7 myter om at spare på varmen

|Posted by | Alle opslag
Tags: ,
Der findes mange myter om, hvordan man sparer på vamren i hjemmet. Ikke alle er lige sande.

Det kan være masser af penge at spare på at holde igen med varmen. Men sparer du de rigtige steder? Vi har her set lidt nærmere på de myter, der findes derude om at spare på varmen i hjemmet.

1. Alle radiatorer skal køre på samme tid for at holde en jævn temperatur 

Svar: Sandt: Hvis du slukker for én radiator, arbejder en anden radiator hårdere for at varme rummene op. Og så bruger du mere varme. 

Det smarteste er derfor at indstille alle radiatorer i dit hjem på det samme. Så er der ingen af radiatorerne, der kommer på overarbejde. 

Hvis du gerne vil have en lavere temperatur i enkelte rum eksempelvis på soveværelset, kan du lukke døren til rummet og skrue ned. Så sparer du energien er. Men husk at holde temperaturen på mindst 18 grader. 

2. … Så det er mest effektivt at stille alle termostater på 3!

Svar: Falsk. En termostatindstilling på 3 er ikke altid svaret. Det mest optimale er at have en ens termostatindstilling, men 3 er ikke altid svaret. Ved at indstille radiatorerne på “3” opnår du normalt omkring 21 °C i dit hjem. Men du kan reducere din varmeregning ved at vælge en lavere indstilling.

Mindre varme betyder nemlig mindre energiforbrug og dermed en lavere regning.

For hver grad du reducerer temperaturen, kan du forvente en besparelse på omkring 5 % på dit varmeforbrug. Igen, sørg dog for at holde temperaturen på mindst 18 °C og ventilere regelmæssigt for at forhindre skimmel.

3. Jeg skal selvfølgelig skue ned for varmen for at spare på energi og penge

Svar: Falsk. Det virker umiddelbart fornuftigt at skrue helt ned for varmen for at spare på energien.

Men selvom du umiddelbart sparer energi, kan en indetemperatur under 18 grader føre til fugtproblemer. Dette øger risikoen for skimmelsvamp, som kan have negative konsekvenser for dit helbred og kræve kostbare reparationer for at afhjælpe skaderne. Det sparer man ikke mange penge på.

4. Brug ovn og vaskemaskines varme, og spar penge

Svar: Falsk. Varmen fra din ovn, opvaskemaskine og andre enheder vil naturligt slippe ud i dit hjem uanset hvad. Så der er ingen grund til aktivt at åbne ovnen eller opvaskemaskinen for at frigive mere varme; det vil kun fremskynde varmetabet.

5. Du sparer ikke penge ved at sænke temperaturen om natten

Svar: Delvist sandt. Det afhænger i virkeligheden af din boligs tilstand. For hjem, der effektivt bevarer varme, og som anvender vandbårne radiatorer, kan der være penge at spare ved at sænke temperaturen om natten. Men for boliger, der nemt mister varme, måske på grund af utætheder eller utilstrækkelig isolering, vil varmesystemet skulle arbejde ekstra hårdt for at genopvarme rummene.

Det kan potentielt gøre en temperatursænkning om natten mere omkostningsfuld end besparende.

6. Skru ned for varmen, mens du lufter ud, ellers fyrer du bare for gråspurvene

Svar: Sandt. Når den friske, kølige luft strømmer ind, kan dine radiatorers termostater fejlagtigt opfatte det som en drastisk temperaturnedgang. Som reaktion skruer de op for varmen for at kompensere for det nye kulde.

Skru derfor ned for temostaterne, mens du lufter ud, og vent med at skrue op for varmen, til dine vinduer er lukkede igen.

Eller endnu bedre: Ideelt set burde termostaterne på den ene side af huset, hvor der måske kommer kold luft ind gennem utætheder, være tændte. På den måde kan denne kolde luft at blive varmet op, absorbere fugt og derefter forlade huset via dine åbne vinduer på den modsatte side, hvor temostaterne så bør være slukket.

7. Med en radiatorskjuler opvarmes luften bedre

Svar: Delvist sandt. Det kommer an på, hvordan skjulerne er monteret. En forkert opsat radiatorskjuler kan modsat give et væsentligt varmetab og koste på varmeregningen.

Det skyldes, at radiatorskjuleren som hovedregel skal kunne tage koldere luft ind forneden, som bliver varmet op af radiatoren – og sendt ud som varm luft i toppen. Sørg derfor for at give plads i skjuleren til at den koldere luft kan komme ind forneden og ud i toppen af skjuleren.

Husk at du hos Samlino kan spare masser af penge og få de bedste tilbud på alt fra bilforsikring og Tesla forsikring til lån og samlelån.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *