Sådan skifter du forsikringsselskab

|Posted by | Bilforsikring, Forsikring, Husforsikring, Indboforsikring, Tips og tricks, Ulykkesforsikring
Tags: , , , , , , , ,
forsikringer (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Få styr på, hvordan du skifter forsikringsselskab og opsiger din forsikring uden at betale unødvendige gebyrer.

Vil du gerne skifte forsikringsselskab? Men du er måske i tvivl om, hvad det koster at skifte forsikring, hvor lang opsigelsesvarslen er, og hvordan du undgår dobbeltforsikring?

Få svar på alle dine spørgsmål og bliv klogere på de otte ting, du skal have styr på, når du skifter forsikringsselskab.

1. Find et nyt forsikringsselskab

Har du fundet et nyt forsikringsselskab? Eller er du på jagt efter et bedre tilbud? Ligegyldigt udgangspunktet, er det en god idé at sammenligne forsikringsselskaber for at se, om du har fundet den bedste løsning til dig.

Det kan du gøre ved at surfe rundt på samtlige 20+ forsikringsselskabers hjemmesider, eller ved at lave en nem sammenligning her på Samlino.dk. Ved at sammenligne på Samlino.dk sparer du ikke bare på forsikringspræmien, men også i tid og besvær.

De vigtigste ting, du skal finde ud af, er, hvilken dækning du gerne vil have, og hvor meget du er villig til at betale. Hvis du leder efter en bilforsikring, kan det være, du eksempelvis gerne vil være dækket i tilfælde af behov for vejhælp eller har et særligt ønske om andre tilkøbsdækninger.

Vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er en god idé at samle alle dine forsikringer ved ét selskab, men i stedet at sprede dem ud og vælge det billigste selskab til hver forsikring.

Når du har fundet det forsikringsselskab, der er det bedste til dit behov, har du to muligheder. Du kan enten give dit nye forsikringsselskab en fuldmagt til at opsige din gamle forsikring, eller du kan vælge selv at opsige den.

2. Normal opsigelse

Uanset om du vælger selv at opsige, eller lader dit nye forsikringsselskab stå for papirarbejdet, skal du tage stilling til, om du vil opsige din forsikring med normal eller kort opsigelse.

Normal opsigelse vil sige, at du venter med at opsige din forsikring til hovedforfaldsdatoen. Forsikringens hovedforfaldsdato er den dato, hvor den fornyes med en ny periode. Normalvis forlænges en forsikring for et år ad gangen, og forfaldsdatoen vil altså være et år efter, forsikringen trådte i kraft.

Førhen var det kun muligt at skifte forsikringsselskab én gang om året ved forfaldsdatoen, men dette er ikke længere tilfældet.

3. Kort opsigelse

Mange er stadig af den overbevisning, at det kun er muligt at skifte forsikringsselskab én gang om året, men i dag kan du opsige på andre tidspunkter af året også. Du kan nemlig opsige din forsikring med 30 dages varsel til den 1. i en måned.

Det vil sige, at hvis du opsiger din forsikring den 29. maj, vil du være opsagt fra den 1. juli.

4. Koster det noget at opsige forsikring?

Det er altid gratis at opsige din forsikring ved hovedforfaldsdatoen. Vælger du normal opsigelse, kan du altså frit gøre det uden frygt for ekstra omkostninger.

Hvis du i stedet vælger at opsige med kort opsigelse, kan du gøre dette for et mindre gebyr. Dette gebyr ligger som regel på cirka 50 kroner og vil fremgå af din police. Det mindre gebyr vil dog hurtigt være tjent ind, når du skifter til en billigere forsikring.

Du skal dog være opmærksom på, at der, hvis du vælger at opsige din forsikring mindre end et år efter, du har tegnet den, kan være et højere gebyr.

Det forhøjede gebyr kan ligge på eksempelvis 500 kroner, og vil altså tage længere tid at tjene hjem igen. Det kan derfor være en god idé blot at tjekke op på dine forsikringer én gang om året.

5. Husk at du har penge til gode

Din forsikringspræmie er beregnet på årlig basis og oftest også betalt én gang om året. Hvis du opsiger din forsikring før hovedforfald, vil du altså have penge til gode hos dit tidligere forsikringsselskab.

Du vil oftest få dem udbetalt automatisk, men husk dog for en sikkerheds skyld at tjekke om du har modtaget pengene. Du kan oftest også bede dit nye selskab hjælpe dig med at få præmien igen.

6. Undgå dobbeltforsikring

Faren ved selv at opsige din forsikring med kort opsigelse er, at du kan risikere at være dobbeltforsikret og dermed betale dobbelt, eller måske endda slet ikke at være forsikret i en periode i forbindelse med skiftet.

Sørg derfor for at tjekke grundigt op på datoerne for, hvornår din gamle forsikring udløber, og den nye træder i kraft. Disse uheldige situationer kan du oftest undgå, hvis du får dit nye forsikringsselskab til at klare opsigelsen.

7. Opsigelse ved skade

Dit forsikringsselskab kan have indskrevet i forsikringsaftalen, at både du og selskabet har mulighed for at opsige forsikringen med kortere varsel.

I forsikringsaftaler fra mange selskaber fremgår det af betingelserne, at når du har anmeldt en skade, og selskabet har truffet en afgørelse i sagen, er det muligt at opsige sagen med 14 dages varsel.

Op til en måned efter forsikringsselskabet har truffet en afgørelse, vil det altså være muligt for begge parter at opsige forsikringen med 14 dages varsel. Dette kan altså være en mulighed, hvis du har truffet beslutningen om at skifte forsikringsselskab efter en skadesag.

8. Fortrydelsesret

Er du i gang med at opsige din gamle forsikring og har fundet en ny, er du måske nysgerrig på, hvad dine muligheder er for at fortryde.

Når du køber en forsikring, har du som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret, fra du modtager forsikringsbetingelserne. Det gælder dog ikke, hvis der ikke er tale om en decideret ny forsikring, men nærmere en mindre ændring af en i forvejen eksisterende forsikring.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder også en fortrydelsesret på helt op til 30 dage.

Fortryder du købet, anbefales det, at du sender en skriftlig opsigelse til det nye forsikringsselskab. På denne måde kan du nemlig dokumentere, at du har opsagt aftalen.

Hvis du opsiger en forsikring igen, inden fortrydelsesretten udløber, kan forsikringsselskabet ikke kræve, at du betaler forsikringspræmie. Du skal dog være opmærksom på, at forsikringen ikke dækker, hvis du fortryder en aftale, efter at du har anmeldt en skade.

Sammenlign bilforsikring fra 14 selskaber Du sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 2.5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Silva-Rosa Stepanian

Silva-Rosa Stepanian er uddannet indenfor kommunikation. Hun har sin daglige gang på kontoret hos Samlino.dk, hvor hun står for PR og content. I hendes lomme finder du et univers af sparetips og idéer til privatøkonomien, som hun elsker at dele på Samlino.dk. Silva-Rosa har desuden haft fornøjelsen af at tømme lommen og har leveret historier til bl.a. SE og HØR, Berlingske, Finans, MY DAILY SPACE og Bilbasen. Kontakt: silva.stepanian@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *