Guide: Sådan gør du din bil klar til bilsyn

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Billån
Tags: , ,

bilsyn

Den 20. maj 2018 blev reglerne for periodisk bilsyn ændret. Biler der tidligere slap med betinget godkendelse” kunne forvente at blive indkaldt til et nyt syn. En ekstra tur på dit lokale motorkontor koster tid og ikke mindst penge.

Når en bil er blevet over fire år gammel, så skal den til et periodisk syn hvert andet år. Dette er for at sikre, at alle biler, der færdes på vejene, er i en sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Vi har lavet en guide med en oversigt over de punkter, der er vigtige i forhold til klargøring af syn, og som bliver kontrolleret på motorkontoret.

1. Stelnummer

Som det første bliver stelnummeret på bilen kontrolleret i synshallen. Nummeret skal være så tydeligt, at det kan læses uden problemer. Hvis det er ved at ruste væk, så er et godt tip at prøve at rense det med en stålbørste, før du kører ind på dit lokale motorkontor. Såfremt du ikke kan finde stelnummeret, skal du kontakte Told og Skat eller dit motorkontor for at få en attest, der giver dig tilladelse til at få indhugget et nyt stelnummer. Stelnummeret sidder typisk på typepladen i motorrummet, hvor motorrummet og kabinen skiller.

2. Lys og lygter

Næste skridt i synstesten går ud på at tjekke, om bilens lys og lygter virker. Her er tale om både fjernlys, nærlys, positionslys, baglys, baklys, stoplys, nummerpladelys og eventuelle fjernlysprojektører eller tågelys. Derudover skal lygteglassene være intakte og uden eksempelvis stenslag i glasset. Det vil være fordelagtigt at tage forbi et autoriseret værksted før synet, for at få lygterne justeret korrekt, hvis du har en af de ovenstående mangler.

3. Bilruder

Hernæst bliver ruderne på bilen kontrolleret. Synstesten ligger mest fokus på frontruden, og du bør derfor fjerne alle klistermærker og lignende, som sidder i synsfeltet. Synsfeltet er defineret som det område, hvor viskerne har sin kørebane. Yderligere må frontruden ikke have mange ridser eller stenslag, da den så ikke vil kunne gennemføre et syn.

4. Anhængertræk

Såfremt du har et anhængertræk på din bil, vil det blive testet, om den kan afmonteres, hvis det er muligt på den type træk. Ligeledes kontrolleres det, om stikdåsen virker korrekt. I forlængelse af dette kan du også få et syn af din trailer, hvis det ønskes.

5. Instrumenter

Herefter bliver dine instrumenter på bilen kontrolleret af synsfolkene. Her er tale om instrumenter som horn, advarselsblink, sprinkler m.m. Det er vigtigt, at alle lamper i instrumentbrættet lyser korrekt, så du kan blive gjort opmærksom på eventuelle motorfejl og dermed undgå en mulig ulykke.

Derudover skal alt ekstraudstyr, som er blevet monteret på din bil, virke. Det kunne eksempelvis være, at du tidligere har monteret et par tågelygter, der dermed skal være intakte og fungere.

6. Motorrum

Når motorrummet bliver tjekket, er der fokus på, om du har fastspændt batteriet. Bilbatteriet må ikke kunne løsrive sig, så det kan falde ud i tilfælde af, at bilen kører galt og vælter rundt. Det kan være farligt, hvis batteriet falder ud og f.eks. antænder benzindampe.

Endvidere bliver benzinslangerne inspiceret, da de ikke må være for gamle eller møre i det. Derudover må din bil ikke have unødig oliespild fra dens motor af miljømæssige årsager.

7. Bremser

Både forbremser, bagbremser og parkeringsbremsen bliver afprøvet og testet i bremseprøvefeltet i det periodiske syn. I bremseprøvefeltet tester man skævbremsning og variation i bremsekraften på hvert eneste hjul.

Reglerne er sat til, at skævbremsningen maksimalt må være 30 procent på parkeringsbremsen og 20 procent på fodbremsen. Selvom det lader til, at dine bremser umiddelbart bremser lige, så kan det være fordelagtigt at tage et smut forbi et autoriseret værksted inden indkaldelse til syn og få kontrolleret bremserne, så de kan blive klargjort i tilfælde af, at de ikke skulle være optimale.

8. Undervogn

For at inspicere undervognen bliver bilen kørt op på en lift. Her bliver bærekuglerne, styrekuglerne, diverse bøsninger og aksler tjekket for slør og andre former for defekter. Endvidere kontrolleres det, at bremserne ikke hænger, hvilket betyder, at hjulene skal kunne dreje ubesværet rundt.

9. Dæk

Dækkene på bilen bliver ligeledes inspiceret. Reglerne siger, dæk må slides helt ned til et dækmønster med en højde på kun 1,6 mm. Dog anbefaler FDM, at man dækmønsteret ikke må komme længere ned end 3 mm. Det tilrådes altså, at man skifter dæk, inden når helt ned til slidindikatorerne, da bilens vejgreb faktisk bliver væsentlig nedsat i vådt vejr, og det går ud over din egen, og andre passageres, sikkerhed.

Udover dækrillerne bliver dæksiderne også kontrolleret. Dækkene må ikke have udprægede revner, da der i den forbindelse kan opstå en såkaldt dækeksplosion. Revner på dækkene ses typisk på meget gamle dæk – skift derfor dæk inden ulykken finder sted.

10. Rust

Hvis din bil har væsentlig rust i de bærende dele, kan den ikke gennemføre synet på motorkontoret. De bærende dele på en bil er vanger, svingarme, paneler, fjederskåle, forbro og støddæmpertårnene.

11. Miljøkontrol

Af miljømæssige årsager bliver bilens udstødningsgasser kontrolleret for højt indhold af skadelige gasser. Her er det ligeledes fordelagtigt at tage forbi et autoriseret værksted og få kontrolleret udstødningsgassen, inden du kører til synstesten i din lokale synshal.

12. Prøvekørsel

Afslutningsvis bliver din bil prøvekørt, for at undersøge, om der skulle være nogle defekter eller mangler, som ikke er blevet opdaget under det visuelle syn. Koblingen kunne her være et eksempel på, hvad motorkontoret kunne finde som en mangel ved prøvekørsel.

13. Bilsyn: Bliver din bil godkendt?

Hvis bilen bliver godkendt, så betyder det, at synsfolkene ikke fandt nogle defekter eller mangler ved køretøjet, som udgør en væsentlig fare for sikkerheden.

Såfremt din bil ikke bliver godkendt, skal bilen på værksted for at få rettet på manglerne og defekterne, og skal herefter fremvises til en endnu synstest, før den kan vurderes som lovlig. Hvis manglerne på bilen er så alvorlige, at bilen bliver livsfarlig at køre rundt i, kan der udstedes et kørselsforbud, hvilket betyder, at bilen skal hentes med autotransport eller lignende.

I nogle tilfælde kan det være for bekosteligt at reparere en meget gammel bil, og det kan bedre svare sig at købe en lille, ny og energieffektiv model. Hvis du er på udkig efter en ny bil, kan du måske have interesse i at sammenligne priser på billån. Hvis du allerede har en bil, kan du på Samlino.dk sammenligne forsikringstilbud for at finde ud af, om du har den billigste bilforsikring på markedet.

Få en billig bilforsikring her! Hvor meget vil du spare?

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comments

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *