Brug din telefon på rejsen

|Posted by | Aktuelt

Brug din telefon på rejsen

De fleste bruger deres mobiltelefon så meget, at det er et helt utænkeligt scenarie at rejse udenlands uden den. Men hvis du skal bruge din telefon, når du rejser, er der nogle forholdsregler som du er nødt til at tage. For selvom markedet har udviklet sig inden for udlandstelefoni, kan det stadig være forbundet med store omkostninger at bruge sin mobil i udlandet, hvis man ikke har inkluderet udlandsforbrug og -telefoni i sit abonnement. Der er efterhånden mange udbydere, der tilbyder abonnementer med udlandstelefoni til rigtig fornuftige priser. Alligevel bør du gøre dig nogle overvejelser inden du vælger mobilabonnement, så du får et abonnement der stemmer overens med dit behov.

Flere teleselskaber tilbyder udlandstelefoni

Det er forholdsvist nyt, at teleudbyderne er begyndt at inkludere udlandsforbrug i deres mobilabonnementer. I takt med at selskaberne ikke længere kan presse hinanden på pris, må de finde på andre parametre at konkurrere på. Her ryger udlandstelefoni og –forbrug i samme pulje som ekstratjenester, såsom Netflix og Spotify, som flere selskaber er begyndt at have som faste indholdstjenester i deres abonnementer.


I juni 2017 træder de nye EU-regler i kraft, hvor de høje roamingtakster på mobiltelefoni bliver afskaffet. Indtil da kan det stadig være farligt dyrt at tage sit abonnement med på rejsen. Det er en rigtig ærgerlig afslutning på en påskeferie, hvis man efter at være hjemvendt til kolde Danmark ikke kun mødes af gråvejr og kulde, men også af en kæmpe ekstraregning for at have benyttet sin mobiltelefon i udlandet. Der er mange udbydere, der efterhånden har fået øjnene op for det behov, som de fleste har, for at være tilgængelige og online på mobilen, uagtet hvor i verden de opholder sig. Alligevel er det rigtig godt at tjekke sit abonnement igennem, inden man hiver telefonen op ad lommen og Googler den nærmeste restaurant på rejsedestinationen. For der kan være store penge at spare med det rigtige abonnement – og store regninger at betale med det forkerte!

Overvej dit data-behov

Det lyder måske af meget, hvis man har 100 MB data med på rejsen. Men hvis du fx uploader 50 billeder til Instagram på din ferie, har du brugt alle dine 100 MB data på Instagram alene. Eller bruger du en time på nettet eller Facebook, sluger det cirka 50 MB data – og så er 100 MB data hurtigt brugt op. Så hav det in mente, når du undersøger hvilke udbydere der tilbyder abonnementer med udlandstelefoni og data.
Om man har nok data kan dog vise sig at være ligegyldigt, hvis man ikke har nok strøm. At holde strøm på rejsen er en udfordring for de fleste, og derfor kan det være en klar fordel at købe en powerbank.

Se vores video om dataforbrug, hvis du har svært ved at gennemskue mængden af data du forbruger:
 
Læs også: 4G-forbindelse er hurtigere end dit internet

De bedste abonnementer til rejsende

Der er efterhånden mange selskaber på det danske marked, der tilbyder udenlandstelefoni. Men de fleste har et for lavt dataloft eller en landebegrænsning, som efterhånden er ude af trit med danskernes behov for fleksibilitet. Der er tre frontløbere på udlandstelefonimarkedet, som tilbyder udlandstelefoni og roaming i et stort antal lande – til rigtig fornuftige priser.

Til dig, der rejser i Europa og USA

For 130 kr. om måneden (+100 kr. i oprettelse), kan 3-kunder nyde godt af abonnementet 3LikeHome, som giver 3 GB data og både fri tale og sms/mms i 40 lande. Modsat de fleste andre løsninger, er 3s koncept, at man kan bruge sin mobil helt på samme måde som hjemme i hele EU, USA, Hongkong, Singapore, Puerto Rico og de Amerikanske Jomfruøer. Derudover kan man som noget nyt ikke kun ringe til danske numre eller hjem til Danmark, men også til lokale numre, som tidligere ellers har kostet almindelige udlandstakster. Det giver stor frihed på rejsen, at man ikke skal bekymre sig om efterregningen ved at ringe efter en taxa, bestille bord på en restaurant eller holde styr på tropperne, når man er på rejse.

Til dig, der rejser mest i Europa

Hos Telia kan du få Roam Like Home Europa med i dit abonnement, så du kan bruge din telefon som i Danmark – uden at det koster ekstra. Roam Like Home er et godt alternativ til 3LikeHome. Som navnet indikerer, handler det igen om at kunne benytte sin telefon på rejsen, som man ellers gør hjemme – uden at være bekymret for at få en massiv ekstraregning. Abonnementet koster 149 kr. om måneden (+oprettelsesgebyr på 99,-.), og giver dig 4 GB data, fri tale og fri sms/mms i 37 europæiske lande. Det betyder at bl.a. USA ikke er inkluderet i dette mobilabonnement. Derfor er det bedst til dig, der rejser mest i Europa.

Til dig, der rejser i Norden og Baltikum

For 119 kr. (0 kr. i oprettelse) tilbyder Call Me abonnementet Just Like Home. Ja, de tre abonnement-navne klinger noget ens, og igen handler det også om at kunne bruge sin telefon, som man ville gøre det hjemme. Når du har Just Like Home, kan du tale, bruge sms/mms og surfe løs i følgende lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland og Litauen. Her er abonnementet lidt billigere, end de andre to, men det er til gengæld også begrænset til Norden og Baltikum, så hvis dine rejser primært foregår i nordlige, er der en god løsning. Og der er ingen grund til at betale de ekstra penge for et andet mobilabonnement, hvis du alligevel ikke bruger det. Abonnementet inkluderer 8 GB data, 8 timer tale og fri sms/mms.

Hvis du mister din telefon på rejsen

Hvis du taber, får stjålet eller på anden måde mister din telefon mens du rejser i udlandet, så skynd dig at få spærret dit SIM-kort. Hvis du er så uheldig, at du for eksempel får stjålet din telefon i udlandet og tyven vælger at bruge din telefon, så hæfter du selv for det beløb, der er blevet brugt frem til at du spærrede dit SIM-kort. Hvis du logger ind på din teleudbyders selvbetjening for at tjekke omfanget af tyvens telefonmisbrug, så vær opmærksom på, at udlandsforbrug ofte kan være længere tid om at blive takseret på din konto. Det er altså ikke sikkert, du kan se hvor meget eller hvor lidt, der er blevet ringet på din bortkomne telefon, før efter noget tid. Så hvis du mister din telefon, er det rigtig vigtigt at du hurtigt får lukket for linjen, så der ikke er fri afbenyttelse af din mobilkonto.

Kend dit behov, før du vælger

Da det svinger meget fra selskab til selskab, hvad en pakke med udlandstelefoni inkluderer, er det ikke muligt at lave en direkte sammenligning. Der er stor forskel på folks behov, når de er i udlandet. Derfor er det svært at anbefale et bestemt abonnement. Det vigtige er, at du kender dit behov før du vælger et abonnement. Det lyder måske af småpenge, men hvis man hver måned betaler ekstra for ydelser som man ikke benytter, så løber det op i længden. Det er altid en god idé at tjekke markedet igennem, før man vælger et abonnement. Især på markeder, hvor der er stor udvikling. Priserne på mobilabonnementer ændrer sig hyppigt, så hvis du vil sikre dig de bedste priser, er det nyttigt at sammenligne markedet med jævne mellemrum. Det kan man nemt og hurtigt gøre på vores sammenligningsportal Samlino.dk.