Hvordan sparer man på el?

|Posted by | Alle opslag, El, Sparetips
Tags: , , , , ,
vasketøj tøj vask vaske hænge tørretumbler tørre el elpris elpriser strøm strømforbrug elforbrug (Foto: Canva)
Få råd til at spare penge på el derhjemme. (Foto: Canva)

Du kan skære ned på elregningen ved at lave nogle små ændringer i dine vaner. Selvom elpriserne er steget, er der heldigvis en række ting, du selv kan gøre for at undgå, at din elregning stikker af. Samlino.dk guider dig i, hvordan du sparer penge på el.

Du tænker måske, om det overhovedet betaler sig at spare på strøm med de helt små justeringer i hverdagen. Men selv små besparelser i din hverdag kan resultere i store besparelser på elregningen.

Faktisk kan du let spare penge på el i dit hjem ved at foretage små ændringer i vaner og elforbrug – lige fra tøjvask, madlavning og beskidte tallerkner til lys-forbrug og underholdning.

Sænk elforbruget derhjemme

Du kan spare på dit elforbrug ved at tage flere forskellige tiltag. Én måde at gøre det på er at sænke dit generelle elforbrug. En anden måde er at bruge strøm, når elpriserne er lavest.

Ved at gennemgå dit strømforbrug og dine vaner, vil du opdage, at der er mange muligheder for at spare på din elregning. Her er det især godt at være opmærksom på de store strømslugere i hjemmet.

Strømslugere: Her kan du spare på strømmen

Spar på el i køkkenet

Der er mange husholdningsapparater i køkkenet, såsom hvidevarer eller elapparater, der bruger meget el i dagligdagen – og derfor oplagte muligheder for at spare.

1. Brug mikrobølgeovnen i stedet for ovnen

Ovnen bruger meget strøm, så det kan betale sig at bruge mikrobølgeovnen til at genopvarme eller optø din mad. Dette kan reducere energiforbruget med op til 70 %.

2. Undgå halve vaske – fyld opvaskemaskinen

Lad vær med at starte opvaskemaskinen, hvis den ikke er fyldt op. Ved at vente, indtil maskinen er fyldt helt op, kan du spare mange penge årligt.

3. Ældre hvidevarer

Ældre køleskabe og frysere bruger meget strøm. Hvis dit køleskab eller fryser skal skiftes ud, skal du vælge en model med energimærke A. Sæt også temperaturen i dit køleskab til 5°, som er tilstrækkeligt til at holde maden frisk.

Sammenlign elpriser Og spar på din elregning

Spar på el ved tøjvask

Tøjvask er heller ikke noget, vi kan komme uden om, da det er en del af vores husholdning. Dog er der nogle små ting, du kan gøre for at spare på el.

1. Fyld vaskemaskinen helt op

Ligesom med opvaskemaskinen, kan du spare el ved at undgå at starte vaskemaskinen, medmindre den er fyldt helt op – så mindsker du antallet af vaske og reducere dit strømforbrug.

2. Sænk temperaturen

Du behøver ikke at vaske dit tøj ved 90° for at få det rent (medmindre det fx er viskestykker, håndkæder mm.). Høj temperatur bruger meget strøm, derfor kan normalt tøj vaskes ved 30° eller 40°.

Desuden er det sjældent nødvendigt at bruge forvasken, medmindre dit tøj er meget beskidt – undgå forvasken og reducér elforbruget med op til 20%.

3. Drop tørretumbleren

Hæng dit tøj til tørre i stedet, og du reducerer dit elforbrug fuldstændigt. Det sparer dig for en masse el og er samtidig bedre for dit tøj, da det kan hjælpe med at forlænge dets levetid.

familie lave mad ovn køkken el elpris elpriser strøm strømforbrug børn (Foto: Canva)
Vidste du, at du kan spare et par hundrede kroner om året ved at bruge en elspareskinne? (Foto: Canva)

Spar på el i stuen

Underholdningsapparater udgør næsten 40% af en husstands samlede elforbrug – ikke overraskende, er der derfor mange penge at spare.

1. Vælg et energieffektivt TV

Større tv’er bruger mere strøm. Hvis dit nuværende tv er gammelt, kan du også spare flere hundrede kroner om året ved at skifte det ud med et tv med energimærke A++/A+++.

2. Investér i en elspareskinne

En elspareskinne ligner en forlængerledning, men giver dig mulighed for at slukke flere apparater samtidig. Det er en billig løsning på under 100 kr., som kan spare dig et par hundrede kroner om året på elregningen.

3. Sluk og tænd for LED-pærer

Sænk dit elforbrug og spar penge ved at slukke for unødvendigt lys. Undgå at have tændt for lys i rum, som I ikke bruger. Brug også LED- eller sparepærer i alle lamper for at reducere elforbruget.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *