Hvem betaler forsikring ved leasing af bil?
Når du leaser en bil, falder ansvaret for forsikringen primært på dig som leasingtager. Det inkluderer både at tegne og betale for forsikringen gennem hele leasingperioden. Du skal altså ikke forvente, at leasingselskabet betaler for nogle af de forsikringer, der skal og bør være tilknyttet den leasede bil.
Leasingtagerens ansvar:
- Som leasingtager er det dit ansvar at tegne både ansvars- og kaskoforsikring.[1] Forsikringerne sikrer, at alle skader – både til andre og til leasingbilen – er dækket.
- Du skal sørge for, at forsikringen er gyldig og dækker alle nødvendige aspekter gennem hele leasingperioden.
- Det er også dit ansvar at sikre, at alle, der kører bilen, er inkluderet i forsikringspolicens dækning.
Leasingselskabets rolle:
- Leasingselskabet stiller bilen til rådighed og modtager forsikringserstatningen, hvis bilen bliver totalskadet.[4]
- I nogle tilfælde kan leasingselskabet tilbyde tilbageleveringsforsikring som en del af leasingaftalen, eller du kan vælge at tilkøbe denne forsikring separat. Tilbageleveringsforsikringen dækker visse typer skader ved aflevering af bilen, hvilket kan mindske potentielle omkostninger ved leasingperiodens afslutning.
Er leasing inklusiv forsikring?
Almindeligvis er det op til leasingtageren selv at sørge for forsikring til sin leasede bil. Det betyder altså, at du selv skal tegne og betale for en ansvarsforsikring, men du skal faktisk også tegne en
kaskoforsikring. Kaskoforsikring er ellers normalt en frivillig tillægsforsikring, men leasingselskaberne kræver typisk, at du tegner en kaskoforsikring som en del af leasingaftalen.
Nogle leasingselskaber tilbyder dog leasingpakker, hvor forsikring er inkluderet. Pakkerne kan være attraktive, fordi de gør hele forsikringsprocessen mere enkel. Alt fra vedligeholdelse til forsikring er typisk dækket i en enkelt månedlig betaling.
Fordele ved leasingaftaler med forsikring inkluderet:
- Alt er inkluderet i en enkelt månedlig betaling, hvilket gør det nemmere at håndtere økonomien.
- Du behøver ikke at bruge tid på at sammenligne forsikringstilbud eller forhandle med forsikringsselskaber.
- Du ved præcis, hvor meget du skal betale hver måned, og der er ingen uventede omkostninger til forsikring.
Ulemper ved leasingaftaler med forsikring inkluderet:
- Nogle gange kan det være dyrere på lang sigt, da leasingselskabet har aftaler med specifikke selskaber, der ikke nødvendigvis er de billigste, og de kan også pålægge et administrationsgebyr for at håndtere forsikringen.
- Du har mindre kontrol over valget af forsikringsselskab og dækningsniveau. Det kan betyde, at du ender med en forsikring, der ikke fuldt ud opfylder dine specifikke behov.
- Forsikringsdækningen kan være mere generisk og ikke så tilpasset, som hvis du selv havde valgt forsikringen.
Fordele ved leasingaftaler uden forsikring inkluderet:
- Du kan selv vælge forsikringsselskab og dækning. Det giver dig mulighed for at tilpasse forsikringen til dine præcise behov.
- Du kan navigere rundt og potentielt finde billigere forsikringspriser end dem, der er inkluderet i en all-inclusive leasingaftale.
Ulemper ved leasingaftaler uden forsikring inkluderet:
- Du skal selv håndtere forsikringen, hvilket kan være tidskrævende og kræver, at du er opmærksom på fornyelser og betalinger.
- Uforudsete forsikringsudgifter kan påvirke dit månedlige budget, hvis præmierne stiger.
Billig forsikring til leasing bil - Sådan får du den bedste pris
Om det er en leaset bil eller en købt bil, så er vejen mod en billigere bilforsikring faktisk den samme. Det er først og fremmest vigtigt, at du laver en grundig undersøgelse af markedet, da priserne på forsikringer kan variere betydeligt mellem de forskellige danske forsikringsselskaber.
Derfor anbefaler vi altid, at du benytter et online sammenligningsværktøj som Samlino.
Det kan nemlig være en stor hjælp, fordi vi stiller markedets forskellige forsikringsselskaber op mod hinanden, så du nemt kan sammenligne dem og vælge det tilbud, der bedst matcher dine behov og økonomi - og det er ligegyldigt, hvad enten du har leaset eller købt din bil.
Bemærk, leasingselskabet kan have ekstra krav til forsikring end normalt.
[3] Fx vil de altid kræve, at du tegner en kaskoforsikring udover den lovpligtige
ansvarsforsikring. Derfor bør du sikre dig, at forsikringen dækker alle krav, som leasingselskabet stiller.
Ligesom hvis du ejer en veteranbil, er der nogle tillægsforsikringer, du bør overveje at tegne, så bør du også overveje tillægsforsikringer, som kan være særligt nyttige for leasede biler. Det kan fx være tilbageleveringsforsikringer, der dækker omkostninger forbundet med mindre skader, når bilen returneres til leasingselskabet. Det kan give lige den ekstra ro i sindet gennem leasingperioden.
Men husk, du ikke er begrænset til at vælge forsikring gennem leasingselskabet (medmindre andet er oplyst i leasingaftalen). Du har friheden til at vælge et forsikringsselskab fra hvilken som helst hylde på markedet.
Hvad dækker en typisk leasing forsikring?
En typisk forsikring til en leaset bil dækker i virkeligheden mange af de samme områder som en forsikring til en købt bil, men der er også specifikke overvejelser og tilvalg, der kan bære særligt relevante for leasingbiler.
Grundlæggende dækning:
- Ansvarsforsikring: Dette er den lovpligtige forsikring, som dækker skader forvoldt på andre personer eller deres ejendom.[2] Denne del af forsikringen er obligatorisk og skal altid være på plads, når du leaser en bil.
- Kaskoforsikring: Kaskoforsikringen dækker skader på selve leasingbilen. Det inkluderer skader fra trafikulykker, tyveri, hærværk og andre uforudsete hændelser, som kan skade bilen. Da leasingbiler ofte skal returneres i god stand, er det som regel obligatorisk at tegne en kaskoforsikring til din leasede bil.
Specifikke tillægsforsikringer for leasingbiler:
Afleveringsforsikring er ekstra forsikring, som kan være meget nyttig ved leasing af bil. Afleveringsforsikringen dækker omkostninger forbundet med reparation af skader på bilen, der opstår under leasingperioden, og som ikke er dækket af den almindelige kaskoforsikring. Det kan omfatte mindre skrammer og buler, som ellers kunne resultere i ekstra omkostninger, når bilen skal leveres tilbage til leasingfirmaet.
Denne type forsikring kan være en god investering, da det kan være svært helt at undgå småskader gennem en længere leasingperiode. Ved at tegne en afleveringsforsikring kan du potentielt spare penge, da forsikringen vil dække de fleste omkostninger ved at bringe bilen tilbage i den stand, leasingfirmaet kræver.
Sådan vælger du den rigtige forsikring til din leasing bil
Når du leaser en bil, er det afgørende, at du læser leasingaftalen grundigt igennem for at få klarhed over de specifikke krav og retningslinjer for forsikringen, som din leasingudbyder stiller. Det kan fx være, at udbyderen stiller bestemte krav til forsikringen eller har anbefalinger, du bør følge. Sørg for at være opmærksom på eventuelle begrænsninger eller udelukkelser i forsikringsdækningen, og sørg for, at du opfylder alle disse krav.
Inden du tegner en ekstra forsikring til din leasingbil, bør du tjekke, om din nuværende
bilforsikring allerede inkluderer dækning for tilbagelevering af leasingbiler. Det kan spare dig for unødvendige omkostninger.
Her er nogle tips til, hvordan du kan undgå ekstraregninger, når du afleverer din leasingbil:
- Gennemgå betingelserne i din leasingaftale omhyggeligt for at forstå alle krav og forpligtelser.
- Sørg for at bilen er grundigt vasket og rengjort inden aflevering, så den fremstår i bedst mulig stand.
- Husk at aflevere alle nøgler, der hører til bilen.
- Hvis du har modtaget sæsondæk, sommer- eller vinterdæk, skal disse også afleveres sammen med bilen.
- Overvej om det er bedst at anmelde eventuelle skader til dit forsikringsselskab inden afleveringen, eller om du i samråd med leasingselskabet skal aflevere bilen med skaderne.
- Det er vigtigt at overholde alle aftalte serviceaftaler rettidigt. Forsinket eller manglende service kan føre til dyre efterregninger.
Ved at følge disse råd kan du minimere risikoen for uventede omkostninger ved aflevering af din leasingbil.
Ofte stillede spørgsmål om forsikring til leasing biler
1. Kan jeg selv vælge forsikring, når jeg leaser en bil?
Ja, du kan selv vælge forsikringsselskab og forsikringspakke, når du leaser en bil. Det er dog vigtigt at sikre, at forsikringen opfylder de krav, som leasingselskabet stiller.
2. Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger forsikring til en leasingbil?
Du bør være opmærksom på dækningens omfang, selvrisikoen, og om forsikringen opfylder leasingselskabets krav. Overvej også omkostningerne ved eventuelle tillægsforsikringer, såsom afleveringsforsikring.
3. Kan jeg få en billig forsikring til min leasingbil?
Ja, det er muligt at finde en billig forsikring til din leasingbil ved at sammenligne tilbud fra forskellige forsikringsselskaber og vælge en forsikring, der matcher dine behov uden at være overflødig.
4. Hvad dækker en standard forsikring for en leasingbil?
En standard forsikring for en leasingbil dækker normalt ansvarsskader (skader på andre personer eller deres ejendom) og kaskoskader (skader på selve leasingbilen). Det er dog vigtigt at læse de specifikke vilkår i forsikringspolicen.
5. Hvad sker der med forsikringen, når leasingaftalen udløber?
Når leasingaftalen udløber, ophører forsikringsaftalen typisk også. Hvis du indgår en ny leasingaftale eller køber bilen, skal du sørge for at tegne en ny forsikring eller forny den eksisterende forsikring.
6. Skal jeg betale selvrisiko ved skader på en leasingbil?
Ja, hvis der opstår skader på leasingbilen, og du skal bruge forsikringen til at dække disse, vil der typisk være en selvrisiko, du skal betale. Størrelsen af selvrisikoen afhænger af din forsikringspolice og den valgte dækning.
Kilder
[1] "Har du finansieret din bil med eksempelvis et banklån eller har du en leasingbil, er det som udgangspunkt også et krav, at du tegner kaskoforsikring,” oplyser FDM. Sidst tjekket 21. august 2024. Kilde: https://fdm.dk/alt-om-biler/bilen-hverdagen/bilforsikring/hvilke-forsikringer-skal-du-have-til-bilen
[2] " I Danmark er det et lovkrav, at du har en ansvarsforsikring til din bil” ifølge Motorstyrelsen. Sidst tjekket 21. august 2024. Kilde: Motorstyrelsen.
[3] "Du kan udvide din ansvarsforsikring med en kaskoforsikring, som dækker omkostninger til udbedring af skader på din egen bil, hvis du fx beskadiger den ved en ulykke,”står der på Motorstyrelsens hjemmeside. Sidst tjekket 22. august 2024. Kilde: https://motorst.dk/borger/min-foerste-bil/omregistrering
[4] Samlino.dk’s data, opdateret 30. juli 2024. FDM’s analyse af forsikringspriser, senest tjekket 15. april 2024. (https://fdm.dk/nyheder/medlemsnyt/2024-01-ny-prisundersoegelse-fdm-har-den-billigste-bilforsikring).
Metode
Denne analyse af forsikringsbehov ved leasing af biler er baseret på data indsamlet fra både offentlige kilder og interne data fra Samlino.dk. De interne data er genereret, når vores besøgende indtaster deres oplysninger og søger i vores pris- og forsikringsdatabase. Dataforsyningen har leveret yderligere datamateriale til analysen.
Prøvestørrelse og Population
Analysen inkluderer et repræsentativt udsnit af brugere, der har benyttet Samlino.dk til at sammenligne forsikringer til leasede biler. Brugerdataene dækker en bred fordeling af leasingaftaler og bilmodeller i Danmark, med en repræsentativ spredning af demografiske grupper og geografiske områder.
Forsikringsanalyse
Priserne og forsikringsbehovene i vores analyse er beregnet ud fra de tilbud, som forsikringsselskaberne giver til leasingtagere. Analysen inkluderer både ansvarsforsikring og kaskoforsikring, som er nødvendige ved leasing. Der er også taget højde for tilvalg af yderligere forsikringsdækninger, såsom afleveringsforsikring, der kan påvirke den endelige pris og dækning af forsikringen.
Om Thomas Andersen
Thomas Andersen er vores faste bil- & forsikringsskribent og har en kandidatgrad i kommunikation & digitale medier. Han gør danskerne klogere på deres bilforsikring, deler tips og tricks til bilister og gør dig klogere på tendenser i bilbranchen.
E-mail: thomas.andersen@samlino.dk