Fast eller variabel elpris – hvilken elaftale skal jeg vælge?

|Posted by | Alle opslag, El
Tags: , , , , ,
Spare penge sparegris ledning el elpris strøm elaftale elselskab (Foto: Canva)
Bliv klogere på fast eller variabel elpris, når du vælger elaftale. (Foto: Canva)

Overvejer du, om du skal vælge en fast eller variabel elpris? Få en bedre forståelse af elpriser og find den optimale elaftale til dine behov. Lær mere om fordelene ved både faste og variable elpriser.

Leder du efter den bedste elaftale, men er usikker på om du skal vælge en fast eller variabel elpris?
Elpriserne har været høje de seneste år, så det kan være svært at træffe det rigtige valg.

Vi hjælper dig med at navigere gennem valgmulighederne, så du kan finde den elaftale, der passer bedst til dine behov. Men udover fast eller variabel elpris, er der også en række andre forhold (abonnementspris, spottillæg, introduktionstilbud mm.), du skal holde øje med, når du er på udkig efter en god elaftale.

Se fordele og ulemper ved faste og variable elpriser, og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger elaftale.

Hvad betyder variabel elpris?

En variabel elpris betyder, at prisen på el ændrer sig i takt med markedsprisen på den nordiske elbørs, Nord Pool. Elprisen fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel, og din pris kan derfor ændre sig fra time til time.

Med en variabel elaftale betaler du altså en varierende pris pr. kWh, som følger markedets priser. Du vil kende timeprisen på el i de næste 24 timer, og hvis du bruger strøm, når der er mindre belastning på elnettet, kan du få en lavere pris. På den anden side vil prisen typisk stige, hvis du bruger strøm samtidig med mange andre danskere.

En variabel elaftale kan give mulighed for at spare ekstra penge ved at bruge mere strøm på dage og tidspunkter, hvor elprisen er lavest, som for eksempel om natten, når strømforbruget er lavere.

Hvad betyder fast elpris?

En fast elpris er en elaftale, hvor du betaler en fast pris for din el hver måned. Dette giver dig ro i sindet og forudsigelighed i din økonomi, da du kender prisen på din elregning hver måned. Uanset markedets ændringer vil din elpris forblive den samme i hele aftaleperioden, typisk 12, 24 eller 36 måneder.

Det er vigtigt at huske, at elprisen for en fast elaftale kan variere afhængigt af eludbyderen. Prisen inkluderer typisk alle udgifter såsom dit elforbrug, abonnement og gebyrer til elselskabet. Derfor er det også vigtigt at overveje abonnementsprisen, når du vælger en elaftale med fast elpris for at sikre, at du får den billigste aftale.

Det er værd at bemærke, at selvom prisen er fast, så vil du stadig kunne skifte elselskab efter seks måneder, hvis du ønsker det. Med en fast elpris kan du undgå ubehagelige overraskelser på din elregning og få en bedre forudsigelighed i din økonomi.

Sammenlign elpriser gratis Find det billigste elselskab i dag

Hvilken elaftale skal jeg vælge?

Hvis du ønsker at kende dine månedlige udgifter til elforbrug og have tryghed, er det bedst at vælge en fast elaftale med en fast pris pr. kWh.

Hvis du derimod ønsker at spare penge, når markedsprisen er lav, kan en variabel elpris være det rette valg. Typisk vil den variable elpris have den laveste pris over en længere periode.

Det handler om dine personlige præferencer, da en fast elpris giver dig mere tryghed og et fast kendskab til prisen, mens en variabel elpris kan betyde en højere eller lavere pris, afhængigt af markedsprisen og forskellige faktorer.

Fordele og ulemper ved fast eller variabel elpris

FordeleUlemper
Fast elprisDu kender prisen pr. kWh hver måned, hvilket giver tryghed i budgettet.
Du vil spare penge, hvis markedsprisen stiger.
Du kan skifte til et andet elselskab, når prisen er lav.
Typisk betaler du en lidt højere kWh pris om måneden.
Du får ikke glæde af de lave priser, når markedsprisen falder, som det er tilfældet ved en variabel elpris.
Variabel elprisDu sparer penge, så snart markedsprisen er lav.
Du kan bruge strømmen, når den er billigst, f.eks om natten.
Du har ikke den samme tryghed i budgettet som ved en fast elpris.
Der er en større risiko for at få en høj elpris i nogle perioder, fordi efterspørgslen på markedet er større.
Prisen stiger, når markedsprisen er høj.
Sammenlign elpriser nu Og spar penge på din elregning

Der er altid penge at spare ved at sammenligne! Hos Samlino kan du altid sammenligne din bilforsikring, lån, mobilabonnement, Tesla forsikring og meget mere.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *