Boligkøb: Det skal du vide, inden du køber bolig

|Posted by | Alle opslag, Sparetips

Boligkøb

Når du køber hus eller lejlighed første gang, er det svært at overskue alle de dokumenter, gebyrer, tillæg og andre ting, der hører med til et boligkøb. Derfor har vi udformet en liste over 9 ting, der kan hjælpe dig med at få et bedre overblik.

Ekstra udgifter ved boligkøb

Der kan desværre være en del ekstra udgifter ved køb af en bolig, som du let kan komme til at overse, og som derfor kan give dig en ubehagelig overraskelse. Herunder er listet 9 ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe en bolig. 

Udgifterne kan nemlig løbe op i mange tusinde kroner, og derfor er de vigtige at tage med i dine beregninger og budget.

1. Internet og TV

Internet og TV er nok en af de mindste udgifter i forbindelse med et huskøb. Dog er det for mange danskere ikke noget, de har lyst til at undvære. Derfor skal du huske at oprette abonnementer på internet og TV.

Mulighederne for abonnementsløsninger afhænger af, hvor dit nye hus eller lejlighed ligger. Langt de fleste steder er det dog muligt at få en hurtig bredbåndsforbindelse og tilhørende TV pakker. Det er altid en god ide at undersøge flere muligheder, da priser og udbud varierer.

2. Hus- og indboforsikring

Din bank vil kræve, at du har en husforsikring. Det kan i visse tilfælde være en god ide at få tilbud fra forsikringsselskaber på en samlet pakke, der indeholder både hus-, indbo og bilforsikring. Der er stor forskel på de forskellige forsikringsselskabers priser og tilbud, så indhent tilbud fra flere selskaber og vælg det, der er bedst for dig i forhold til dit indbo og selvrisikoen.

3. Finansieringsudgifter

Der vil altid være udgifter, når du skal stifte et lån. Men der kan være stor forskel fra bank til bank på udgifternes størrelse, så det er en rigtig god ide at undersøge forskellige bankers priser. Stempelafgiften og renten ligger fast, men der er et gebyr, der hedder bidragssatsen, som er forskelligt, alt efter om banken anser dig som en risikobetonet kunde eller ej.

4. Ejerskifteforsikring

Det anbefales at købe en ejerskifteforsikring. Som oftest deles køber og sælger om udgiften til den. Prisen vil variere alt efter prisen på huset. Det er dog køberen, der først betaler hele beløbet og derefter får halvdelen refunderet af sælgeren. Bemærk at en ejerskifteforsikring skal være betalt før tinglysning og overdragelse af nøgle, for at forsikringen er gyldig.

5. Tinglysning

Ved et boligkøb skal der udfærdiges et nyt skøde, som skal skal tinglyses. Prisen til dette afhænger af boligens pris. Det er dig som køber, der skal betale tinglysningen.

6. Ejendomsskat mm.

Ved et ejerskifte sender kommunen en opkrævning på den ejendomsskat, der resterer for det pågældende år. Det sker efter tinglysningen af skødet. Der sendes også en opkrævning på renovation, og andre offentlige udgifter, der kan forekomme i forbindelse til din husstand. Prisen kan være forskellig fra kommune til kommune.

Danmark hus huse bolig boliger danske boligkøb rækkehuse cykel kultur kulturel oplevelse ferie (Foto: Canva)

Få listen over de sidste ting, du skal huske, når du køber bolig, lige nedenfor. (Foto: Canva)

7. Husk at forhandle om købsprisen

Du skal huske at forhandle om prisen på huset. Her er det muligt at spare mange penge. Du kan forberede dig på forhandlingen ved at undersøge følgende:

  • Hvad koster lignende huse eller lejligheder, der er til salg i området?
  • Hvad er tilsvarende boliger i nærområdet blevet solgt til?

Husk også at tjekke, om der har været et afslag i salgsprisen, og hvor stor den eventuelt har været. Et afslag i prisen ligger ofte på 5-10 pct. De penge er gode at have til de andre udgifter, der følger med købet.

8. Ejendomsmægleren er på sælgers side

I forhandlingssituationen skal du huske at ejendomsmægleren forhandler på sælgerens vegne, og derfor vil varetage dennes interesser i handlen. Derfor skal du have gode argumenter på hånden, når der forhandles om et nedslag i prisen. Du kan f.eks. slå ned på de fejl og mangler, som tilstandsrapporten viser.

Det kan også være en rigtig god idé at få hjælp af en advokat til mæglingen. Hun eller han sidder inde med en helt anden ekspertise på området end du selv og kan derfor se muligheder i forhandlingssituationen, som du måske selv overser.

9. Renovering af bolig

Ved et boligkøb skal du også være opmærksom på, at der kan følge renoveringsomkostninger med. Det kan for eksempel være renovering af badeværelse, køkken eller utætte vinduer. Dette kan have store økonomiske omkostninger.

Har du ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at finansiere en renovering, kan en mulighed være at tage et lån. Her skal du dog være opmærksom på, at lånet også er en omkostning. Dog kan du også have en økonomisk gevinst i det lange løb, hvis du en dag skal sælge huset igen, da renoveringen formodentligt har øget husets værdi. For at finde det lån der passer bedst til dine ønsker, kan du sammenligne markedet her.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Tobias Mølgaard Sørensen

Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og sætter sit personlige præg på indholdet. Han har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *