Black Friday 2018: Guiden til den travle tilbudsjæger

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag
Tags: ,

Lån til Black Friday

Fredag morgen kl. 00:00, når kalenderen skifter til den 23. november, går det løs. Årets Black Friday bliver skudt i gang med tusindvis af tilbud, og forventningen er, at omsætningen kommer til at overstige de 2,117 milliarder kroner, som rekorden lød på i 2017 i Danmark.

Sådan gik det Black Friday i 2018 – læs med og forstå dig på Danmarks mest populære handelsdag.

Hvis man kigger på butikkernes markedsføring op til “Den Sorte Fredag”, som slet ikke er så sort endda, står det klart for enhver, at det igen i år bliver en dag fyldt med tilbud. Måske bliver rekorden på de 2,117 milliarder fra 2017 endda slået?

Det er dog ikke alle tilbud, der er værd at gå efter, og du skal generelt være på vagt, når du handler ind på denne dag. For på den ene side står du som forbruger med en gylden mulighed for at spare penge, og på den anden side vil detailhandlerne meget gerne lukrere på dig. Det er derfor ikke uvant, at der svindles på dagen, og du skal derfor være opmærksom på de mange faldgruber, der kan være på den verdenskendte shoppingdag.

Derfor har vi lavet denne Black Friday-guide, hvori du forhåbentlig bliver trænet til udsalgsdagen, så du kan stå som den stærkeste og skarpeste tilbudsjæger i tilbudsskoven!

Sammenlign lån Det tager under 2 minutter

Vi lægger ud med det helt elementære; hvad er Black Friday?

Hvad er Black Friday?

Black Friday er en international udsalgsdag, hvorunder forbrugere får mulighed for at købe mange varer til nedsat pris. Black Friday er amerikansk-inspireret og ligger på den sidste fredag i november måned, eftersom det er dagen efter Thanksgiving, som ligger på den sidste torsdag i samme måned. Dermed fungerer den “Sorte Fredag” som en god anledning til at skyde julegaveindkøbene i gang, der jo alligevel skal handles ind før eller siden. Tal fra Dansk Erhverv fortæller, at 71% forventede at købe deres julegaver via de tiltalende tilbud på Black Friday i 2017 – mon ikke tallet er større i år?

Hvorfor hedder det Black Friday eller “Sort Fredag”?

Der går mange skrøner om baggrunden for navngivelsen af Black Friday. To fortællinger går dog igen:

    1. Efter Thanksgiving opstod der i Philadelphia, USA, stor trafik af fodgængere og biler, som skulle handle ind. Trafikken gik så at sige helt i “sort”, heraf navnet Black Friday.
    2. Detailhandlerne, dvs. tøjbutikker, elektronikforretninger etc., havde efter sigende svært ved at tjene penge indtil slut-november. Black Friday fik derfor sit navn, da detailhandlerne på dagen fik vendt deres røde tal til sorte (positive). De fik altså vendt årets underskud til overskud hen over tilbudsdagen.

Hvis du har nogle historier om og/eller fra Black Friday, må du meget gerne skrive dem i kommentarfeltet lige under artiklen! Vi glæder os til at læse og besvare kommentarerne.

Spar penge med Samlino.dk

Black Friday i Danmark

Black Friday, eller “Sort Fredag” som dagen også kaldes, kom til Danmark i 2013. Siden er tilbudsdagen eksploderet i popularitet, og sidste år, 2017, blev der således i Danmark omsat for over 2,117 milliarder kroner på dagen! Dette beløb er tal fra Nets’ opgørelse over dankorttransaktioner på Black Friday i 2017. Aldrig før er der blevet solgt for så meget på en enkeltstående dag i Danmark.

Ifølge Dansk Erhverv kender flere end 9 ud af 10 danskere til Black Friday – faktisk kender hele 92% af alle danskere til den mørke fredag, hvoraf det særligt er de unge og personer mellem 30 og 40 år, som handler ind på dagen.

Det er altså svært at komme udenom Black Friday i Danmark – hvadenten man har planer om at være tilbudsrytter eller sparegris på dagen. De fleste butikker i Danmark markedsfører sig da også op mod dagen, da de ved, at forbruget – og dermed salget – stiger på denne dag. Nogle butikker har rapporteret øget salg for mere end 500% i forhold til normale fredage!

Hvornår er det Black Friday?

Black Friday 2018 løber af stablen den 23. november i Danmark. Til næste år, i 2019, vil Black Friday foregå den 29. november, mens datoen i 2020 hedder 27. november. Huskereglen er, at Black Friday altid er fredagen lige efter Thanksgiving.

Få det meste ud af tilbuddene på Black Friday

Hos Samlino.dk elsker vi gode tilbud – især hvis de rent faktisk ER gode. Desværre er der hvert år eksempler på tilbud, som er for gode til at være sande. Nogle er falske udsalgspriser, mens andre er direkte svindel med hjemmesider oprettet af kriminelle i udlandet.

Det kan dog være svært at gennemskue i kampens hede, når butikkerne slår på, at der kun er få varer tilbage, og at vinduet, hvor du kan spare 70 procent, i øvrigt lukker lige om lidt.

Derfor har vi på Samlino.dk lavet en liste med 5 gode råd til dig, som har planer om at gøre et kup eller to i løbet af Black Friday. Både så du kan undgå fælderne, og så du kan gøre de rigtige kup.

1. Afdæk dit behov

Impulskøb kan være uhyre farlige på en dag som Black Friday, hvor du som forbruger bliver bombarderet med tilbud. Det er derfor en rigtig god idé på forhånd at finde ud af, hvad men egentlig har brug for – og gå målrettet efter den vare i tilbudsjunglen.

2. Tjek prisen flere steder

Undersøg markedet, inden du køber. Jo flere sider du kan nå igennem, desto bedre et overblik har du over, hvad din vare egentlig koster. Det sikrer også, at der er lavere risiko for, at du lader dig snyde af et tilbud, hvor du kan spare X procent. Procenter kan nemlig snyde, hvis du ikke ved, hvad varen koster i en anden butik, så se altid på prisen i danske kroner, når du skal vurdere, om et tilbud er godt.

Pricerunner.dk, Edbpriser.dk og Samlino.dk giver alle gode overblik over markedet alt efter, hvilken slags vare du er på jagt efter. 

Du kan endda spare lidt penge op til Black Friday og på længere sigt ved at skifte et dyrt abonnement ud med et billigere. Hos os kan du sammenligne markedet inden for bredbånd, mobilabonnement og mere, så du kan finde det abonnement, der er billigst til dine behov.

Sammenlign mobilabonnement Skift abonnement nu og spar mange penge på sigt

3. Er der returret?

Hvis du køber dine varer online, er du ifølge EU-lov sikret 14 dages returret. Det samme er som udgangspunkt ikke tilfældet, hvis du handler i en fysisk butik. Nogle butikker tilbyder det dog alligevel, og det kan aldrig skade at se, om man kan få det med i handlen, så man stiller sig selv bedst muligt.

Da mange med fordel køber julegaver ind på Black Friday, er det en god idé at spørge forhandlerne ind til, hvorvidt returretten gælder til og med slut-december. Der er nemlig ikke meget ved en returret på 14 dage, hvis modtageren af gaven først får den om +30 dage.

Når du køber, er det i øvrigt en god idé at betale med kort – som forbruger giver det dig flere rettigheder via betalingstjenesteloven, ikke mindst hvis du skulle blive udsat for svindel. Apropos svindel: Hvis du ikke kender det firma, som har tilbuddet, så se altid, om du kan finde ud af, hvem der står bag. En god tommelfingerregel er at læse ”om os”-afsnittet på hjemmesiden. Er der mange stavefejl eller dårligt sprog i teksten, er der en risiko for, at den er lavet af folk i udlandet, som formentlig ikke er værd at handle med. Her er vores version af en “om-os” side, som du altid bør kunne finde via forsiden.

4. Pas på med afbetaling

Black Friday er traditionelt en dag, hvor der bliver strikket mange kreative tilbud sammen, og hvor der er mange, der lader sig friste af tilbud, som de egentlig ikke har råd til. Mange firmaer tilbyder, at man som kunde kan købe på afbetaling, og her skal man se sig godt for og læse alt det med småt, hvis man ikke vil komme galt afsted. ÅOP er et af de begreber, du skal holde nøje øje med, når du optager lån.

ÅOP

ÅOP, årlige omkostninger i procent, viser dig alle de udgifter, du skal betale i forbindelse med lånet. Det vil sige gebyrer, renter og andre udgifter. Der er ikke nogle regler for, hvor højt firmaerne må skrue op for ÅOP i Danmark, så sæt dig grundigt ind i aftalen, og hvordan du forpligter dig til at afdrage, hvis du vælger at handle på denne måde.

5. Gammel model?

Mange firmaer benytter Black Friday som anledning til at slippe af med sidste års modeller. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvilken model der er tale om, og om der er kommet nyere versioner på markedet, når du læser tilbuddet.

Bliv klar til Black Friday på Samlino.dk

Trods ovennævnte er det vigtigste råd af dem alle nok: Brug din sunde fornuft! Hvis noget virker for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også det.

Du kan udover denne guide få dit privatøkonomiske tjek på Samlino.dk, hvor du kan læse om alt fra a til z, der vedrører din privatøkonomi.

Derudover kan du sammenligne priser og omkostninger ved diverse finansielle ydelser. Hvis du virkelig har brug for et lån til at komme over Black Friday og julen, anbefaler vi, at du gør det sikkert. Sammenlign derfor markedet via vores sammenligningstjeneste, så du undgår at betale for meget:

Sammenlign lån Spar penge på nul komma fem

Og hav så ellers en fantastisk Black Friday!

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *