10 tips til en billigere studietid

|Posted by | Alle opslag, Bredbånd, Forsikring, Mobilabonnement, Sparetips, Tips og tricks
Tags: , ,
Få råd til mere som studerende

Studietiden kan være både spændende og økonomisk udfordrende. Så hvordan får du mest muligt ud af din studietid uden at bryde banken? Her er 10 praktiske tips, der kan hjælpe dig på et SU-budget med at spare penge og stadig nyde din tid som studerende.

For mange studerende kan det virke som en svær balancegang at nyde studietiden fuldt ud, mens man navigerer i et stramt SU-budget. Men med de rette tips og tricks kan det gøres betydeligt billigere. Vi har her samlet 10 råd råd til dig som studerende, der ønsker at få det meste ud af SU’en.

Lav et budget, og hold dig til det

Først og fremmest skal du lave et realistisk budget, der kan hjælpe dig med at holde styr på dine udgifter. Ved at følge dit budget nøje, kan du undgå unødige udgifter og spare penge.

Vælg en bolig på baggrund af dit budget

At have styr på din økonomi er fundamentet for at trives som udeboende studerende.  Under faste udgifter vil huslejen utvivlsomt være din tungeste post. Men med et klart budgetoverblik kan du begynde søgningen efter det perfekte sted at bo.

Især i de store universitetsbyer er boligmarkedet meget konkurrencepræget. Det kan derfor være en god ide at starte med at kigge efter et værelse som den første boligløsning – eller søge længere væk fra bymidten. Over tid – og måske gennem kontakter fra dit studie – kan du så finde en mere varig bolig.

Spar penge på mad

Mange supermarkeder tilbyder månedlige rabatter på specifikke produkter. De seneste år har mange supermarkeder også fået kølediske med varer, der nærmer sig sidste holdbarhedsdato, og som derfor sælges til reducerede priser. Det kan være en fremragende måde at få kvalitetsprodukter til en mindre pris.

Planlæg dine måltider

Selv med et begrænset SU-budget behøver din kost ikke at bestå af simpel pasta med tomatsovs. Med lidt planlægning kan du nyde sund og billig mad. Indfør en ugentlig rutine med at sammensætte en madplan og dertilhørende indkøbsliste. Dette sikrer:

  • At du kun anskaffer fødevarer, du faktisk vil bruge.
  • At du spiser sundere og mere balanceret ved at undgå spontane køb.
  • At du anvender alle overskudsmadvarer.

Udover selv at lave en madplan, findes der flere apps, der kan hjælpe. Overvej også at bruge apps, der sælger nedsatte varer og bidrager til at reducere madspild.

Med lidt research og opmærksomhed kan madbudgettet nemt strækkes meget længere, uden at du skal gå på kompromis med kvalitet eller smag.

Studiekortet er din bedste ven

Det kan virkelig betale sig at undersøge, hvor du kan få rabat som studerende, og vær ikke genert med at vise dit studiekort ved kassen! Ofte vil du finde rabatter til op mod 30% på dine ordrer inden for mad, personlig pleje, tøj og mode eller kultur og fritid.

Køb brugt

Særligt ved studiestart vil der komme visse udgifter, der ikke kan undgås. Især bøger og computere kan belaste budgettet. Søg efter dine bøger på fysiske og online biblioteker, og vær på udkig efter rabatter og muligheder for at købe brugt – fx gennem lokale Facebook-grupper, DBA eller andre markedspladser.

Spar penge på transporten

Hvis du bor tæt på dit studiested, er det naturligvis mest fordelagtigt at cykle frem for at tage offentlig transport. Selv hvis du vælger at cykle kun nogle få gange om ugen, kan besparelsen hurtigt mærkes i budgettet. Udgifter til rejsekort eller enkeltbilletter kan nemlig hurtigt løbe op.

Ved at bruge cyklen slipper du desuden også for bekymringer om forsinkede toge eller udeblevne busser.

Er den tohjulede ikke en mulighed, kan du erhverve dig et månedskort til en lavere pris som studerende. DSB tilbyder også nedsatte priser på udvalgte dage og studenter-orienterede orangebilletter.

Busselskaber rundt om i landet tilbyder også ofte prisnedsættelser eller særlige rabatter, så længe du kan dokumentere din studiestatus.

Udnyt gratis a-kasse

Som studerende har du muligheden for at tilmelde dig en a-kasse helt gratis. Den mulighed bør du udnytte, for hvis du tilmelder dig senest et år inden din uddannelse afsluttes, vil du være berettiget til dagpenge.

Mange a-kasser tilbyder derudover også personlig karriererådgivning, der kan ruste dig til at skrive effektive jobansøgninger og et stærkt CV.

Gå dine forsikringer igennem

Vi anbefaler ikke at spare på antallet af forsikringer, men du bør helt sikkert spare på prisen på dine forsikringer. Det er der heldigvis rig mulighed for som studerende.

Fagforeninger og forsikringsselskaberne selv kan ofte tilbyde specialdesignede forsikringer til studerende, hvor du kan spare penge.

Før du går ud og køber en forsikring, bør du dog overveje at konsultere dine forældre. Som studerende under 21 år, der bor for dig selv, kan du nemlig i nogle tilfælde stadig fortsat være omfattet af dine forældres forsikringsaftale – selv efter du er flyttet ud.

Sammenlign forsikringer her Forsikringer til dit behov

Spar på elregningen

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du er til lange varme bade og gulvvarme. Når det kommer til elregningen, er det ofte små ændringer, der kan gøre en forskel.

Energistyrelsen har samlet en række af de bedste sparetips, så din energiregning forbliver så lav som muligt.

Find de billigeste abonnementer

En stabil internetforbindelse og et pålideligt mobilabonnement er næsten lige så grundlæggende som mad og husly. Men bare fordi de er essentielle, behøver de ikke at tømme din pengepung. Undersøg mulighederne for dine behov, og sammenlign priser på dine underholdningsabonnementer

Selskaberne ændrer ofte priser, så det kan betale sig at holde sig ajour med priserne.

Sammenlign bredbånd Bredbånd til dit behov

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om T. Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *