Kreditkort

Skal du have en afbestillingsforsikring til rejsen?

Af Andreas Pedersen | Senest opdateret 29. August 2017 | Læsetid: 7 minutter

Afbestillingsforsikring

Lige om hjørnet venter efterårsferien. Og så er det for alvor blevet den tid på året, hvor de fleste danskere er i fuld gang med at planlægge weekendture og bestille vinterferien. Har du dertil overvejet, om det er nødvendigt med en afbestillingsforsikring? Hvis uheldet er ude, kan du nemlig spare rigtig mange penge, hvis du er dækket af en afbestillingsforsikring!

Når man køber en rejse, får man typisk også tilbuddet om at tilkøbe en afbestillingsforsikring, mest af alt for en sikkerheds skyld. Og de fleste danskere er formentlig tilbøjelige til at vælge den fra, fordi det på mange måder er en ekstra udgift, som de fleste ikke ved hvad er. Men er det nu også en god idé? Vi har undersøgt markedet, så dig, der er ved at planlægge din vinterferie eller et efterårs-getaway, kan få et overblik over hvornår og hvordan det fungerer, og om det overhovedet kan betale sig.

Se også: Indboforsikring med eller uden rejseforsikring

Hvordan er jeg dækket ind med en afbestillingsforsikring?

En afbestillingsforsikring købes ved bestilling af rejsen, medmindre du allerede har en årsafbestillingsforsikring. Begge forsikringer dækker fra det tidspunkt, du køber rejsen, og indtil, du påbegynder din rejse. Afbestillingsforsikringen dækker typisk ved dødsfald, akut alvorlig sygdom, tilskadekomst, der medfører indlæggelse på hospital eller lægeordineret sengeleje for den forsikrede, eller nær familie. I nogle tilfælde dækker din afbestillingsforsikring også indbrud eller brand i din bolig eller i din virksomhed.

Vi har opsat tre scenarier til at afdække situationer, man kan komme ud for op til eller under en rejse, som dækkes af en afbestillingsforsikring.

Læs også: Rentefrit lån til drømmerejsen

Hvis du kommer alvorligt til skade

Du har bestilt en all inclusive-solorejse til Madrid i oktober som koster 6.000 kroner. Der er noget tid til afrejse, og i løbet af september har du planlagt at tage i sommerhus i Sverige. Derfor har du købt en afbestillingsforsikring – bare for en sikkerheds skyld. På en gåtur i det sydsvenske højland brækker du benet. Da du har købt en afbestillingsforsikring til din rejse til Madrid, får du hele beløbet refunderet, fordi skaden var uventet, og alvorlig nok til at du skulle på hospitalet.

Hvis et nært familiemedlem kommer til skade

Du og din partner skal på en golfferie i Portugal, som har kostet 14.500 kroner. I har fået et familiemedlem til at passe jeres barn, men inden afrejse bliver familiemedlemmet alvorligt syg og indlagt på hospitalet. I bliver nødt til at aflyse rejsen og får tilsammen refunderet hele/ det meste af beløbet. Da I er i familie og bor på samme adresse, dækker afbestillingsforsikringen begge rejsende.

*Hvis familiemedlemmet er ældre end 75 år gammel, kan der være begrænsninger i dækningen

Hvis du bliver fyret

Du skal til Gran Canaria med en gruppe venner til efteråret. Rejsen har kostet 8.000 kroner. Du bliver pludseligt fyret, da din virksomhed er i store økonomiske vanskeligheder. Du vælger at aflyse rejsen, da din fremtidige jobsituation og privatøkonomi er usikker. Du får refunderet hele beløbet, hvis du har skriftligt bevis på din fyring.

Afbestillingsforsikringen dækker kun hvis din fyring er pludselig – ikke hvis du har haft længere tidsvarsel og derefter bestiller en rejse. Det er vigtigt at man får dokumentation på afskedigelsen fra sin arbejdsgiver. Afbestillingsforsikringen gælder dog ikke tidsbegrænsede stillinger og timeansatte, eller hvis du ikke bliver forlænget efter at have været ansat på prøvetid.

Der er ikke mange der tænker over det, men der er potentielt chance for at din virksomhed står overfor økonomiske problemer eller nedskæringer. Man tror sjældent det rammer, men risikoen for at blive fyret er til stede. Afbestillingsforsikringen dækker en fyring på samme måde som den dækker sygdom.

Tjek også: Hvad er en a-kasse?

Hvad er mine rettigheder hvis et fly bliver aflyst?

Disse rettigheder gælder uanset om du har afbestillingsforsikring eller ej. Hvis dit fly aflyses, uanset grunden, så kan du som hovedregel vælge mellem at få omlagt rejsen eller afbryde rejsen og få billetprisen refunderet. Sker aflysningen, mens du er mellemlandet, kan du få en flyrejse tilbage til første afgangssted, hvis du vælger at afbryde rejsen.

Derudover kan du i nogle tilfælde også have krav på et hotelophold, måltider, gratis telefonopkald og transporten mellem hotel og lufthavn. Du du vil have ret til et måltid efter to til fire timer. Værdien af et måltid afhænger af hvilken type, der er tale om. Som tommelfingerregel kan du regne med følgende beløb i en dansk lufthavn:
Morgenmad: 80-100 kroner

Frokost: 100-125 kroner

Aftensmad: 125-150 kroner

Priserne er baseret på tal fra flypassager.dk.

Når man bestiller en rejse og får tilbudt en afbestillingsforsikring til små 5-6% af den samlede pris, kan det i ret mange tilfælde godt betale sig at tilkøbe forsikringen. Det er umuligt at sikre sig mod uheldet, så står lykkens gudinde dig ikke bi, kan en afbestillingsforsikring være en ven i nøden. Sørg altid for at læse betingelserne igennem, inden du tilkøber en afbestillingsforsikring. Der kan være betingelser eller omstændigheder til stede i nogle virksomheder, som vi ikke har taget højde for her.

Tjek dine forsikringer

Det er måske slet ikke nødvendigt at tilkøbe en afbestillingsforsikring til din rejse. Hvis du har en årsrejseforsikring, kan det være afbestillingsforsikring er inkluderet. Ellers kan du som regel tilkøbe den dér, og være dækket for alle dine rejser i løbet af et år, i stedet for at skulle købe flere separate.

Nogle kreditkort har også rejseforsikring og afbestillingsforsikring inkluderet, eller tilbyder det som tilkøb. Eksempelvis er en af fordelene ved MasterCard Guld gratis rejseforsikring i Europa, hvortil du kan tilkøbe afbestillingsforsikring for omkring 300 til 400 kroner årligt. Du kan læse flere fordele ved MasterCard Guld her.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt dine forsikringer dækker afbestilling, er det en god idé at læse din forsikringspolice igennem eller kontakte dit forsikringsselskab eller din kreditkortudbyder.

Hvis du ønsker at vide mere om dine muligheder for at kombinere afbestillingsforsikring, rejseforsikring eller noget helt tredje med dit kreditkort, kan du med fordel læse med på vores blog eller gøre brug af vores sammenligningsportal.

Leder du efter Kreditkort?

Med det rigtige kreditkort kan du spare mange penge