Sådan sparer du penge på boligens opvarmning

|Posted by | Husforsikring
Tags: , ,
Med enkle metoder kan der være mange penge at spare på boligopvarmningen.

Det kan være svært at navigere i de kølige måneder, når det kommer til at balancere ens varmeforbruget. Men med nogle få simple metoder kan du faktisk reducere dit varmeforbrug ganske betydeligt. Vi giver dig her nogle praktiske og effektive tips til at optimere dit varmeforbrug, så du ikke står tilbage med en stor ekstraregning.

I mange hjem tegner varmeforbruget sig for omkring halvdelen af det totale energiforbrug. Mod slutningen af 2021 og ind i 2022 oplevede vi en stor stigning i priserne på gas og elektricitet. Siden er priserne faldet igen, men priserne på energi uforudsigelige. Derfor bør du være opmærksom på at reducere varmeforbruget og dermed din varmeregning.

Dette er ikke kun en fordel for husholdningsbudgettet, men også positivt for klimaet.

Tjek op på dine termostater

Du kan forsøge at optimere nok så meget på dine radiatorer, men hvis dine termoster ikke er korrekt justeret, bliver det en svær opgave.

En effektiv radiatortermostat, der er korrekt justeret, kan faktisk reducere din varmeregning betydeligt. Energistyrelsen har tidligere lavet beregninger, der indikerer, at korrekt brug og indstilling af radiatortermostater kan reducere dit hjem’s energiforbrug med op til 20%.

Generelt er nyere termostater mere energieffektive. Derfor kan udskiftning af ældre, forældede modeller med nyere, mere moderne termostater være en investering, der betaler sig i det lange løb.

Sådan tjekker du op på dine termostater:

  • Skru helt op for radiatoren
  • Vent 1 time og kontrollér, at hele radiatorens overflade er varm
  • Skru helt ned for termostaten og vent cirka 1 time. Din radiator bør nu være helt kold.

En lille reducering i varmen gør stort indhug

Selvom en stuetemperatur på 23 grader kan synes utroligt komfortabel, fører højere temperaturer til større varmeudgifter. Ved at reducere dit hjemmets temperatur, kan du opnå betydelige besparelser. En generel tomelfingerregel lyder, at en reduktion på én grad i rumtemperaturen kan medføre en besparelse på omkring 5 procent på din varmefaktura.

Et parcelhus på 130 m2 med fjernevarme koster ifølge Videncentret Bolius i gennemsnit ca. 15.000 kr. om året at opvarme. Ved blot at sænke temperaturen én grad, kan man altså spare 750 kr.

Har du elradiatorer, er besparelserne endnu højere. Samme parcelhus på 130 m2 vil årligt koste i omegnen af 30.000 at opvarme. Ved at skue varmen blot én temperatur ned, er det muligt at spare 1.500 kr.

I de rum, du sjældent opholder dig i, eller når du er væk hjemmefra i lang tid, er det fornuftigt at sænke temperaturen til mellem 16-18 grader. Det er dog vigtigt ikke at sænke temperaturen under 16 grader, da det skaber et miljø, hvor fugt kan akkumulere, hvilket øger risikoen for udvikling af skimmelsvamp.

Ens temperatur i alle rum

Sørg for at opvarme alle værelser i dit hjem – selv dem, der ikke er i daglig brug. Indstil termostaten til et minimumsniveau i disse mindre brugte rum så som soveværelser, opbevaringsrum og gæsteværelser.

Sammenlign elpriser gratis Find det billigste elselskab i dag

Men lad ikke temperaturen falde under 18 grader, da det på sigt kan give fugtskader.

At have en enkelt radiator hamrende på højeste niveau er ikke mere økonomisk end at have tre radiatorer indstillet på et moderat niveau. Ved at sprede arbejdet mellem flere radiatorer udnyttes varmen mere effektivt.

En ujævn opvarmning kan desuden føre til kondensdannelse og i værste fald skimmelsvamp – og ikke mindst en højere varmeregning.

Din radiatorskjuler kan give varmetab

Det kan være flot at skjule den mindre pæne radiator bag en radiatorskjuler, men vær opmærksom på, at en forkert opsat radiatorskjuler kan give et væsentligt varmetab og koste på varmeregningen.

Det skyldes, at radiatorskjuleren som hovedregel skal kunne tage koldere luft ind forneden, som bliver varmet op af radiatoren – og sendt ud som varm luft i toppen.

Gardiner og persienner kan virke varmeisolerende

Hvis du lukker dine vinduer ordentligt og trækker dine gardiner eller persienner bidrage for om natten eller på kolde dage, kan det faktisk give mindske varmetabet og reducere din varmeregning. Dette er især praktisk ved ældre vinduer, som måske har brug for udskiftning.

På solrige dage bør modsat trække gardinerne og persiennerne fra. På den måde udnytter du solens naturlige varme til gratis at øge indetemperaturen.

Undgå møbler foran radiatorerne

Du kan spare på varmeforbruget og sænke din varmeregning ved at sikre, at dine radiatorer fungerer optimalt. Undgå derfor at placere store møbler som fx senge, sofaer, eller bogreoler foran radiatorerne, da de kan forhindre varmefordelingen.

Ved at sikre fri plads foran radiatorerne i dit hjem, tillader du varmen at strømme frit og cirkulere i rummet, hvilket eliminerer behovet for at øge varmen unødigt.

Elpriser kan variere afhængigt af leverandøren og tidspunktet på dagen. Et afgørende skridt i at spare penge på din elregning er at finde den billigste el med de laveste elpriser i dag.

Du kan bruge Samlino.dk til at sammenligne elpriser eller kontakte forskellige el-leverandører direkte for at få oplysninger om deres priser og tilbud.

Sammenlign elpriser Find det billigste elselskab i dag

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 3 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om T. Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *