Hvad koster det at have bil i 2024? Her kan du spare

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Billån
Tags: , , , , ,
bil biler bilbudget benzin elbil (Foto: Canva)
Se, hvor meget det koster at have bil, og hvordan du kan spare penge i bilbudgettet. (Foto: Canva)

Spar penge på din biløkonomi og få tips til, hvordan du kan skære ned på udgifterne ved bilen og opnå besparelser hver måned. Se hvad det koster at have bil i 2024, og hvordan du reducere omkostningerne ved din bil her.

Med energikrisen er inflationen og renterne steget, hvilket betyder, at mange er nødt til at stramme op på deres budget. Bilen udgør en af de største udgifter, men der er heldigvis nemme måder at skære ned på biludgifterne.

Der er en række udgifter forbundet med at have bil, og det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i, hvad det koster at have bil i 2024. Dog ved vi, at det ikke er så lige til.

Vi giver dig et overblik over udgifterne ved bil og har samlet vores bedste tips til at spare penge på bilbudgettet, så du får mere økonomisk fleksibilitet i hverdagen.

Hvad koster det at have bil?

Det kan være svært at få et overblik over alle poster og udgifter ved at have en bil, og at beregne hvad din bil egentlig koster på måneds- og årsbasis.

Når du opstiller dit bilbudget, bør du tage højde for mere end blot brændstof og lån. Løbende udgifter som afgifter, bilforsikring, reparationer og vedligeholdelse kan også påvirke dit bilbudget betydeligt.

Så hvad koster det reelt at have en bil, når alle anvendelsesudgifterne tages i betragtning? Vi hjælper dig med at få et overblik over disse omkostninger nedenfor.

Bilforsikrig

Sådan kan økonomien se ud

Nedenstående er et eksempel på et årligt bilbudget med udgangspunkt i den mest solgte bil i Danmark i 2021: Volkswagen Golf, der kører 20.000 km om året.

BiludgiftBeskrivelse af udgiftKr. pr. år
Km-afhængige udgifter:
BrændstofBaseret på en benzinpris på 11 kr. pr. liter og en gennemsnitlig brændstoføkonomi på 14 km/liter, hvilket giver 1.429 liter brændstof pr. år.12.500
kr.
DækskifteBaseret på skifte af 4 dæk hvert andet år til en pris på 5.000 kr.2.500 kr
VedligeholdelseBaseret på olieskift og mindre reparationer.4.000 kr.
Faste udgifter:
ForsikringBaseret på en ansvarsforsikring uden selvrisiko.8.000 kr.
EjerafgiftBaseret på betaling af grøn ejerafgift hver halve år.1.500 kr.
Diverse (parkering, bilvask mm.)Med udgangspunkt i én månedlig bilvask og parkering.1.500 kr.
Kapitalomkostninger:
VærditabBaseret på en bilpris på 200.000 kr. og et værditab på 15% pr. år.30.000 kr.
RentebyrdeBaseret på et lån på 150.000 kr. med en variabel rente på 5% og en løbetid på 8 år.7.800 kr.
Samlet årligt bilbudgetDen årlig pris inklusiv billån.68.300 kr.
Månedlig prisUdregnes ved at tage udgangspunkt i posterne og dele den årlige pris i årets 12 måneder.5.692 kr.
*Bemærk, at eksemplet kun et estimat og kan variere afhængigt af faktorer som bilens alder, pris, tilstand, vedligeholdelse og forsikringstype.

Du kan bruge samme skema til at udregne dit budget for din bil. Prisoversigten kan hjælpe dig med at give et overblik over, hvilke poster, udgifter og omkostninger du bruger penge på årligt, og hvor du eventuelt kan skære i budgettet.

Sådan kan du spare penge på din bil

Vil du gerne spare penge på din bil og skære i bilbudgettet, så får du her en række tips. Udgifterne til bilen handler ikke kun om brændstof, men også om slid, forsikring og unødvendige omkostninger.

Kør mindreJo færre kilometer du kører, jo mindre brændstof, dæk og vedligeholdelse skal du betale for. Overvej alternative transportformer såsom cykel, offentlig transport eller samkørsel, når det er muligt.
Kør forsigtigtUndgå at accelerere og bremse hårdt. En brat acceleration og bremsning kan øge brændstofforbruget og slide på dækkene.
Vælg en billigere forsikringForsikringspriser kan variere meget afhængigt af faktorer såsom din alder, kørselshistorik og bilens model. Sammenlign priser fra flere forsikringsselskaber for at finde den bedste og billigste forsikring.
Vælg en lavere forsikringspræmieVed at vælge en lavere forsikringspræmie kan du øge selvrisikoen eller kun vælge en ansvarsforsikring. Det er dog vigtigt at overveje, om dette er en risiko, du vil tage.
Undgå unødvendige udgifterUndgå gerne parkeringsafgifter, bøder og bilvask. Vask din bil derhjemme i stedet for at tage den til en bilvask. Parkér på gratis parkeringspladser eller benyt parkeringszoner med lavere takster.
Vælg billigere dækDæk kan være en stor udgiftspost, men der er ofte billigere alternativer, der stadig giver god kvalitet og holdbarhed.
Få din bil regelmæssigt serviceretVed at sørge for at din bil er i god stand, kan du undgå dyre reparationer senere hen.
Overvej at købe en brugt bilEn brugt bil kan være billigere i købspris end en ny bil, og du kan ofte finde biler i god stand til en fornuftig pris.
Overvej at købe en elbilDa elbiler ikke bruger benzin eller diesel, kan man spare en betydelig mængde penge på brændstof. I stedet oplades elbiler med elektricitet, som ofte er billigere end fossile brændstoffer pr. km.
Overvej at tage et mindre lån eller betale kontantJo mindre lån du tager, jo mindre rente skal du betale. Hvis du har mulighed for det, kan det derfor være en god idé at betale så meget som muligt af bilen kontant.
Leasing eller lån af bilOvervej at lease eller låne en bil i stedet for at eje den, hvis du ikke har brug for en bil hele tiden.

Vil du have flere råd til at spare penge på din bil? Få de 10 ultimative sparetips til at køre længere på literen.

Sammenlign og spar på bilforsikring Du sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *