Efterårsvejret er på vej: Er din bolig forsikret ved storm og skybrud?

|Posted by | Alle opslag, Forsikring, Husforsikring, Indboforsikring
Tags: , , ,
Skybrud og storm
Det er husforsikringen, der dækker, når vejret laver skader på din bolig (foto: Canva)

Danskernes boliger har været under pres denne sommer. Juli 2023 blev den vådeste nogensinde, og august var kun marginalt bedre. Nu banker efterårsvejrets kolde og fugtige vejr på døren, og derfor bør du sikre dig, at du står godt stillet, hvis din bolig skulle lide skade.

Skader fra blæsevejr og kraftig regn kan give anledning til uventede udgifter – især hvis du er usikker på, om din bolig er dækket ind, hvis uheldet skulle være ude.

Du kan læse med her, hvordan din bolig er bedst sikret i det dårlige vejr.

Hvornår er det tale om storm?

For forsikringsselskaber og husejere er det vigtigt at definere, hvad der præcist kvalificerer som en storm. Dette kan nemlig have direkte betydning for, om skader forårsaget af storm vil være dækket af din forsikring.

I forsikringstermer er der tale om storm, når vindhastigheden når eller overgår 17,2 meter pr. sekund.

Hvis du er usikker på, om der har været storm på din adresse, kan du slå det op på forsikringsvejret.dk. Dette værktøj bruges af mange forsikringsselskaber til at vurdere vejrsituationen på en specifik adresse eller i et bestemt område

Stormskader på huset kan fx være:

  • Tagsten, der er blæst af.
  • Ruder, der er blæst ud.
  • Skader på hus som følge af flyvende genstande.
  • Træer, der vælter ind over huset.

Får du en stormskade, bør du med det samme forsøge at begrænse skaden og melde det til forsikringen.

Undgå skader på bolig under storm og skybrud


Hvornår er der tale om skybrud?

Ifølge DMI er et skybrud karakteriseret ved mindst 15 mm. nedbør inden for en periode på højst 30 minutter. Denne definition bruges også af forsikringsselskaberne.

Hvordan er du dækket ved storm og skybrud?

Mange husejere stiller sig selv spørgsmålet, når vejret viser sig fra sin uforudsigelige side. Svaret er ikke altid helt klart, da dækningen kan variere afhængigt af typen af forsikring og de specifikke omstændigheder.

Som udgangspunkt kan dækningen dog deles op mellem husforsikring og indboforsikring – hver med deres egne specifikke beskyttelser.

Husforsikring ved stormskader

Det er din husforsikring, som træder i kraft i tilfælde af skader på din bolig som følge af storm. Husforsikringen er sædvanligvis din beskyttelse mod pludselige og uventede skader, som kan opstå på grund af brand, storm, sne, frost, eller pludselige vandskader.

Det er afgørende, at skaderne er uforudsete og opstået pludseligt, for at dækningen træder i kraft. Derfor vil du ikke kunne gøre krav på erstatning, hvis skaden for eksempel er forårsaget af længere tids manglende vedligeholdelse.

Husforsikring ved skybrud

Det er ligeledes husforsikringen, der er din beskyttelse mod bygningsskader forårsaget af skybrud.

Husforsikringen dækker vandskader på ejendommen, der opstår på grund af regn, men kun under særlige omstændigheder. Når regnen er så kraftig, at selv vedligeholdte og ublokerede afløbssystemer ikke kan håndtere vandmængden, vil forsikringen typisk dække skaderne.

Oversvømmede kældre er sandsynligvis den mest udbredte form for skade, der opstår i forbindelse med et skybrud.

En god huskeregel er, at almindelig husforsikring vil dække skader, hvis vandet ikke kan løbe væk fra steder, hvor der normalt er afløb.

Husk at læse din forsikringspolice igennem for husforsikringen, så du ved præcist, hvordan du er dækket.

Indboforsikring ved stormskader

Det er dine ejendele, som er dækket af indboforsikringen.

Dækningen er betinget af, at skaden på boligen er forårsaget af en storm. Hvis det ikke er en storm, der har beskadiget bygningen og dermed indboet, vil forsikringen ikke træde i kraft.

Det betyder, at forårsager en storm skader på dine personlige ejendele åå som vandskader på møbler, vil det være din indboforsikring, som dækker.

Fx er møbler eller andre ejendele, der har taget skadet af regn, som trængt ind i boligen, fordi dele af taget er blæst af under en storm, dækket af indboforsikringen.

Indboforsikring ved skybrud

Der er ved skybrud ikke noget krav om en bestemt nedbørsmængde, før dine ejendele er dækket som følge af indtrængende regn.

Skader, der opstår, når vand ikke kan finde afløb, hvor det normalt skulle kunne det, er typisk dækket af forsikringsselskaber.

Det kan dog være lidt udfordrende at forstå, hvad der er dækket i specifikke situationer. Hvis du føler dig usikker, vil det altid være klogt at tage kontakt til dit forsikringsselskab for en detaljeret forklaring.

Det er bedre at søge denne afklaring før en skade sker, end at navigere i usikkerhed efterfølgende.

Kaskoforsikring på bilen

Med uvejr kan der også komme pludselige skader på dit køretøj, og her er det din kaskoforsikring, der kommer ind i billedet.

Kaskoforsikringen på bilen dækker skader, der kan opstå på bilen selv. Hvis en tagsten for eksempel falder ned og ødelægger forruden, vil denne type skade være dækket af bilens kaskoforsikring.

Hvad byder fremtidens vejr på?

Vi kan lige så godt forberede os på, at vejret vil udfordre os yderligere med især flere skybrudsskader i de kommende år.

Ifølge DMI og FN’s klimapanel vil der nemlig være mere ekstrem nedbør i fremtiden. Helt specifikt for Danmark forudser de en forøgelse af den samlede mængde regn på op mod 15% frem mod år 2100. Vi kan også se frem til potentielt tre gange så mange tilfælde af kraftig nedbør end hidtil. Grundvandet forventes samtidig at stige til mellem 1,5 og 2 meter over nuværende niveau.

Det kan altså være en god investering i fremtiden at sørge for, at din bolig er dækket godt ind, hvis du ikke allerede har fået det gjort, eller hvis du er usikker om din nuværende aftale.

Hvad koster husforsikring?


Prisen på en husforsikring kan variere fra et par tusinde kroner om året til mange tusinde kroner.

Prisen afhænger bl.a. af:

  • Størrelse på hus og bygninger, alder, stand, geografisk beliggenhed, selvrisiko.

Når du udforsker forskellige forsikringsmuligheder, er det vigtigt at være opmærksom på, at forsikringsselskaber kan have meget varierende betingelser og dækninger. Derfor bør du omhyggeligt gennemgå hele forsikringspolicen og forsikringsvilkårene, før du forpligter dig.

Ved at tage kontakt med flere forsikringsselskaber kan du få en bedre idé om priser og dækning.

Hos Samlino.dk har vi netop gjort det super nemt for dig at sammenligne selskabernes forsikringer.

Sammenlign forsikringer her Forsikringer til dit behov

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om T. Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *