Hvorfor er der forskel på elpriser Øst og Vest for Storebælt?

|Posted by | Alle opslag, El
Tags: , , , , ,
Storebælt, el, elpris, strøm, strømpriser, vindmøller, vind, elaftale, danmark (Foto: Canva)
Er du bosat Øst eller Vest for Storebælt? Se, hvordan det påvirker prisen på el. (Foto: Canva)

Hvorfor varierer elpriser afhængigt af, om du bor Øst eller Vest for Storebælt? Det skyldes en række faktorer, som påvirker den pris, du betaler for el derhjemme.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor elpriserne varierer afhængigt af, hvor du bor i Danmark? Det er der faktisk flere grunde til.

Hvis du bor i det østlige Danmark, kan du opleve en lidt højere pris på din elregning end den vestlige del af Danmark. Hvorfor er det sådan?

En af de store faktorer er udbud og efterspørgsel, men der er også andre ting, der spiller ind. Faktorer som begrænsninger i kabelnettet, forskellige forbindelser til elnettet, kraftværker i udlandet og antallet af vindmøller i området kan alle påvirke elpriserne.

Derfor er der forskel på elspriser i Øst og Vest Danmark

Elpriser varierer typisk mellem Øst- og Vestdanmark. En af de store faktorer er udbud og efterspørgsel, men der er også andre ting, der spiller ind.

Faktorer som begrænsninger i kabelnettet, forskellige forbindelser til elnettet, kraftværker i udlandet og antallet af vindmøller i området kan alle påvirke elpriserne.

Herunder kan du se de forhold, der påvirker fastsættelsen af elpriser.

Faktorer, der påvirker elpriser Øst og Vest for Storebælt
Færre vindmøller i det østlige Danmark
Begrænsninger i kabelnettet
Prisforskelle på elpriserne i udlandet, som resulterer i forskelle på elprisen mellem Øst og Vest Danmark

Elpriser Øst for Storebælt

Øst for Storebælt er tæt forbundet med Sverige, hvor produktionsomkostningerne er en anelse lavere, hvilket kan påvirke elpriserne. Men der er også andre forhold, såsom færre vindmøller og mindre kapacitet i kabelnettet, som kan gøre elpriserne lidt højere i Østdanmark end Vestdanmark.

Prisforskellen er i gennemsnit kun én øre pr. kWh om dagen. Og heldigvis har man forsøgt at udligne forskellen ved at bygge flere strømforbindelser mellem Øst og Vest Danmark, hvilket har hjulpet med at udjævne priserne en smule – men vi er ikke helt på samme niveau endnu.

Elpriser Vest for Storebælt

I Vestdanmark har de gode strømforbindelser til Norge, som får en stor del af deres strøm fra vandkraftværker.

Priserne på strøm i Norge og Sverige er forskellige, så det kan også påvirke priserne herhjemme afhængigt af, om du bor Øst eller Vest for Storebælt. Eksempelvis kan Vestdanmark være afhængige af strøm fra Tyskland på dage uden meget vind i Danmark, og det påvirker elprisen, da det tyske prisniveau typisk er højere end i Norden.

Vil du spare flere penge? Så er der næsten altid penge at spare ved at sammenligne sin bilforsikring.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 2 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun laver indhold til medier og vores egne kanaler. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Hun er også altid klar med gode råd og tips til dig, der er på udkg efter et lån. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *