Hvem har ansvaret ved et trafikuheld?

|Posted by | Bilforsikring, Billån
Tags: , , , , ,

Ved du, hvem der har ansvaret ved et trafikuheld, hvis det skete i dag? Hvis bilulykken er din skyld, eller du får pålagt en del af skylden for et trafikuheld, har det normalt betydning for prisen på din bilforsikring. Vi forklarer reglerne, så du ved, hvem der har ansvaret ved bilulykker, og hvornår din bilforsikring dækker skaderne.

Gud forbyde, at du skulle udsættes for et trafikuheld i dag. Dog er det (ligesom meget andet) godt at kende reglerne – så du ved, hvem der har skylden for en bilulykke i tilfældet af, det skulle ske. For ansvaret for bilulykken har meget at sige for din bilforsikring.

Hvis du er skyld i en bilulykke eller får pålagt en del af skylden for et trafikuheld, har det betydning for prisen på din bilforsikring. Desuden ændres din selvrisiko ved skade på en anden bil i nogle tilfælde af trafikuheld. Læs med her og få reglerne for, hvem der har skylden i trafikuheld, og hvornår din bilforsikring dækker.

Prøv et gratis forsikringstjek! Sammenlign og få den bedste bilforsikring i dag

Du får her illusteret de forskellige situationer for bilulykker. Og som bonus – til slut forklaret reglerne for ansvar ved syv situationer for bilulykker. Så bliv hængende. For selvom du måske har ræset rundt på de danske veje i mange år, bør du stadig vide, hvornår du er dækket ind.

Infografik der viser, hvem der har ansvar i et trafikuheld
Du får den bedste dækning her! Sammenlign bilforsikring fra 14 selskaber

Trafikuheld ved venstresving

Hvis du skal svinge til venstre og markerer denne hensigt i retmæssig tid, men i svinget støder sammen med en overhalende, vil I skulle dele ansvaret for trafikulykken ligeligt. Har du derimod ikke givet tegn til sving, vil du alene have ansvaret for bilulykken.

Hvis du er ved at dreje ind i en privat indkørsel, vil du også alene sidde med ansvaret.

Kører du på en vej med spærrelinje, der kun er brudt til svingning, og du i svingningen støder sammen med en overhalende, vil det være denne bilist, der har det fulde ansvar for bilulykken.

Sker der et trafikuheld, som følge af at du støder sammen med en modkørende i et kryds, idet I begge svinger til venstre, skal I dele ansvaret lige over.

Trafikuheld ved påkørsel af holdende

Hvis du rammer en bil, der holder lovligt parkeret i vejsiden på en offentlig vej, vil du have det fulde ansvar for den skade, du laver. Det gælder også, hvis bilen holder i nødsporet på en motorvej. I lygtetændingstiden kræver det dog, at den holdende er tilstrækkeligt belyst.

Det betyder altså også, at hvis andre rammer din bil, mens den holder parkeret, vil det være dem, der skal dække skaden. Det er dog langt fra en garanti, at ham foran Bilka i Hillerød vil lægge sit nummer til dig og tage ansvaret for uheldet. Det er derfor svært at få Bilka-buler dækket.

Trafikuheld ved sammenstød med modkørende

Havner du i et trafikuheld med en modkørende som følge af et sammenstød, vil I oftest skulle dele ansvaret lige. Det kræver dog, at der ikke er bevis for, at en af jer har overskredet vejmidten eller en fuldt optrukken linje.

Ved sammenstød mellem bakkende, deles ansvaret for bilulykken altid ligeligt uanset situationen, da I støder sammen.

Ansvar ved påkørsel bagfra i bilulykke

Hvis et køretøj i sin manøvre er skyld i, at en anden bil må bremse op, og denne derfor bliver påkørt bagfra, vil den bagfrakommende, og den der lavede manøvren, dele ansvaret for bilulykken.

Det kunne eksempelvis være, at en bil foran dig påbegynder en parallelparkering, der tvinger dig til at bremse pludseligt op. Hvis du bliver påkørt af en bagfra, vil du altså være uden ansvar.

Det gælder også, hvis du bliver nødsaget til bremse af hensyn til andre trafikanter, hunde eller større dyr.

Bremser du uden trafikal årsag, eller af hensyn til katte eller andre mindre dyr, og du af denne grund bliver påkørt bagfra, vil I skulle dele ansvaret lige for trafikuheldet.

Trafikuheld i højresving

Er du ved at svinge til højre, da du støder sammen med en højre om overhalende, vil du have to tredjedele ansvar og den anden bilist vil have en tredjedel.

Hvis den overhalende er en knallert eller en cykel, vil du dog have det fulde ansvar.

Trafikuheld på motorvej ved sammenfletning

Hvis der sker et trafikuheld på motorvejen, hvor sammenfletningsreglerne fra færdselslovens §18 stk. 3 og 4 gælder, vil bilerne dele ansvaret lige. Det gælder sammenfletning i forbindelse med tilkørselsbaner, reduktion af antal vognbaner og sammenløb af vejbaner.

Det vil altså sige, at hvis du i sammenfletningen på tilkørselsbanen til motorvejen støder sammen med en bagfrakommende, vil I i de fleste tilfælde skulle dele ansvaret lige for bilulykken.

Ansvar i harmonikasammenstød

Klarer du sammenfletningen til motorvejen skadefrit, er der en anden type uheld, du skal være opmærksom på. Køer på motorvejen er svære at undgå, om end det sker som følge af myldretiden eller bilulykker.

I sidstnævnte tilfælde opstår køerne dog ofte meget pludseligt, og der kan derfor være risiko for såkaldte harmonikasammenstød.

Hvis en bil kører ind i en forankørende, og det kan bevises, at dette er skyld i andre forankørende skubbes ind i hinanden, vil det alene være den bagerste bilist, der får skylden for trafikuheldet.

Er dette ikke tilfældet, vil situationen være en anden. Sker den første bils opbremsning af en trafikal årsag, vil denne være ansvarsfri. Alle køretøjer derefter vil skulle dække skaden på eget forparti og skaden på forankørendes bagparti.

Hvornår dækker bilforsikringen i trafikuheld?   

Har du kun en ansvarsforsikring, vil du kun være dækket for den skade, du påfører andre i et trafikuheld. Deles ansvaret ligeligt, vil den anden bilists forsikring dog dække skaden på din bil.

Eksempelvis dækker din ansvarsforsikring ikke, hvis du alene har skylden for bilulykken. Derfor skal du selv betale for reparation af din bil.

Hvis du har en kaskoforsikring, vil den i langt de fleste sammenstød dække alle dine skader i bilulykken. Det inkluderer altså både skaden, du påfører andre biler, og den eventuelle skade på din egen bil fra trafikuheldet.

Det er her værd at bemærke, at selvom du er dækket af forsikring, vil du i langt de fleste tilfælde skulle betale en selvrisiko ved skade på anden bil.

Hvis du er heldig og har opnået status som elitebilist hos din forsikring, er det ikke sikkert, at en skade fra et trafikuheld vil påvirke prisen på din bilforsikring. Er det dog ikke tilfældet, er det meget muligt, at dit forsikringsselskab vil sætte prisen op som følge af en skade.

Prøv et gratis forsikringstjek! Sammenlign og få den bedste bilforsikring i dag

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *