Bilservice: Alt du skal vide

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Bilforsikring
Tags: ,

Guilde til bilservice

Når bilen skal til et serviceeftersyn, bør du sikre dig at få det udført som beskrevet i servicemanualen så garantien bevares.

Hvis bilen er en ældre model, kan du med fordel vælge et lille service hvis din mekaniker mener, at det er forsvarligt. Altnernativt kan du starte med et lille service, og bede mekanikeren ringe hvis der opdages noget der bør ordnes inden længe.

Hvis du tager bilen på værksted til et lille service, hvilket typisk er efter 15.000 km eller 6 måneder, vil det ikke være alt der kontrolleres. Til det store service kontrolleres alle de punkter der står i servicemanualen. Og sikkert lidt til, hvis bilen er et par år gammel. Det store eftersyn foretages normalt efter 12 måneder eller 30.000 km, og vil sandsynligvis dække alle de nævnte punkter herunder.

Læs også: Så meget koster det at have bil

Lygter og lys

Alle bilservice tjekker det udvendige lys meget grundigt, med forlys, baglys, blinklys og hvad der nu måtte være af lys på bilen. Katastrofeblink bliver afprøvet, sammen med bremselys og baklys. Hvis der er tågelygter på, bliver de også tjekket.

Væsker

De fleste services kræver et skifte af motorolie, hvor luftfilteret også lige så godt kan blive skiftet. Hvis det ikke skiftes, bliver det i hvert fald kontrolleret, for så skal det holde til næste service.

Sprinklervæsken er ikke livsnødvendig, men kan blive tjekket. Det er et forbrugs produkt du meget ofte selv påfylder lige som brændstoffet, så de fleste værksteder sørger for at spørge i forvejen om de skal påfylde sprinklervæske hvis der mangler.

Kølervæsken kontrolleres og efterfyldes eller skiftes afhængig af servicetype, alder og hvor godt den tåler frost.

Læs også: biler der kører langt på literen

Bremser

Bremserne efterses. Dvs. der er flere måder værkstedet kan gøre det på. Visuel kontrol betyder blot, at mekanikeren kigger ind i bagsiden af hjulet, for at se om bremserne ser slidte ud. Hjulene bliver ikke pillet af, så det er en ret upræcis kontrol. Hvis der står bremsetjek i rapporten, betyder det, at dækkene  har været af, så bremseskiver og bremseklodser har været synlige både foran og bagved. Hvis bremseskiven er slidt så meget, at de skal skiftes inden næste service, vil du få besked om det. Det samme gælder bremseklodserne, der skal have en vis tykkelse belægning, for at de kan køre det antal km der skal til før næste service.

Dæk

Alle dæk kontrolleres for synlige skader som revner eller brud. Denne kontrol vil også indeholde eftersyn af om mønsterdybden er god nok, samt om dæktrykket er i orden.

Hjul

Ud over dækkene kontrolleres, efterses fælgene for skader der kan påvirke kørslen. hjulophæng og bærearme kontrolleres. Hjul kontrolleres for om de er sporet korrket, samt affjedringen.

Læs også: Billigste bilforsikringer til unge: Sådan finder du den

Bilens elektriske installationer
Alle vigtige elektriske installationer vil blive kontrolleret. Det inkludere batteri, generator og start motor. Batteriet bliver kontrolleret for skader og utætheder. Kabler kontrolleres for brud og mærker der kan have afgørende betydning.

Instrumenter

Alle services inkluderer en test af de elektriske instrumenter, for at sikre de virker. Det gælder bl.a. omdrejningstæller, speedometer, kilometertæller etc.

Alle målere og advarselslamper vil blive kontrolleret, og hornet vil også blive testet.

Ruder

Både forrude og baggrude bliver kontrolleret for stenslag og andre ødelæggelser. Det gælder også vinduesviskere og sprinklersystemet.

Motor

Alle motorens komponenter bliver grundigt testet og kontrolleret. Dette omfatter kontrol af transmission og bagaksel, radiatoren, kølervæske slanger, kobling, luft og brændstof filtre, ekstra drivremme, brændstofrør, tændrør og udstødningssystem. Det omfatter også grundig kontrol af drivakslen led og manchetter, affjedringens ophælng, kugleled og støddæmpere.

Bilens kabine

Kabinen vil også blive efterset ved et stort service, for at sikre at alt udstyr er funktionsdygtigt ved at uheld. Alle spejle, inde og ude, kontrolleres for at sikre de kan indstilles korrekt. Sæder, døre, låse og kabinelys kontrolleres for om det virker, samt at håndbremsen virker.

Testkørsel på vej

Efter alt er kontrolleret og tjekket, tages bilen ud på en tur, for at være sikker på, at bilens ydelse er som den skal være, og at den bevæger sig på vejen som ønsket.

Denne artikel blev forfattet af værkstedsportalen autobutler.dk – få 3 tilbud og sammenlign priser på serviceeftersyn af din bil her. Hvis du også gerne vil sammenligne bilforsikring kan du på vores side gøre dette. Her sammenligner vi forsikringsselskaber såsom Alm Brand og Lærerstandens Brandforsikring.

Sammenlign bilforsikring!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Andreas Pedersen

22-årige Andreas K. B. Pedersen sidder med Samlino.dks markedsføring og interesserer sig meget for forbrugertendenser samt digitalisering, som han studerer nærmere på Handelshøjskolen i København ved siden af sit arbejde hos Samlino.dk. Stil ham et spørgsmål i kommentarsporet herunder!

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *