Få styr på dit rådighedsbeløb, inden du låner

|Posted by | Lån
rådighedsbeløb samlino.dk
Når mange skal købe bolig, så kommer de ikke udenom at tale med banken, og banken vil lave en kreditvurdering – med særligt fokus på rådighedsbeløbet.

Samlino.dk hjælper dig fortsat med at blive klædt på til at låne, og vi bringer her en artikel omkring rådighedsbeløb, der kan gøre dig lidt klogere på, hvad rådighedsbeløbet er og skal være, inden du låner penge i banken.

Find et lån i dag Sammenlign flere lånetilbud på Samlino.dk og spar penge.

Hvad er rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløbet er det, der er tilbage, når alle dine faste udgifter trækkes fra din indtægt. Det vil sige, at du tager din månedlige indkomst og trækker både husleje, abonnementer, forsikringer, gældsafvikling og lignende regninger fra beløbet. Beløbet, der står tilbage på din konto, er det, der vil blive betragtet som rådighedsbeløbet. Bankerne bruger rådighedsbeløbet til at fastgøre luften i din økonomi, og hvor stærk din betalingsevne er.

Hvad skal en enlig have i rådighedsbeløb?

Der er forskellige regler og metoder, der fortæller, hvor stort dit rådighedsbeløb skal være. Desuden er det forskelligt fra bank til bank, om hvor meget de mener, at du skal have til rådighed. En cirka-regel er, at en familie bestående af to voksne og to børn skal have omkring 15.000 kroner, når alle udgifter er trukket fra.

En enlig med et barn skal gerne have omkring 8.500 kroner tilbage på kontoen, mens et kærestepar skal have omkring 10-11.000 kroner tilbage i rådighedsbeløb. Dermed kan vi fastbestemme, at en enlig skal have cirka 5.000 kroner i rådighedsbeløb, hvis banken skal give mulighed for at låne til enten forbrug, bil eller bolig.

Brug for et samlelån? Samlino.dk indhenter og sammenligner flere lånetilbud for dig.

Hvad dækker rådighedsbeløb?

Et rådighedsbeløb dækker over det resterende på din konto, når alle de faste udgifter er trukket fra. Det er vigtigt at vurdere og undersøge det med sig selv og sin egen konto, inden du opsøger banken og forhører dig om et lån. De kommer til at afgøre dine lånemuligheder på baggrund af blandt andet dit rådighedsbeløb. Hvis du er enlig, i et forhold eller i en større familie og jeres rådighedsbeløb overstiger minimumskravene, så kan I få lov til at låne mere end først antaget.

Dette dækker dit rådighedsbeløb over:

  • Shopping
  • Ferie/Rejser
  • Særlige begivenheder
  • Ting og rengøringsartikler til husholdningen
  • Pludselige regninger (en tandlægeregning eller håndværkerregning)
  • Elektronik
  • Din personlige eller fælles opsparing

Hvordan beregnes rådighedsbeløb?

Når banker skal beregne rådighedsbeløbet, så tager de din månedlige indkomst (Løn, SU, dagpenge, boligstøtte m.m.) og trækker dernæst alle dine faste udgifter fra.

Udregning af rådighedsbeløb: 20.000 kroner (månedlig indkomst – løn efter SKAT) – 10.000 kroner (faste udgifter) = 10.000 kroner.

Hvis du er enlig og har 10.000 kroner efter de faste udgifter, så har du større mulighed for at låne mere, og banken bliver mere risikovillig på dine vegne.

Hvor meget skal man have i rådighedsbeløb for at købe hus?

En af de største og væsentligste grunde til, at rådighedsbeløbet kommer i spil, er, når du skal købe hus eller lejlighed. Her er det vigtigt, at rådighedsbeløbet overholder minimumskravet, så kan du låne det, du selv kan tjekke ved at bruge en boliglånsberegner.

Vi håber, at du blev lidt klogere på rådighedsbeløbet, og du skal være mere end velkommen til at læse mere om kreditvurdering, ÅOP og renters rente, der også kan påvirke dine lånemuligheder hos banken eller andre låneudbydere.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Hvad tænker du?

Your email address will not be published.