1.103.954 kr.
Månedlig ydelse og tilbagebetalingsbeløb er før skat.

Samlet tilbagebetalingssum i løbet af 10-30 år

laan1m

Ovenfor kan du så, hvordan udviklingen i tilbagebetalingsbeløbet ved et lån på én million kroner er. Som det fremgår, er det altså dyrere at låne, nu længere man låner.
Læs også: Dækker forsikringen, hvis en anden kører galt i min bil?

Hvad koster det at låne en million?

Som det ses på tabellen er der stor forskel på, hvor meget det vil koste at låne en million, da det afhænger direkte af tilbagebetalingsperioden. Jo færre år du bruger på din tilbagebetaling, jo billigere bliver det for dig. Det ses derfor, at den billigste løsning er, at du tilbagebetaler din million over 10 år, da dette betyder, at du kun kommer af med omkostninger for 103.954 kroner.

Disse omkostninger indbefatter foruden renter også kurstab og stiftelsesomkostninger. Dog vil dette også betyde, at du vil have en månedlig udgift på 9.460 kroner, hvilket bestemt er et højt beløb.

Dette er også en af grundene til, at man som regel tager et realkreditlån over 30 år. På denne måde bliver den månedlige ydelse markant mindre, og det bliver nemmere at overskue tilbagebetalingen af lånet.

Du kan ud fra vores tabel kigge på hvilken månedlig udgift, som ville passe bedst til din økonomi og derefter se i kolonnen “samlet tilbagebetalingsbeløb”, hvor meget det vil koste dig, at låne en million.
Læs også: Hvad er rente?

Hvad koster det at låne 1 mio. over 30 år?

Ud fra det ovenstående eksempel, kommer det til at koste dig en halv million kroner at låne en million kroner, når du afbetaler over 30 år. Det vil sig, at du skal tilbagebetale halvdelen af det beløb, som du gerne vil låne. Du skal derfor tænke dig godt om inden du vælger din afbetalingsperiode.

Hvis du er på udgik efter en udlejningsejendom, kan et lån over 30 år være en god idé, da det bliver nemmere for ejendommen at løbe rundt. Hvis du låner en million over 10 år skal du nemlig af med 9.460 kroner måneden mod kun 4.490 kroner på det trediveårige lån.

Hvis du kun modtager 7.000 kroner i lejeindtægter, bliver det her umuligt, at få investeringen til at løbe rundt.

Begreber som er gode at kende, når man skal låne 1 mio. kroner

Bliv klogere: Ordliste til lån

ÅOP

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det beløb som forrentes og som i sidste ende udgør din ÅOP, er i realiteten låneprovenuen + stiftelsesomkostninger + kurstab. Alle disse parametre kan ændre sig løbende.

ÅOP er begrænset efter lov til maksimum at være på 35 %. I praksis er det dog oftest 25 %, da man ikke må reklamere med højere end dette beløb.
Læs også: Hvad er ÅOP?

Låneprovenu

Omfatter det beløb, som du får udbetalt hos din låneudbyder.

Dette kaldes også ofte for hovedstolen.

Stiftelsesomkostninger

Stiftelsesomkostningerne omfatter i vores eksempel kurtage, etableringsgebyr, gebyr for ejerpantebrev og tingslysning, tingslysningsafgift til staten (1,5 % afgift) og tingslysningsafgift til staten (fast afgift).

Kurstab

Når du skal optage et lån, bliver bliver låneudbyderen oftest nød til at sælge obligationer med henblik på at fremskaffe den sum penge, som du som lånetager efterspørger. Det er netop kursen for disse obligationer som sælges, som har af afgørende betydning for, hvorvidt du kommer til at opleve et kurstab i forbindelse med dit lån.

Det er forholdet mellem den pålydende rente på obligationerne og markedsrente, som her afgører kursen på et lån. Hvis markedsrenten og obligationsrenten stemmer overens, er kursen lig med 100.
Læs også: Hvor får jeg det bedste mobilnetværk? Derimod vil kursen være over 100, hvis den obligationsrenten er højere end markedsrenten og under 100, hvis obligationsrenten er lavere end markedsrenten. Det sidstnævnte tilfælde vil i forbindelse med et lån betyde, at der er kurstab i forbindelse med lånet.

Et konkret eksempel er, at hvis du ønsker at låne 1 mio. kroner, og der er et kurstab på 2%, så skal du faktisk låne 1.020.000 kroner for at få udbetalt den 1 million kroner, som du gerne vil. På den måde vil du altså låne mere, end hvad du egentlig får udbetalt. kurstab kan oplyses i procent, men det kan også oplyses i den kurs, som du optager lånet i.

Det vil sige, at i dette eksempel vil kursen være 98, mens procentsatsen er 2%.

Spar op til 25.000 på andre lån Spar tid og penge med Samlino.dk

Leder du efter Lån?

Med det rigtige lån kan du spare mange penge