Få styr på dit rådighedsbeløb, inden du låner

|Posted by | Lån

Samlino.dk hjælper dig med at blive klædt på til at låne. Her bringer vi en artikel omkring rådighedsbeløb, der kan gøre dig lidt klogere på, hvad rådighedsbeløbet er og skal være, inden du låner penge i banken.

Find et lån i dag Sammenlign flere lånetilbud på Samlino.dk og spar penge.

Hvad er rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløbet er det, der er tilbage, når alle dine faste udgifter trækkes fra din indtægt. Det vil sige, at du tager din månedlige indkomst og trækker både husleje, mobilabonnement, forsikringer, bilforsikring, gældsafvikling og lignende faste udgifter fra beløbet.

Beløbet, der står tilbage på din konto, er det, der vil blive betragtet som rådighedsbeløbet. Bankerne bruger rådighedsbeløbet til at fastgøre luften i din økonomi, og hvor stærk din betalingsevne er.

Hvad skal en enlig have i rådighedsbeløb?

Der er forskellige regler og metoder, der fortæller, hvor stort dit rådighedsbeløb skal være. Desuden er det forskelligt fra bank til bank, om hvor meget de mener, at du skal have til rådighed.

En cirka-regel er, at en familie bestående af to voksne og to børn skal have omkring 15.000 kroner, når alle udgifter er trukket fra.

En enlig med et barn skal gerne have omkring 8.500 kroner tilbage på kontoen, mens et kærestepar skal have omkring 10-11.000 kroner tilbage i rådighedsbeløb. Dermed kan vi fastbestemme, at en enlig skal have cirka 5.000 kroner i rådighedsbeløb, hvis banken skal give mulighed for at låne til enten forbrugslån, bil eller bolig.

Brug for et samlelån? Samlino.dk indhenter og sammenligner flere lånetilbud for dig.

lån låne penge boliglån bolig bank banken opsparing til hus bolig mønter huslån boliglån (Foto: Canva)
Læs hvad dit rådighedsbeløb dækker over lige herunder. (Foto: Canva)

Hvad dækker rådighedsbeløb?

Et rådighedsbeløb dækker over det resterende på din konto, når alle de faste udgifter er trukket fra. Det er vigtigt at vurdere og undersøge det med sig selv og sin egen konto, inden du opsøger banken og forhører dig om et lån. De kommer til at afgøre dine lånemuligheder på baggrund af blandt andet dit rådighedsbeløb.

Hvis du er enlig, i et forhold eller i en større familie og jeres rådighedsbeløb overstiger minimumskravene, så kan I få lov til at låne mere end først antaget.

Dette dækker dit rådighedsbeløb over:

  • Shopping
  • Ferie/rejser
  • Særlige begivenheder
  • Ting og rengøringsartikler til husholdningen
  • Pludselige regninger (en tandlægeregning eller håndværkerregning)
  • Elektronik
  • Din personlige eller fælles opsparing

Hvordan beregnes rådighedsbeløb?

Når banker skal beregne rådighedsbeløbet, så tager de din månedlige indkomst (Løn, SU, dagpenge, boligstøtte m.m.) og trækker dernæst alle dine faste udgifter fra.

Udregning af rådighedsbeløb: 20.000 kroner (månedlig indkomst (løn efter SKAT)) – 10.000 kroner (faste udgifter. Eksempelvis husleje, forsikring, mobilregning) = 10.000 kroner.

Hvis du er enlig og har 10.000 kroner efter de faste udgifter, så har du større mulighed for at låne mere, og banken bliver mere risikovillig på dine vegne.

Hvor meget skal du have i rådighedsbeløb for at købe hus?

En af de største og væsentligste grunde til, at rådighedsbeløbet kommer i spil, er, når du skal købe hus eller lejlighed. Her er det vigtigt, at rådighedsbeløbet overholder minimumskravet, så kan du låne det, du selv kan tjekke ved at bruge en boliglånsberegner.

Vi håber, at du blev lidt klogere på rådighedsbeløbet, og du skal være mere end velkommen til at læse mere om kreditvurdering, ÅOP og renters rente, der også kan påvirke dine lånemuligheder hos banken eller andre låneudbydere.

Sammenlign lån på få minutter Du modtager tilbuddene med det samme

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *