Hvad er renters rente?

|Posted by | Lån
renters rente
Renters rente betyder, at dine penge vokser stille og roligt, og du tjener på at lade dine penge stå og hygge sig.

Det er sikkert ikke første gang, du er stødt på udtrykket ‘renters rente’. Men du er måske ikke helt bekendt med, hvad det rent faktisk betyder. Vi vil gerne lære dig alt det basale bagved udtrykket, der forhåbentlig kan komme dig til gode i fremtiden.

Tjek lån fra flere kendte banker Se, om du kan spare penge ved at sammenligne lånetilbud

Hvis du er bevidst om effekten, så kan du ende med at tjene rigtig, rigtig mange penge og få dem til at arbejde for dig.

Klik dig frem til det, du vil læse:

Hvad er renters rente?

Formel for renters rente

Sneboldeffekten

Renters rente på gæld (spar penge med et samlelån)

Opsparingskonto med renter

Hvad er renters rente?

Hvis vi siger, at du har en årlig rente på 1 % på enten en opsparing eller investering, og du har 10.000 kroner stående, så vil du på grund af én simpel rente have 10.100 kroner efter et år. Næste år vil du ikke have 10.200 kroner – men 10.201 kroner. Det ligner måske ikke de store penge, men den 1 krone er renters rente.

Hvis vi ændrer den årlige renteprocent, og du i stedet for har 5 %, vil du have 10.500 kroner på kontoen efter et år. Efter to år bliver det 11.025 kroner. Her kan du igen se effekten af renters rente, så du har tjent 25 kroner efter blot 2 år – og det lyder måske heller ikke som det største beløb.

Hvis du ikke rører ved de 10.000 kroner og lader dem stå i 10 år, så har du 16.289 kroner. De 5.000 kroner er renter, hvor de 1.289 kroner er resultatet af renters rente.

Formel for renters rente

Formlen for renters rente kan du bruge til selv at udregne, hvor mange penge, du har i alt efter n (antal år).

Du ser formlen for renters rente her:

Rentes rente formel. Kn = k0 *(1+p/100)^n

I denne formel er K0 startkapitalen, p er renten som decimaltal, og n er antal år.

Hvis du som eksempel sætter 10.000 ind i formlen med 10 år og 5 % i rente, lander du på 16.289 kroner. (16.289=10.000 * (1 + 5/100)^10)

Læs også: Hvad er ÅOP?

Sneboldseffekten

Når du får renter på dine renter, vil dine renter stille og rolig vokse sig større og større. Dette er både princippet i renters rente, men også bag sneboldseffekten.

Dette kan eksempelvis illustreres bedst med et eksempel på, hvor hurtigt renters rente effekten lige pludselig kan bevæge sig.

I vores renters rente eksempel starter vi med 50.000 kroner, som er i aktiemarkedet. De stiger i gennemsnit med 7 % om året.

Du kan her se, hvor meget de 50.000 kroner er blevet til efter et bestemt antal år:

  • 5 år: 70.0127 kroner
  • 10 år: 98.357 kroner
  • 20 år: 193.484 kroner
  • 30 år: 380.612 kroner
  • 40 år: 748.722 kroner
  • 50 år: 1.472.851 kroner

Her har renters rente-effekten forvandlet 50.000 kroner til 1.472.851 kroner på 50 år. Efter de første 10 år begynder effekten virkelig at tage fat, og beløbet udvikler sig pludseligt med meget penge om året.

Du kan se den fulde udvikling her:

Renters rente eksisterer også på gæld

Har du flere lån, som du har svært ved at betale af på, kan du opleve, at renters rente gør, at din gæld vokser hurtigere og hurtigere.

I den situation kan det være svært at gøre noget ved disse renters renter, da det kan være meget dyrt at betale.

Når renten udregnes som en procent af hovedstolen, vil hovedstolen nemlig stige eksponentielt i størrelse, indtil du begynder at afdrage på lånet.

Har du svært ved at have råd til at afdrage på lån, du har, kan du med fordel optage et samlelån, som kan hjælpe dig med at gøre alle dine små lån til kun ét stort. På denne måde bliver din gæld meget mere overskuelig, og du får typisk et større rådighedsbeløb hver eneste måned.

Du kan sammenligne tilbud på samlelån her på vores hjemmeside.

Få flere tilbud med én ansøgning Spar penge på din gæld med et samlelån i dag.

Opsparingskonto med renter

Der findes mange danske banker, der tilbyder højrentekonti. Dog er flere af dem ikke noget at skrive hjem om, da procenten er meget lav.

Har du ikke allerede en konto med renter på, kan du med fordel sammenligne højrentekonti hos os på Samlino.dk.

Sammenlign højrentekonti Find den højeste rente på markedet

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4.5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *